Sci-Fi
Szabó Ákos   Roncsvadászok (dioráma) 1:48

Régóta érdeklődöm a lezuhant, roncs repülőgépek után, nagyon sokat kerestem a neten is fotókat. Így találtam rá a www.pacificghosts.com oldalra, ahol a Csendes-óceáni térségben lezuhant repülőket kutatnak fel. Kézenfekvő volt, hogy egy ilyen kutatás azt a pillanatát jelenítem meg, mikor a megtalálás után vizsgálgatják a roncsot. A dioráma alapötlete már megvolt, már csak a makett kellett hozzá. Egy szép napon megláttam a cserebere topicban egy F-5 Lightninget, műgyanta kabinnal és fegyvertérrel, matrica nélkül. Azonnal rácsaptam, tökéletesen beleillett az elképzelésembe.

A makett az Academy Lightning sorozatából az F-5 fotófelderítő, de a dobozban bent volt a gépágyús változat orra is. A makett vésett panelvonalakkal, de erősen közepes illeszkedéssel rendelkezik, de a műgyanta alkatrészek miatt eléggé szétvagdostam a makettet, dobozból építve az illeszkedés lehet jobb is. Az összeállítás és csiszolás után szegecseltem a makettet, majd ModellMaster alumínium 3 különböző árnyalatával fújtam, a paneleket egyenként maszkolva. A kabint és a fegyverteret matt fekete alapozó után rozsdabarna pigment különböző árnyalataival kezeltem. A kabinban nem törekedtem arra, hogy nagyon eltérő árnyalatokat fessek, az állandó nedves környezet és a víz miatt mindent, -még az alumíniumot is- vékony rozsdaréteg borít idővel. A rozsdapigmentből a külső alumínium felületekre, elsősorban a motorok környékére is vittem fel, imitálva azt a hatást, mikor a belül elrozsdásodott alkatrészekről a víz kimossa a rozsdát. Ezt az effektust remekül lehetett tanulmányozni a pápai nyíltnapon a kiállított MiG-23 gépeken, pedig csak hat éve állnak. A festést egy típusfüzetből vettem, az aláírás szerint a Fülöp-szigeteken szolgált. A jelzéseket maszkolás után festettem, a majdnem száraz ecsetet a felületre merőlegesen mozgatva, pöttyözve. Végül átecseteltem az egész makettet hígított műszaki tussal, majd a felesleget letöröltem, ez kiemelte a panelvonalakat. Itt nem volt cél a panelvonalak feketére festése, csak egy kis mélységet adtam vele. Fixálóként ModelMaster (kerek üveges) matt lakkot használtam, ez szürkébbé, használtabbá tette az alumíniumot, és fixálta a pigmenteket.

A dioráma alapja a garázsomban készült rétegelt lemezből, hobbiboltban kapható keretléccel. Ebbe purhabot fújtam, majd száradás után szikével nagyjából kialakítottam a terep körvonalait. Erre Rigips nagyszilárdságú glettelőgipszből alakítottam ki a terep és a sziklák végleges formáját. A szikla készítéséhez egy trükk: valamilyen egyenetlen vízbe mártott tárgyat (legyen ez akár egy szikladarab) a száradó gipszbe nyomkodva érhetjük el a valódi sziklához hasonló hatást. A sziklát (mivel a glettelőgipsz világosszürkére szárad) okker színnel ködöltem át, majd barnás végül szürke színekkel szárazecseteltem. A víz a Noch vasútmodellező művíze, itt használtam először. A tófeneket lakkba szórt szitált földből készítettem, erre folyattam a művizet. A víz kétkomponensű műgyanta, enamel festékkel színezhető, száradás közben nem fejleszt hőt, de 24 óráig szárad. Száradás után viszont kemény, mint a plexi. A figurák a Verlinden Luftwaffe Ground Crew Summer készletéből származnak.

A növényzetnél megpróbáltam minél több természetes anyagot alkalmazni. Hátránya, hogy a száradás után törékennyé válhat és sárgulhat, ezért mindet többször lakkozni és festeni is kell. A legnagyobb problémát a dús, áthatolhatatlan dzsungel megjelenítése okozta úgy, hogy a roncs gépnek is látszódnia kellett.

Aljnövényzet
1: Nem akartam ehhez a diorámához műfüvet használni, ezért az alapot rövid szálú, a kertemben köveken előforduló mohával borítottam, ez sokkal jobban érzékelteti a dzsungel dús aljnövényzetét. Az összefüggő szőnyeget kisebb darabokból illesztettem össze.
2: A magasabb aljnövényzethez a fű közül szedett mohát használtam.
3: Ennek a bokornak alapanyaga a boróka kis ágai.
4: A virágok szárazvirág kompozícióból származnak, egyenként ragasztva
5: Kertemben növő gaz, ha minden igaz, tejoltó galaj a neve.
6: A virágok szárazvirág kompozícióból származnak, egyenként ragasztva

Fák:
7: Pálmafa: szára egy a kertemben növő fa ága, a levél pedig szobafenyő levele szárítva.
8: Lombos fa: a Heki gyártja, természetes növény az alapanyaga, ragasztó spray-vel befújtam az ágakat, Noch leveleket szórtam rá
9: Lombos fa: a szára szárazvirág, szintén Noch levelek
10: Lombos fa: a szára kiszáradt karfiol virág, a végeire kis ágakat ragaszottam a Heki készletből, majd nyárfa terméséből származó lombot szórtam rá.

Az elkészült dioráma nagyon mutatós lett, de a sok növény miatt egyáltalán nem lehet takarítani, ezért készíttettem egy üvegbúrát a por ellen.
 


Szabó Ákos
2007.01.10.