Sci-Fi
Pintér György   Po-2, Korpak, 1:72

A belorusz gyártó biztosra akart menni, amikor a szovjet repülőipar '20-as években született mindenesét kicsinyítette 1/72-ed részére. Aki már rakta össze a KP által gyártott, a '70-es évek szintjén is egyszerű makettjét, most nem tud hová lenni a választéktól. A már ismert, a Magyar Néphadseregben "Pacsirta" fedőnévvel illetett gép variációit adta közkézre, mint a - közismert - sebesültszállító, és a Maszovlet /a magyar-szovjet légitársaság/ által is repült utasszállító (3 személy) mellett a tengeri mentés úszótalpas, illetve a sarki összekötő változatot (lásd: Papanyin-expedíció, Cseljuskin-hajó).

Az összeállítási útmutató, korábbi Emhar makettekhez hasonlóan, egy áttekinthető lap mellett a doboz oldalán, hátlapján látható rajzokkal magyarázza pl.: a festés rendjét. A makett alkatrészei KP-minőségűek, szóval "benne van az anyag", a sorjából illetve megfolyásokból néhány kisebb alkatrészt is ki lehet alakítani, egyik-másik esetben komoly fantázia és humorérzék kell, hogy kitaláljuk, a mellékelt műanyag palacsinta közepén mi is az a gyűrődés: hiba vagy alkatrész. Az átlátszó alkatrészek vastagsága kb 1:1, csak a többi méretet kicsinyítették le a gyártók. Jobb újat szabni, valószínűleg minden más anyagból, ami átlátszó, mint felhasználni az adottakat.

A mellékelt matricák "nessz-matricák". Megfelelő lakkréteg híján vízben jól oldódnak. Ha átlakkozod őket, előbb-utóbb búcsút mondanak a papírnak és felrakhatók. A választék négy szovjet (három katonai és egy polgári jelzéseket viselő), valamint egy lengyel légi mentő megépítését segíti. Akinek van korábbi magyar felségjelzése, magyar gépet is építhet, elszántabbak a HA-PAO lajstromszámú oldtimer gép megépítésére is vállalkozhatnak, esetleg a repülőgépes szolgálat egyik műtrágyaszóró gépe is elkészíthető.

A KP-hez képest egyetlen olyan része volt ennek a makettnek, amely formásabb volt, ez a fedélzeti géppuska.

Összességében nem tartozik a pótolhatatlan makettek közé ez a készlet, egyedül a variációk skálája vonzó azoknak, akik a szovjet gépek szerelmesei. A gyártó cég a 2. világháború szovjet fegyverzetét dolgozta fel olyan ínycsiklandó tételekkel, mint a Szu-100-as rohamlöveg. Szóval, mint írtam, biztosra megy.

A kész makett:

Pintér György