Sci-Fi
Radics Péter   North American P-51D Mustang, Academy, 1:72

A P-51D (No. 2132) története az Academy útmutató alapján

"Habár a vitának sosem lesz vége, a II. világháború repülőgépei közül a P-51D Mustang az egyik legsokoldalúbb vadászgép. A Focke-Wulf 190 lehet hogy jobb volt közelharcban, talán az A6M5 Zero volt a legmozgékonyabb, de a Mustang hatalmas hatótávolsága, tűzereje és sebessége kedveltté tették azok számára akik repültek ezzel a kitűnő repülővel. Mindössze 90 nap alatt tervezték a RAF (Royal Air Force - A Brit Királyi Légierő) számára, az eredeti A-36 -os terve jó volt de nem volt jelentős repülőgép. Amikor a gépet összehozták a nagyszerű Rolls Royce Merlin motorral, az eredmények elképesztőek voltak."

Technikai adatok:

  • Max. sebesség: 427 mph 25000 láb magasságban.
  • Max. hatótáv: 950 mérföld 362 mph sebességnél
  • Fegyverzet: 6 db .50 kaliberű géppuska
  • Fesztáv: 37 láb
  • Hossz: 32 láb és 3 inch
  • Súly: 7125 font üresen, 10000 feltöltve

A Makett

A makett az academy újabb kitjei közé tartozik, ebből következik, hogy egy szépen kidolgozott gépet kapunk. Az 53 alkaltrészt tartalmazó dobozban az alkatrészek szépen kidolgozottak, a panelvonalak 99%-a vésett (a trimmlapok nem), a kabintető szép tiszta, karcolásmentes. Amit nem értek: miért adtak kettőt a nyitható részből? Ez persze egyáltalán nem baj, csak furcsa. A kabinbelső gyönyörű majdnem tökéletes. Adnak a panelre matricát de én nem javasolnám ezt fölrakni, ugyanis gyatra, és ecsettel sokkal szebb hatást lehet elérni a műszerfalon. Az összeállítás nem okoz nehézséget hiszen kevés alkatrészből áll a makett. A futómű is egész jó, csak a kereken kell eltünteni egy kis sorját. A futóműakna fedelén a kinyomótüskék hatására lyukak keletkeztek amit érdemes kipótolni, de enélkül is megteszi. A dobozból csak egy típushoz kapunk matricát. Ennek a gépnek a szokásos fém festése van. Kell még egy-két csepp piros a farokra, fehér a légcsavar kúpra, és sötétzöld a kabin előtti részre. A festésnél vigyázni kell mivel az ezüst festékek igen kényesek. Ezt a színt fessük fel utoljára! Keressünk olyan fémfestékeket amiket nehezebb feloldani száradás után, ezeknél ugyanis már a lakkozással is lehet próbálkozni. A matricák a megszokott academy stílust képviselik. A kb. 30 matrica felrakása után gyakorlatilag kész a makett. Egy kis koszolással még jobban feldobható a kis P-51 -es.

A makett kezdők számára is jószívvel ajánlható, hisz a kevés alkatrész, a szárnyak kivételével, jól illeszkedik, ezáltal szép makett építhető kevés gyakorlattal is. A kit ára is igen kedvező hiszen kb. 1200 Ft -os áron megkapható.

Ha bármilyen kérdésetek volna írjatok nyugodtan a rape@drotposta.hu címre!

RaPe 2001.01.20