Makettező ABC - Makettezéshez szükséges szerszámok, eszközök
Jobbágy Szilárd  Az AKRISOLV H hígító tesztje


Az AKRISOLV H hígító tesztje

Egy olyan terméket szeretnék bemutatni, ami körülbelül egy fél évvel ezelőtt jelent meg a piacon, de nekem is csak most állt módomban kipróbálni. Ez az AKRISOLV H, a felirata szerint akrilát makettfesték-hígító.

A Gunze Mr. Color Thinner összetételének vegyelemzésével létrehozott folyadék - én csak az illatukat tudtam összehasonlítani, ez teljesen megegyezik, - valójában az észter alapú Mr. Color festékek hígítója, de tökéletesen használható az akril Hobby Color -hoz is. A próba alkalmával mindkét fajta festéket felhígítottam a saját (zöld edényben), és az AKRISOLV H hígítóval is (sárga edény). Törekedtem a közel azonos festék és hígítómennyiség kimérésére mind a négy mintánál. Ezután a bekevert festékeket félretettem, és állni hagytam, körülbelül 25 percig. Erre azért volt szükség, mert nem megfelelő anyagok párosításával meglehetősen kellemetlen meglepetések érhetik az embert. Ha a festék és hígító nem "kompatíbilis" általában az összeöntéskor reakcióba lépnek, ami a festék bekocsonyásodásával, és tönkremenetelével jár. Tapasztalatom szerint ez 5 percen belül bekövetkezik, ha ezt az időt túléli a keverék, később sem lesz probléma.

Próbafestéseket végeztem, és a maradék anyagokkal, immár csak kíváncsiságból, tovább pancsoltam. Talán vadul hangzik, és nem is szeretném reklámozni, vagy népszerűsíteni, de az AKRISOLV H-val hígított Hobby Color, és Mr. Color festékeket összeöntöttem, és újból vártam, mi történik. Problémamentesen szórható maradt, megfelelő hígítással egészen vékony vonalak is festhetőek voltak, nem károsodott a festékek szerkezete! Ezután teljesen vérszemet kaptam, a Vallejo Color akrilfestéket is felhígítottam vele, annak ellenére, hogy a gyártója kifejezetten vizet javasol hozzá. Kibírta, szórható maradt. Összeöntöttem az előző Hobby és Mr. Color keverékével, és ez sem okozott gondot, még mindig használható volt a festék. A próbafújásoknál nem volt különbség a gyári hígítós, és az AKRISOLV H-val készült festékek felületében.

Azt is meg kell említenem, hogy a kedvező tapasztalatok ellenére nem használható minden festékmárkánál, még az akriloknál sem! Próbáltam a Model Master akrilt, fújható maradt, de nem javaslom a használatát, ugyanakkor a Model Master enamel gond nélkül hígítható vele. A Lifecolort (akril) azonnal felhasználhatatlan masszává változtatta. Működik a Humbrol és Revell enamel festékeivel is. A maszkolási kísérletek is jónak mondhatóak. A mintákat egy tükörfényes csempelapra hordtam fel. Maszkolónak Tesa szalagot, és folyékony latexet használtam. A szalag nem tépi fel a festést. A folyékony film mindegyik mintát felhúzta, de ez nem írható a hígító számlájára, látszik, hogy a gyári hígítású festékeket sem kímélte, a festék szinte belediffundált a latexbe. (Mindössze három órát hagytam száradni, és a csempén szinte semmi nem tapad meg)

Összefoglalásul: Az AKRISOLV H nem csodaszer, de mindenképpen megér egy próbát. Kiszerelése 150 ml –es műanyag edényben, jól zárható csavaros kupakkal készült, az ára pedig kedvezőbb, mint a hasonló Gunze termékeknek. A gyártók összehangolják a festékeket és a hígítókat, a tesztelt termék kifejezetten a Gunze festékeihez van illesztve, de mással is jól használható.

Beszerezhetősége:
Tóth Zoltán email címén megrendelhető, vagy börzéken a Z63 standon személyesen megvásárolható.
zooli63@citromail.hu

Jobbágy Szilárd 
xcraft@citromail.hu 

© Makettinfo. 2007.11.05.

Vissza