Makettező ABC - Makettezéshez szükséges szerszámok, eszközök
Tóth Zoltán  Szegecselő


A SZEGECSELŐ

Ahogy az előző cikkemben is említettem a makettezésben olykor elérünk egy olyan határt, amelyen egy ideig nem tudunk túllépni. Persze a maga módján mindenki maximalista és szeretné fokozni a végeredmény minőségét. Ilyenkor jön egy-egy "isteni szikra", majd a minőségi ugrás, például már nem elégszünk meg egy sima felülettel, hanem a szegecselést is megjelenítenénk. Persze ezt is csak módjával, de eléggé fel tudjuk dobni vele a makettünket. Körülbelül 8-10 éve kezdte el egy-két elvetemült külföldi ezt a technikát. Persze, akkor még előre beosztott sablon mellett, egyenként szurkálva. Első kísérleteimet a Miniplex 16mm-es körfűrészkorongjával végeztem, majd hosszú pihenő után kb. négy éve elkészítettem az első, kezdetleges - de jól használható - rádlizót, ezután jött a többi, mert egyre többen kérték. Azóta már kialakult a mostani, bevált forma.

Ezzel a szerszámmal a szegecselés leegyszerűsödik, kis gyakorlással bárki (kezdők is!) elegánsan elvégezheti makettje feltunningolását. Mindössze egy "szegecstérkép" szükséges az adott típusról és egy kis elszántság. A felületre kb. HB-s, esetleg puhább ceruzával, vagy vékonyhegyű alkoholos filctollal (ez később alkohollal letörölhető) felrajzoljuk a vonalakat, és vékony műanyagcsík mentén dolgozunk. Ha átlátszó anyagból vágjuk (pl. ásványvizes palack) akkor látjuk az alatta lévő részt is. (Ne használjunk azonban fémet!) A szegecselőt határozott mozdulattal toljuk, de ne nyomjuk erősen a felületre.

Nehezen hozzáférhető helyeken (pl. szárnytő, vízszintes vezérsík töve) érdemes összeragasztás előtt elvégezni a szegecselést.

Általában könnyebb kiterített alkatrészeken ténykedni, mint összeállított szerkezeten, ezért az elején nagyjából gondoljuk végig a munka menetét. A szegecsnyomok mentén a műanyag kissé kitüremkedik, ezt ízlés szerint meghagyhatjuk, vagy finom (1000-2000) polírpapírral átcsiszoljuk. A felesleges port, reszeléket hajszálvékony szálú bronzkefével (jóval finomabb mint a fogkefe!) letisztítjuk.

A rontott szegecselést pillanatragasztóval végigpötyögtetjük, lecsiszoljuk, majd korrigálunk. A kész makettet alkohollal, vagy mosogatószeres vízzel zsírtalanítjuk és jöhet a festés. Festés után a felület panelezésekor a szegecsnyomokban finoman megül a koszolás, ennyi bőven is elég a jelölésükhöz.

Tóth Zoltán

A felsorolt eszközökről, műveletekről további információ, és megrendelés a szerző e-mail címén:
zooli63@citromail.hu

2007.03.24

Vissza