Makettező ABC - Makettek festése, matricázása.
Gyurkovits Norbert:  Kevlármatricák


Kevlármatricák

Egy maketten nagyon sok mindent át lehet alakítani. Ezen listának gyakorlatilag csak a fantáziánk (na jó és a makett piac) szab határt. Most nézzünk egy viszonylag egyszerű feljavítási módot.

Egy igazi versenyautón sok alkatrész kevlárból van, súlyából és egyéb tulajdonságaiból adódóan. Ha ezen alkatrészeket a maketten is kevlárként szemléltetjük, akkor sokat tudunk "dobni" versenyautónk összhatásán. Azért arra figyelnünk kell, hogy az igazi autóban általában különböző mintájút, formájút és anyagút használnak, ezért a legjobb fénykép alapján dolgozni. Jó képeket, amin látszik is valami, persze nem a legkönnyebb találni, de sok böngészéssel megoldható. A matricákat gyártó cégek többféle mintázatút és színűt készítenek. Persze az már egy más kérdés, hogy kis hazánkban a szegény makettező melyikhez tud hozzájutni...

Elvileg a makett minden alkatrészét olyan matricával tudjuk bevonni, mint amilyen az eredeti.
Egy kis áttekintés a kapható matricákról:
A Scale Motorsport termékei és amihez tanácsolják: karosszéria, alváz, elektronikai alkatrészek.


A gyártó cég a következő matricát kifejezetten a Forma-1-es autókhoz ajánlja (Williams BMW, McLaren Mercedes, Ferrari).


Az alváz, a motortér és az üzemanyagtartály matricázására ez a bevált.


Ez egy általános matrica, szinte mindent be lehet vonni vele. Alkalmazási terület: karosszéria elemek, alváz, futómű alkatrészek, motortér, elektronikai alkatrészek.


Az utas- és a motortérhez pedig a következő a használatos.


Használatuk viszonylag könnyű. Teljesen hétköznapi, vízben leáztatós matricák, viszont matricafeszítő a legtöbb esetben elengedhetetlen a felrakásukhoz, mert a bonyolult formákra és a mélyedésekbe csak így lehet szépen rásimítani. Miután minden matrica a helyén van, egy fényes lakkréteggel érdemes lefújni az elkészült alkatrészt. Egyrészt azért, hogy védje a matricát, másrészt a kevlár/karbon alkatrészek fényesek. Lakkozni egyébként félkész állapotban is érdemes, pusztán a matrica védelmében.

Elég sok ideig tart egy-egy alkatrészt elkészíteni, de a végeredmény mindenképpen megéri.

Végül egy kép,amin össze lehet hasonlítani a kevlármatricával bevont alkatrészeket az egyszerűen "csak" festett alkatrészekkel...


Gyurkovits Norbert

Vissza