Makettező ABC - Festés
GYIK  Hogyan lehet szépen fehéret festeni?


"Az eljárás: vékony réteg fehér. Száradás. pici hibajavító csiszolás. aztán vékony réteg fehér festék, stb. Én most tartok a 3. rétegnél. Elég jó, még két réteg és elégedett is leszek (remélem). A megfelelő eljárást én is George-tól tanultam, lestem el. Ő speciel lebeszélt a szürke alapozásról. Fehér alá fehérrel alapozz, mondta. (eddig bevált) Elég időrabló, de máshogy nem megy. Ha sokat fújsz belőle, akkor megfolyik, ha nem várod ki a száradási időt, akkor pedig túrós lesz a felszín. A végén a lakkból is több réteg kell majd (kb 3, vagy több), azonban az akrill festékhez kizárólag akrill lakkot használj! Jó a célra a tamiya akrill lakkja illetve a gunzéé." Exec.

Tamiya spay is megoldás lehet, ha nincsen szórópisztolyod. De a lényeg ott is a vékony rétegeken van.

GYIK  Hogyan fessünk fémszínt?


Szórópisztollyal legszebben fémhatás az Alcad II festékeivel érhető el (http://www.alclad2.com/alclad-home.html). Elég drága 1800-2000 forint között mozog az ára, de megéri!
Ecsettel a Humbrol polírozható fémszínei a legjobbak szerintem. Nem kopik, és nagyon szép hatás érhető el vele. Agama polírozható fémszínei is nagyon szépek, viszont vigyázni kell vele, mert nagyon kopik.
Fémhatást nagymértékben befolyásolja, hogy le van-e lakkozva,vagy nincs. Általában elvesztik fémhatásukat a festékek, ha lelakkozzuk őket.

GYIK  Hogy higítsam a festékeket?


Az enamel festékeket enamel hígítóval (Humbrol, Revell, lakkbenzin, szintetikus, Terpenol, és egyéb gyári hígítók) nyugodtan hígíthatsz, mert a festést nem zavarja. Viszont a hígított festéket a gyári dobozba ne öntsd vissza, mert ott okozhat, de nem feltétlen. És természetesen ha retardert is kevertél bele, akkor sem illik visszaönteni. Humbrol festékeket H-100as higítóval nyugodtan lehet higítani, mert majdnem megegyezik a gyári higítójával (én minden enamelt ezzel higíttok)

Festék eltávolítása!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:
1)enamel festék eltávolítása: Tescos lefolyótisztitót szoktam használni, 400Ft 1liter,abba beáztatód a makettet 2nap múlva nincs is rajta festék. De ha kiveszed azonnal mosd le vízzel,mert én múltkor nem mostam le és ilyenporszerűség maradt rajta.

GYIK  Panelvonalak kiemelése:


1) Szórópisztollyal: 5-95 (festék-higító) keverékkel vékonyan végig kell fújni a panelvonalakat. A harmadik „átfújásnál” már látszódni fog az eredmény. Érdemes minnél gyengébb higítót használni és csak teljesen megszáradt felületen alkalmazható! Érdemes lakkozás után használni ezt a teknikát.
2) a fényeslakkal le kell festeni a füleletet, majd felhigított feketét/sötétitett alapszínt (szerintem,ez a valósághűbb) végigfolyatni a panelvonalakban. Ami kifolyik,azt fültisztító pálcikával gyorsan letörölni.
3) fényesre lakkozott felületen a panelvonalakat temperával átkenni, majd letörölni a felesleget.

GYIK  Színek fakítása


Sok maketten észrevehető az a hiba, hogy a maketten mindenhol lepattogzódás van, tiszta kosz, azonban az alapszínek mindenhol azonos árnyalatúak.
1) Pisztollyal: felvitt alapszínt kicsit fehérrel fakítjuk, majd a panelek közepét ezzel óvatosan majdnem hogy csak átködöljük.
2) Pasztellkrétaporral/Pigmentporral érhető el hasonló hatás. Fehér színt óvatosan a panel közepére felviszünk, majd lakkal rögzítjük

GYIK  Rozsda készítése:


1) Rust (rozsda) festékből egy kis pöttyöt teszünk a felületre,és 20-30mp múlva higítóval lefele elmossuk.
2) Fekete színre pasztelkréta porokból (http://albatros.iweb.hu/keret.cgi?/tippek/rozsda.htm )

GYIK  Köpköd a pisztoly,miért?


1) a dűzni koszos, pucold ki, végső esetben áztasd be valamilyen erősebb higítóba
2) "váll" van a dűzniben. Ezt úgy ellenőrizheted h egy drótot átnyomsz rajta. Ha valahol érzed, hogy akad akkor ez a baj. Általában cserélni kell ilyenkor a dűznit.

Vissza