Makettező ABC - Makettek festése, matricázása.
Pintér Árpád:  Akril festékek megfelelőre hígított házi tárolása


Akril festékek megfelelőre hígított házi tárolása

Azt hiszem, nem vagyok egyedül a gonddal, hogy hogyan tároljuk és tegyük megfelelően felhasználhatóvá bekevert - fújáshoz és esetleg ecsetre - akril festékeinket. Mert kis felületre én használok ecsetelésre is.
A gyári kiszerelésű üvegek, flakonok, kis fiolácskák alkalmasak a tárolásra erdeti hígítatlan formájukban. Gondolok itt Tamiya, Gunze, Life Color, Testors akril, Xtracrylix - ami most új festék, megjegyzem kiváló - ...és társaikra. Viszont, mikor bekevertük és marad fújás után is egy következő munkára való mennyiség, vagy sajnáljuk - természetesen mert nem olcsóak - kiönteni, ami vétek, akkor hová tegyük?

Próbáltam már egyszer használatos műanyag fecskendőben tárolni, az 5 és 15 ml-es nagyságúakban, de nagyon macerás cseppenteni belőle, vagy fröccsenés nélkül kinyomni belőle a kívánt mennyiséget. Visszatölteni pedig lehetetlen jó eredménnyel, hogy újra zárjon a dugattyú.

Amikor megláttam a külföldi polcokon a Vallejo csúcsos és csavaros tetejű cseppenthetős flakonját, bekattant az ötlet: hát mindenki ismeri (sajnos) itthon a cseppentős kis műanyag fiolákat az orvosi területről: szembe, fülbe, orrba, máshova most nem jut eszembe... Mivel a családban és a baráti körben is van gyógyszerész és gyógyszertári dolgozó, elkezdtem őket bombázni a kereséssel, és eredményel vettem is belőlük, a képen láthatót patikában, ill. orvosi műszerboltban.

Nem minden városban és helységben van orvosi műszerbolt, de patikában kell, hogy legyen, mert ezt használják napi rendszerességgel és szabadon vásárolható. Mindig "kifaggatnak", mire kell és akkor teljesen megnyugodva adják ide néhányszor 10 FT-ért daraját, mikor elmondom mire kell. (Félnek természetesen, hogy más, rossz célra kell, pl. gondolok csak a drogokra.)

A képek, úgy érzem magukért beszélnek, mindent megpróbáltam leírás nélkül is érthetővé tenni a fotók feliratozásával. Egy-két kiegészítés, ami nem fért rájuk:
- Évekig jól érzi magát benne a festék, itt kifejezetten a Gunze-ra gondolok, hígítva saját új típusú akril hígítójával, akár a "büdös" MrColor-éval.
- A feliratozás lehet teljesen egyéni, én pl. tudom, hogy amin nincs arány ráírva, az 1:1-es, fele-fele festék-hígító. Van olyan is, amin a festék:lakk hígító arány 3:2, pl fújáshoz, vagy hígabb.
- Fel lehet tüntetni a higító fajtáját: pl. alkohol, saját, víz, deszt víz, stb, ki mivel teszi ezt.
- Praktikusan, sőt tökéletesen fel lehet rázni. Látod is, amikor kibugyogta magát a buborékoktól.
- A tömítő gumikorongocska lyukasztóval készül, próbáltam ollóval is, de egy ekkora, 6 mm átmérőjű nem sikerülhet pont körre és az baj, mert nem zár, vagy ha nagyobb, akkor begyűri a kifolyóvéget és az sem zár már. Érdemes olcsó áruházban olcsó lyukasztóra beruházni, mert az kellhet máshová is a házban. Vagy elvinni a gumilapot egy bőr-cipészkellék kereskedésbe, vagy bőrdíszműveshez - ha van még valamerre ilyen -, vagy Mister Minitbe, hogy kopogjon ki nekünk vagy 50-60 darabot. Azért gumi és nem bőr, mert a bőrt a hígító gőze öregíti és akkor sem zár.

- Gumi anyaga: lehet vastag abroncsbelső, hulladékot adnak a gumiszervízek, ha van még belsőjük, de a mezőgazdasági gépeknek, teherautóknak van még. Illetve épületgépész, régiesen vízvezeték-szerelvény-kereskedésekben lehet venni kb. 10 cm átmérőjű 1-1,5 mm vastag gumikorongot, lapot, valami szelepmembránt, ill ezek már valami szilikonszármazékok, de a célnak megfelelnek. Jól kell zárnia, az a lényeg, ÉS NEM SZABAD KAJAKRA RÁCSAVARNI A KUPAKOT, MERT AKKOR ÖSSZENYOMJA A KIFOLYÓVÉGET, CSAK érzéssel...
- Miért kell levágni a hegyéből a kép szerint? Mert a gyógyfolyadékok víz konzisztenciájúak és könnyen kifolynak a tized miliméter vékony kis csövön. Viszont a mi lötyink az "vastagabb", bármilyen vékonyra hígítjuk is. Ezért kell levágni belőle. De vigyázz! Ha sokat vágsz le, nem éri el a kupakba tett tömítést és akkor levegőzik, felrázásnál kifolyik, észre sem veszed és a plafon is festékes, szemed-szádról nem is beszélve.
- Adagolása roppant egyszerű ezek után, lehet cseppenként a pisztolyba, vagy tálkába akár, illetve más színek keveréséhez minimális mennyiséget előállítani. Nem kell a gyári üveget tekergetni feleslegesen, hogy belehulljon a szélére száradt festékszemét, vagy levegőzik. És ami fontos, a gyári kiszerelés hígítatlan marad.

Megéri időt fordítani 15-20 db tárolásra már alkalmas flakonocska előállítására, mert gyökeresen megváltoztatja a festékfelhasználási szokásainkat, azonnal hozzá tudsz nyúlni az általad rendszeresen használt színekhez.

Remélem felkeltettem érdeklődéseteket és rohantok a patikákba...!

Pintér Árpád

Vissza