Makettező ABC - Makettezéshez szükséges szerszámok, eszközök
Tóth Zoltán  A Panelező toll használata


A PANELEZŐ TOLL ÉS HASZNÁLATATizenegynéhány éve a kiegészítő gyártás robbanásszerű fejlődésével ugrásszerűen megnőtt a minőségi makettezés lehetősége. Egyre jobb szórópisztolyok kerültek a piacra, de hiába a különleges technika, a készre kevert makettfestékek irdatlan választéka, valami hiányzott. Egy szintnél az akkori stílusok elérték a maximumot, de az emberek fantáziájában és kezében több volt. A repülőgépeket, járműveket nézve feltűnik, hogy a felületek nem egységesek és ezek a maketteken megjeleníthetők. Természetesen mindenki másképp látja és rengeteg technika született a megjelenítésre. A tippek - trükkök rovatban kiváló leírást olvashatunk, mégis a makettező fórumot nézegetve szinte mindennapos a kérdés: Hogyan kell panelezni?

Jómagam is a "befolyatásos" és "átmosásos" technikát alkalmazom a karcolt panelvonalak kiemelésére. Ez rendszerint nem kétperces munka. Természetesen szinte mindenki időhiányban szenved, és a rontás réme is sokszor nyomasztó. Mindig szerettem az elegáns megoldásokat, és mivel egy ideje állandóan új lehetőségek után kutatok, most megosztanám veletek egy zseniális újdonság élményét, amelyre a keresgélés során akadtam rá.

Ez a japán Panelező toll. Hegye egy vékony fémcsőbe foglalt rostköteg amely mindössze 0,02 (!!!) mm. Eddig a legvékonyabb rosttoll is csak 0,1 mm volt, így az új tollal akár stencilfeliratot is készíthetünk, még 1/72-es léptékben is!


Használata a végletekig egyszerű. Hegyét a negatív panelvonalba illesztjük, és alig rányomva végighúzzuk benne. Bizton mondhatom, hogy az 1/144-es léptékű karcokat is ki lehet vele emelni. Jelenleg háromféle színben kapható: fekete, olive drab, és szürke. (ez utóbbi olyan, mint egy erősen halványított olive drab) Mindhárom szín felhasználható panelezésre, különösen kopottabb, és világosabb színű maketteknél javasolt a feketétől eltérő szín használata. (a szürke szinte "igazodik" az alapszínhez, azt csak mintegy sötétíti)


Kiválóan alkalmazható még kabinban árnyékolásra, olajfolyások imitálására, harcjárműveken keletkezett mély karcolások, kopások megjelenítésére. Kis gyakorlással kezdő makettező is olyan eredményt érhet el, ami nem marad el egy profi szintjétől, ráadásul villámgyors, hibalehetőség pedig egyszerűen nincs. Az esetlegesen félrecsúszott nyomot újjal letörölhetjük, bár később már jól rászárad.

Vigyázat! Ha újabb lakkréteget viszünk rá, csak nagyon vékonyan ködölve fújjuk fel, mert ha vastagon megáll rajta az oldószer, akkor tönkretehetjük eddigi munkánkat.

Tóth Zoltán
A panelező toll megrendelhető a szerző email címén
zooli63@citromail.hu

2007.02.24

Vissza