Makettező ABC - Makettek festése, matricázása.
Radics Péter:  Agama termékek tesztje


Agama termékek tesztje

Azok számára akik néha megfordulnak északi szomszédaink által rendezett makettversenyeken, talán már nem ismeretlen az Agama márkanév. A cég a Cseh Köztársaságban üzemel, és különféle makettezéshez hasznos termékeket gyárt többek közt festékeket, pigment port, matrica feszítőt, ecsetet.

A cég felajánlotta pár terméküket kipróbálás céljára, a cikkben a festékeikről, matrica feszítőjükről és a pigment poraikról lesz szó.

1.kép 2.kép 3.kép

Elsőként a festékeket mutatnám be. Az Agama elég jelentős színválasztékkal büszkélkedhet, ami 3 különböző fajta festékből áll. Gyártanak enamel (1.kép), vízbázisú (2.kép) és alkohol (3.kép) alapú festékeket, természetesen a hozzávaló higítókkal együtt.

Kaphatóak még továbbá különböző fémpaszták ( 4.kép), és témák szerinti festékkészletek, melyekben több 3 ml-es dobozkában vannak a színek. (mint a 2.képen látható). A teszthez kapott 4 színt tartalmazó készletben 2 vh-s német harckocsi álcázófestés elkészítéséhez szükséges színek találhatóak (lánctalp szín, okker, rozsdabarna, sötétzöld). Mivel a dobozokban lévő 3 ml festék nem túl sok, ezért inkább egy 1/72es jármű mellé ideális kiszerelés.

4.kép 5.kép 6.kép

Kapható még matrica felhelyező készlet (5.kép) is, 3 darabos. Ezeket a dobozokat külön-külön is árulják, így nincs gond ha az egyik előbb kifogy, nem kell újra egy teljes készletet megvennünk.

Az Agama is készít pigment porokat, melyeket Patinator (6.kép) néven forgalmaz.

A teszt

A tesztelés megkezdése előtt úgy gondoltam, hogy minden festéket kipróbálok ecsettel is és szórópisztollyal is, így kiderül milyen a higításuk, és az ecsettel festők számára is kiderül, hogy alternatívát jelenthet-e egy akril szín.

Az Agama színskálája igen széles, és egy igen jópofa számozási rendszere van. Egyes országok hadászati színeit, külön az országra jellemző betű jelöli, továbbá a szám és egy Agama táblázat alapján be lehet azonosítani a korszakot is. Egy példa: az N24M számból kiderül a következő: N - Német szín, 24- a táblázat szerint a N21-25-ig II. vh-s harckocsi szín, az M pedig azt jelöli hogy Matt. Így kiderül hogy az N24M jelü homokbarna idáils 2vh-s német sivatagi harcjárművek készítéséhez.

A táblázat:

Légierők
az I.vh-ban
Légierők
a II.vh-ban
Harcjárművek
a II.vh előtt és közben
Egyenruhák
a II.vh előtt és közben
Légierők
a II.vh után napjainkig
Harcjárművek
a II.vh után napjainkig
Vasutak
napjainkban
Cseh Közt. C1 - C12 C18 C19 C13 - C17
C21 - C36
C20 C50 - C70
Németország N37 - N43 N1 - N20
N26-N32
N21 - N25 N33 - N36 N44 - N47
USA A1 - A6, A11 - A13
A42 - A49
A14 - A15 A50 - A52 A7 - A10
A16-A41
A7, A9, A19 - A20
A36 - A40, A53 - A55
Nagy Britannia B28 - B31 B1 - B13 B14 - B16 B25 - B27 B17 - B18
B21
B14
Oroszország R1 - R12 R13- R14 R16 - R17 R17 - R32
Franciaország F8 - F11 F1 - F7
Olaszország I1 - I12
Japán J1 - J18
Izrael Iz1 - Iz5 Iz6

A festékeket egy 1/72-es harcjármű testére festettem fel, mind ecsettel, mind szórópisztollyal (7. és 8.kép). A 3ml-es üvegekben található festékeket higítani kellett a szórópisztollyal történő fújáshoz, a többit azonban nem. Különösen kiváncsi voltam a sárga festék fedőképességére, hiszen a makett műanyaga sötétzöld, amire alapozás nélkül igen nehéz felvinni a világosabb színeket. Meglepetésemre szórópisztollyal, egy réteg is szinte teljesen fedett, így a gyakorlatban elég 2 vékony réteg alapozás nélkül, míg ecsettel nem volt ennyire jó a helyzet, ott 3 réteg szinte biztosan kell a tökéletes fedéshez alapozás nélkül(!).

Az Enamel fekete, hozza a szokásos enamel tulajdonságokat, apró hátránya, hogy lassabban szárad mint a humbrol illetve a revell. A többi szín mind ecsettel, mind szorópisztollyal felvihető akár 1 rétegben is, könnyű dolgozni velűk, a gyári higítókkal tökéletesen higíthatóak, illetve eltávolíthatóak a szerszámokról.

7.kép 8.kép

A metál paszták felvitele történhet ecsettel, illetve a gyári higítójával szórópisztollyal is. Mivel ilyen higítót nem kaptunk, ezért ecsettel dolgoztam. Később sikerült beszereznem a metál higítóját, így el tudom mondani, hogy higítva jobban kezelhető a paszta, ecsettel felfestve nem lesz csíkos, ezáltal felpolírozva szebb felületet ad. (lásd 9. és 10.kép)
Szükséges megjegyezni, hogy a paszta felvitele és felpolírozás után a felület rendkívül érzékeny, ezért, ha agama fémfestéket használunk, mindig utoljára vigyük fel a makettre, és ügyeljünk rá hogy a későbbiekben ne fogjuk meg ezeket a felületeket.

A pigment porokról igazából semmi újat nem tudok elmondani, annyit talán igen, hogy a CMK "Stardust" pigmentjeinél jobban kezelhetőek.

9.kép 10.kép

A 3db-os matrica feszítő készlet kezdetben rejtély volt számomra, hiszen, egy ilyen készletben általában egy lágyító és egy feszítő található, itt pedig 3 tubus van. Később megoldódott a rejtély, miszerint kétfajta lágyító van a készletben, ha az egyik esetleg nem működne, akkor a másikat kell használni. A használat során a lágyítók beváltak, egyedül egy roden lozenge matricával nem tudtam mit kezdeni, de ez nem a lágyító hibájának tudható be, a matrica kb fél mm vastag volt.
Fontos, hogy amint sikerült a matricát felraknunk, a kifolyt fölösleges folyadékot mossuk le, illetve szárítsuk fel papírtörölköző/zsebkendő használatával, mert száradás után foltot hagy, és utána nehéz szépen eltávolítani. A feszítő próbája során nem igazán sikerült rájönnöm hogy mit is csinál, ugyanis a matricák nem lettek feszesebbek a használatával, mintha papírzsepivel egyengettem volna őket.

Konklúzió

A teszt után a következőket szűrtem le:
A festékek nagyon jól és könnyen használhatóak, szórópisztollyal a világos színekkel is akár 1 de legfeljebb 2 rétegben lehet dolgozni. Az enamel színek is jók, azonban a lassabb száradási idő miatt én inkább az akril festékeket ajánlanám a cég kínálatából. Kiemelném az ötletes festékszámozási rendszert, ami alapján egyszerűen lehet vásárolni.

A fém paszta érdekes alternatíva, kis felületeken, pl. motoralkatrészeken, különösen szép összhatást lehet elérni velük, azonban a teljesen fém festésű repülőgépek esetében más alternatívát érdemes választani, mivel a festés után a felület különösen érzékeny a tapintásra.

A pigment por is jól használható, ajánlom a beszerzését, nekem elnyerte a tetszésem.

A matricalágyító könnyen használható, és jó, érdemes ezt is beszerezni.

Honnan szerezhetőek be az Agama termékei?
Sajnos Magyarországon jelenleg nem kaphatóak.
Az Agama képviselője, akinek a tesztcsomagot köszönhetjük, felvette a kapcsolatot 2-3 itthoni makettbolttal (Akikről tudok: Replika, Pro-Start Modell, Sas), ők azonban akkor(kb. 1 éve) nem éltek a lehetőséggel. Bizonyos szempontból érthető az ő álláspontjuk is, hiszen egy teljes festékpaletta beszerzése, nem egyszerű, és olcsó dolog.
Emiatt legközelebb a szlovákiai és cseh boltokban vásárolhatóak meg, illetve több online cég kínálatában is szerepelnek. Akik járnak makettversenyekre, azok találkozhatnak a termékekkel a börzéken is. (Mosonmagyaróváron is kaphatóak általában)

Köszönjük az AGAMA-nak a teszthez bíztosított termékeket!

© Radics Péter 
2007.04.21. 

Vissza