Sci-Fi
Fodor Csaba   Zlin-42, Miku Model, 1:72

Nemrég került a kezembe a cseh garázscég, a MikuModel egy újabb készlete. Az aprócska, egyszerű fénymásolattal díszített dobozban egy 1:72-es Zlin-42 makettet találunk.

Az alkatrészek már az első pillanatban ismerősek voltak. A szekrényemből előkerestem az AeroTeam fröccsöntött Zlin-142 készletét és összahasonlítottam az új szerzeménnyel. A MikuModel a lehető legegyszerűbb módját választotta a Zlin-42 makettváltozatának elkészítésére. Átalakította a fröccsöntött 142-es alkatrészeket a Zlin-42-nek megfelelően, majd műgyantából kiöntötte őket.

Az átalakítás jól sikerült, az összes lényeges részt megváltoztatta. Így más lett a kabintető, a törzs kialakítása a kabinnál, a motorburkolat és a szárny is. A változtatások jól láthatóak, ha valaki összehasonlítja a most olvasott és a Zlin-142-es cikk fotóit.

Az öntés minőségére nem lehet panasz, sorja- és buborékmentes alkatrészeket kapunk. A mellékelt vákuumformázott kabintető is gyönyörű.

A makett gyengéi ugyanazok, mint amit az eredeti 142-es makettről szóló írásban már említettem. Néhol nagyon le vannak egyszerűsítve a részletek. Különösen igaz ez a futóműre és a kabinbelsőre. Szerencsére könnyű információt találni a feljavításhoz.

A két kis matricalap szépen nyomtatott, a lajstromokon kívűl apró feliratokat és jelzéseket is kapunk egy cseh és egy német géphez. Ha valakinek kedve van némi matricagyártáshoz, akkor magyar gépet is építhet.

A makett beszerzése nem egyszerű, érdemes cseh online boltoknál érdeklődni. Pontos árat nem tudok mondani, én kb. 2500 forintért jutottam hozzá egy aukciós oldalon. A makett érdekes és szép gépet ábrázol, így mindenkinek tudom ajánlani, aki érdeklődik a sportrepülés iránt.

Fodor Csaba