Makettező ABC - Makettezéshez szükséges szerszámok, eszközök
Tóth Zoltán  Panelvonal karcolás


PANELVONAL KARCOLÁS:

EGY UNIVERZÁLIS KÉZISZERSZÁM - A SAUBER -

A makettezésben az általánosságban használható szerszámok mellett a különleges igényeknek megfelelően sokszor kell adott feladatokra célszerszámot készítenünk. Egy olyan szerszámot szeretnék most bemutatni, amely nélkülözhetetlen eszközzé nőtte ki magát a 25 éves makettező pályafutásom alatt. Először Horváth Ödön barátomnál találkoztam vele, és azonnal megtetszett sokoldalú használhatósága. Nosza készítettem egyet. Eleinte sorjázásra, lyukfúrásra - bővítésre használtam. A hegye rendkívül könnyen lepattan, ezt hamar megtapasztaltam. Viszont ez a szerencsétlen (?) véletlen tette alkalmassá toló irányú karcolásra, vésésre. Azóta direkt lecsapott heggyel készítem, mert így nem fúródik az anyagba, hanem szépen kipenderíti a forgácsot. Sok gyakorlás után addig jutottam, hogy a makettezésben használt fogások szinte bármelyikét el tudom vele végezni a vágáson kívül, vésnöki pontossággal.

A teljesség igénye nélkül:

 • Karcolások, lemezosztások készítése, mélyítése (fő funkció!!!)
 • Kormányfelületetek, csűrők árkainak kimélyítése
 • Faragás
 • Profilozás
 • Sorjázás
 • Kilépők, kivágott nyílások falának elvékonyítása
 • Élek "letörése"
 • Furatok, nyílások bővítése
 • Sík felületen szintbeli eltérések kialakítása
 • Szintbeli eltérések, lépcsők eltüntetése (pl. problémás szárny-törzs csatlakozás esetén)
 • Tömítés után a kitüremkedett felesleges anyag lefaragása úgy, hogy szinte alig kell csiszolni
 • Légbeömlők, kipufogók, műanyag fegyvercsövek, csőszájfékek kifúrása, falvékonyítása
A képeken néhány alapvető fogást mutatnék be a fentiek közül:

TOLÓKARCOLÁS:
A saubert tollszárként fogva használjuk. A makett sík, domború, vagy enyhén homorú felületein bármilyen előre rajzolt mintát karcolva könnyen követhetünk, akár ívesen, akár vonalzó nélkül nyílegyenesen. Pozitív panelvonalon végigtolva kis türelemmel gyönyörű negatív lemezosztást készíthetünk. Az első könnyed karcolás után a karc vezeti a saubert, így egy-két utántolással tökéletesen beállíthatjuk a vésett vonal szélességét, mélységét. A megmunkált felületet 1000-es polírpapírral áthúzzuk, majd egy régi fogkefével vagy finom bronzkefével a karcban lévő port kitisztítjuk. Rontás esetén a karcba pillanatragasztót kenünk tűvel, és finom műanyagport simítunk bele. Ismételt pillanatragasztós átkenést követően lecsiszoljuk, majd újravéssük.

SORJÁZÁS
A szerszámot négy újjal fogjuk, a munkadarabot a hüvelykujjunkkal támasztjuk

VÉKONYÍTÁS:
Szerszámunkat marokra fogva a hüvelykujjunkkal a felülthez szorítjuk. Ide-oda mozgatással dolgozunk.

KORMÁNYFELÜLET:
Tövét tolással végigkarcoljuk, majd tollszárfogással, ide-oda mozgatva mélyítünk, profilozunk.

KÜLÖNBÖZŐ NYÍLÁSOK MÉLYÍTÉSE, FURATOK KÉSZÍTÉSE:
Kipufogónyílásoknál kis mélyítés után óvatos ide-oda kaparással készíthetünk "lyukas" csövet

KARCOLÁS KARCPENGÉVEL
A karcpenge un. húzó karcolásra szolgál. Használata rendkívül egyszerű, még a kezdő makettező is azonnal megbarátkozik vele. A kivágott forgácsot szépen kipenderíti, azonnal gyönyörű tiszta karcot eredményez. A mélységet többszöri áthúzással alakíthatjuk, igényesebbek pedig az alapkarcolás után a már ismertetett sauberrel tetszőlegesen finomíthatják a vonal profilját. A karcpenge csak vezető eszköz mellett húzható (vékony sztirolcsík, vonalzó, műanyag feliratozó szalag) szabadkézzel már csak meglévő panelvonalon húzhatjuk biztonsággal. Bár éle tartós, azért finomabb műveletek előtt olykor érdemes újabb pengét használni. Ez a penge alacsony ára miatt senki nem vág majd földhöz.

Tóth Zoltán

A felsorolt eszközökről, műveletekről további információ, és megrendelés a szerző e-mail címén:
zooli63@citromail.hu

2007.02.11

Vissza