Sci-Fi
Fodor Csaba   P-51B, Revell 04182, 1:72; P-51B Detail Set, Eduard 72290, 1:72

Amikor több, mint tíz évvel ezelőtt elkezdtem makettezni, gyorsan megtanultam egy dolgot: Revell készletekre sokszor nem éri meg pénzt kiadni. Szerencsére a Revell pár évvel ezelőtt belehúzott, és a nagyon gyakran kiábrándítóan gyenge készletek helyett igazán minőségi maketteket kezdett gyártani, nagyon jó áron. Szintén elfogadható áron lehet hozzájutni az Eduard maratásához is, ami szinte teljes külső-belső feljavítást tesz lehetővé.

Ebbe a sorozatba tartozik a P-51 is. A kisméretű dobozban valamivel több, mint 50 sötétzöld alkatrészt találunk. A makett felülete teljesen csatornázott, a szegecseket is süllyesztve készítették el. Lehetne vitatkozni azon, hogy a szegecs így élethű-e, nekem a kiálló valószerűbbnek tűnik.

Első lépésben a kabint építhetjük össze. A műanyag alkatrészek sem rosszak, de én inkább lecseréltem őket a maratott alkatrészekre. Az Eduard biztosítja az oldalpaneleket, a kabin padlólemezét, a műszerfalat, a rádiót és egy teljesen új pilótaülést is, bekötőhevederekkel. Az ülést érdekes volt rézlemezből összehajtogatni, de finom mozdulatokkal nagyon jól el lehet készíteni.

A törzs és a szárny alkatrészei pontosan illeszkednek, szinte csak össze kell csiszolni őket. A szárny összeállítása előtt érdemes kicserélni a futóműaknákat a réz alkatrészekkel. Sokkal szebbek, mint az eredeti műanyag. Igaz, az sem rossz...

Ezután már csak a szokásos "apróságok" vannak hátra, mint például a futóművek, antennák, kabintető és a maradék Eduard apróságok. Sajnos a kabintető nagyon vastag, és egy darabból öntötték. Ha láttatni akarjuk munkánk eredményét a kabinban, akkor bizony fűrészelni kell. Jobb eredményt érhetünk el, ha sikerül valahonnan jobb minőségű kabintetőt beszerezni (akár maradékot, akár vákuumformázottat).

Kétféle cápafogas festés közül választhatunk. Lehetőségünk van egy 1945-ös, Kínában szolgáló amerikai, és egy 1944-es olaszországi RAF gép elkészítésére. A matricák minőségéről sajnos nem tudok írni, mert az én dobozomból egész egyszerűen hiányzott a matricaív. Szerencsére több jó minőségű (és kellőképp drága) P-51 matricaív közül választhatunk az üzletekben.

Összefoglalásképp egyszerűen annyit, hogy mindenképpen érdemes megvenni a makettet (főleg a maratással együtt). Hibáit (pl. a kabintetőt) feledteti kb. 1300 forintos ára... :)

Fodor Csaba
fodor_csaba@freemail.hu