Sci-Fi
Szabó Ákos   TBF-1 Avenger, Italeri, 1:48

Már több éve felfigyeltem az Accurate Miniatures Avenger makettjére, sokan ódákat zengtek róla. Később az Italeri is kiadta, vagy inkább átcsomagolta, hiszen az öntőszerszámok ugyanazok. Aztán az Italeri makettet börzén beszereztem a hozzá való Eduard maratásokkal együtt, egyben.

A makett sokáig összerakatlanul pihent a polcon, ennek egy fő oka volt: az összes festés csak kék, kék, kék... Hosszú keresés után két festés variáció maradt fenn a rostán: egy tűzoltó repülőgép, ezüst alapon orange és sárga festéssel és egy célzsákvontató repülőgép, sárga alapon fekete csíkozással.
Végül a célzsákvontató nyert, egyszerű okból: a tűzoltó a későbbi TBF-3-ból lett átalakítva, ezért több lett volna az átalakítanivaló rajt, főleg a motor és a motorburkolat környékén.

Első ránézésre a makett valóban meggyőző látványt nyújt, a kabin és a bombatér is megdöbbentően részletes, és a makett felülete is első osztályú.
A kabin összes darabja jól illeszkedett, felhasználtam az Eduard rézmaratott alkatrészeit is. Kifestés és árnyékolás után beleragasztottam az egyik törzsfélbe, majd hozzápróbáltam a másikat. Tökéletesen illeszkedett, ezért össze is ragaszottam gyorsan.
Most jöhetett a törzs módosítása: a forgótornyot az új feladatkörnek megfelelően eltávolították, a helyét egy lemezzel lefedték. A lyukat egy meghajlított sztiroldarabbal nagyjából eltüntettem, majd a réseket tömítettem. Az alsó lövészállást is belemezelték, ide sztiroldarabokat ragasztottam, majd lecsiszoltam.
Erre a típusra (mint minden anyahajófeldélzeti repülőre) jellemző a hátra- vagy felhajtható szárny, ezt meg szerettem volna jeleníteni. Persze a megépíteni kívánt gép nem anyahajón szolgált, de karbantartáskor felhajtották a szárnyakat, így hozzáfértek a csuklópontokhoz, csövekhez, kábelekhez.
Erre (mint szinte minden másra is) kapható gyanta kiegészítő, de mikor megláttam (az árát), úgy döntöttem, hogy a saját építés célravezetőbb megoldás lesz. Végül egyszerűen sztirollapokból és vezetékekből lemásoltam a Dangerboy Hobbies termékét.

A fékszárnyak az Eduard termékei, a fotókkal összehasonlítva tökéletes darabok. A makett összeállításánál ezután jöttek a problémák: a szárnyak és a vízszintes vezérsíkok egyáltalán nem illettek a helyükre a törzsben. További probléma volt, hogy a bombatér ajtaja egyáltalán nem illeszkedik, látszik, hogy nyitott állapothoz tervezték. Egy célzsákvontatóra viszont nem rakhattam nyitott bombatér ajtót, ezért elég sokat kellett tömítenem. A motorburkolat sem illeszkedett a helyére.

Az összeépítés végére a Dragon makettjeihez kezdtem hasonlítani a makettet: első osztályú kidolgozás, gyenge illesztésekkel.

A festést egy makett színéhez kevert világosszürke alapozó színnel kezdtem, csak a saját építésű részeket fújtam le vékonyan. A következő réteg egy nagyon vékony sárga réteg volt, ami nem takart tökéletesen, (kicsit átlátszott a makett szürke színe) majd szinte azonnal kezdtem el fújni a második réteget, minden panelt külön-külön. Ezzel a megoldással (ami végülis a pre-shading egy formája) szép, folyamatos átmeneteket és hangsúlyos panelvonalakat lehet létrehozni. Ezután maszkoltam, majd felfújtam a fekete részeket, itt a panelek közepét világosítottam egy árnyalattal. A fújás után szinte azonnal fogpiszkálóval megkapargattam a panelvonalak mellett a fekete festéket, így néhol előtűnt az alsó sárga, kopott hatást létrehozva.
A fedőlakk félfényes akril ModelMaster volt. Ezután felfújtam az oldalszámokat és a felségjelzéseket, majd ezeket is lakkoztam. A fehér gyűrű kicsit szélesebbre sikerült, mint kellene. Hígított műszaki tussal folyattam be a panelvonalakat, majd visszatöröltem és felfújtam a kormozódásokat.
A kipufogócső más, mint amit a készlethez adnak, az újakat réz tollbetétből, melegen hajlítva alakítottam ki.

Az alap OSB lapból, Praktikerben kapható szegélyléccel készült. A beton tetőfedő pala, géppel kicsit megcsiszolva, mattlakkozva. A fű vasútmodell-kiegészítő. Az akkumulátor kocsi a Revell 04511 Ground Support Equipment készletéből származik

A végeredmény egy szép, mutatós és elég nagy makett, ami feledteti az építés közbeni bosszúságokat. Be fogok szerezni egy TBF-3-at is, a tűzoltó gép is el fog készülni egyszer...
 


Szabó Ákos
2007.06.09