Makettező ABC - Építés
GYIK  Hogyan készíthető ponyva?


Ponyvát általában papírzsebkendő + ragasztó segítségével készítenek. Egy régi Modell és Makett számban benne van a teljes technika:
A nehezebbik megoldás:
Első lépésként huzalból méretre hajlítottam a négy ponyvatartót. Kis tálban feloldottam és ecsettel habosra kevertem diónyi K-1 (papíriparban használatos) ragasztót A megfelelő méretre szabtam egy papírzsebkendőt (ajánlatos 1 cm-t ráhagyni) és belemártottam a ragasztóba. Tamiya maskol szalaggal kitakartam a plató oldalát, nehogy a ponyva ráragadjon, és először az elejét, majd a hátulját és végül tetejét, ill. a vele összefüggő oldalait helyeztem fel a tartókra. Hajszárítóval gyorsítottam a száradást, közben rendszeresen utána igazítottam a belógásokat, mert ahogy szárad, úgy kezd fokozatosan kifeszülni... A ponyvatartókat 0,2 mm-es huzalból,a szíjazatot magnószalagból készítettem, majd az utóbbit bőrszínűre festettem.
Az eredeti cikk szerzője Horváth Ödön

Az egyszerűbb megoldás:
... ezért a kittben lévő műanyag "ponyvára" ragsztottam fel a papírzsebkendőt. (A menete az Opel Blitznél már leírt, az eltérés mindössze annyi, hogy itt a műanyagra kell óvatosan a beáztatott anyagot felfektetni és a széleit visszahajtani. Száradás után a fölösleget szikével lehet eltávolítani. ...) .az előzőleg kifúrt lefeszítési helyekbe cérnát fűztem, és a platóba ragasztott kis fém kampókba akasztva lekötöztem, akárcsak az eredetit. Az eredeti cikk szerzője Tóth László

GYIK  Tömítő anyagok:


Sok fajta tömítő létezik. Vannak egy és kétkomppnensűek. Mindegyiknél érdemes betartani a száradási időd,mert előfordulhat, hogy száradás közben csökken a térfogata,beszívódik.
1) Miliputty: 2komponensű tömítő, körülbellül olyan keményre köt,mint a műanyag,ezért jó csiszolni. Eléggé drága, de a figurakészítők sem véletlenül használják..
2) Humbrol: Humbrol ragasztóval higítható,így már elég jól kezelhető. Alapból nekem túl sűrű volt,és nehezen kezelhető
3) Neoflex: barkácsboltokban,festék boltokban vehető. 300-400 forint, rendkívül jól használható! Nekem eddig ez vált be a legjobban

GYIK  Huzalozásra mit használjak?


Vékonyabbnak horgászatban használatos damilt, vastagabbhoz húzott szálat. Ha olyan vékony kéne mint egy hajszál, akkor műhajat használj. Az emberi haj nedvesség hatására változtatja hosszát, így nem éppen a legjobb.

GYIK  Friul lánctalp


Fehérfém öntvényből készült szemenkénti lánctalp. Összeillesztesz 2db-ot majd kersztül dugod a lyukakon a drótot amit kaptál a csomagban, majd a kilógó részt levágod és a végét pillanatragasztóval óvatosan megragasztod. Általában át is kell fúrni a lánctalpakon a lyukakat, ahova a drót megy.
Honlapjuk: http://www.friulmodel.hu/_tree.php

GYIK  Rézmaratás


Vékony rézlapból(vagy más fémből) kimaratott alkatrészek. Sokkal "finomabb" dolgokat ki lehet maratni,mint amit műanyagból önteni lehetne. Pillanatragasztóval lehet ragasztani,vagy akár forrasztani is lehet, aki elég ügyes hozzá. Amikor több réz alkatrészt kell egymáshoz illeszteni, akkor folyékonymaszkolóval ideiglenesen rögzíteni lehet őket, így könnyebb lesz a ragasztás.

GYIK  Vásznazott felületek imitálása:


"Egy íves pengével szoktam megcsinálni, elég szépen és gyorsan lehet vele dolgozni. Szerintem inkább kisebb (1/72) méretarányban jó.
Kijelölöd a két vonalat (pl. szárnybordát) ami között belóg a vászon. Vékonyan bekarcolod őket és a szélénél leragasztod szigszalaggal, majd az íves pengével óvatosan, kaparó mozdulatokkal kialakítod a belógást. Figyelni kell, hogy mindig egyforma erővel csináld és számolni is kell a kaparások számát, mert enélkül nem lesz egyforma a többi részen.
Érdemes gyakorolni valami roncs maketten.
Ja és a vászon csak az íves felületen "lóg" be. Ilyen pl. a szárny íves felső fele a legvastagabb résznél."
Fodi

GYIK  Előre krómozott alkatrészek javítása:


1) Bare-Metál fólia/egy lap kb 2500/,vagy alufóliából kell.
Alufóliás módszer: http://albatros.iweb.hu/keret.cgi?/tippek/alufolia.htm
2) AlcladII króm festék (107) a jó,a többi csak sima aluszínű lesz, ami eléggé elüt a krómtól.

Vissza