Kormos Péter: Makettverseny Lierben

Makettverseny Lierben, Belgium 2005

Kb. két héttel ezelőtt csörgött a telefon, és Egresi András barátom hangja üdvözölt. Egy kegyes kéréssel fordult hozzám, hogy mit szólnék egy belgiumi utazáshoz. Kisebb rágódás után végülis belementem a dologba. A négyfős delegáció tagjai az indulás előtti napokban kicsit változtak, de végül Péter Árpáddal (harcjármű), Vadász Istvánnal (repülő) és feleségével indultam el erre a hosszú utazásra.

Indulás: Felsőőrs, Magyaroroszág
Érkezés: Lier, Belgium
Utitáv: 1400 km - 14 óra

Szombat hajnalban indultunk, és sajnos az időjárás esős, nedves volt helyenként. Azért a külföldi jó minőségű autópályáknak köszönhetően szinte zökkenőmentesen értünk meg Lierbe. Rammsteinnál valami lehetett a levegőben, mert mind oda-, mind visszafelé sikerült elrontani a lefordulást, így egy pár perces extra bolyongással csak rendbe tettük az eltévedési statisztikát is. Odafelé makettező szemmel "nem történt semmi" különös, de visszafelé már láttunk egy A-10-es géppárt, egy Tornadót, talán egy MH-53-ast, több modern katonai járművet és két Willy's Jeepet is. Az autópálya elhaladt a sinsheimi repülőmúzeum mellett, aminek szabadtéri gépeire ugyan csak másodpercekre, de pillantást tehettünk. Érintettük a Hockenheim F1 ringet és közel jártunk Frankenstein kastélyához is.

A makettes találkozó egy művelődési ház nagytermében volt. Direkt nem írtam versenyt, mert ez inkább találkozó volt, mint verseny. Kb. 8-10 nagy asztalból csak kettőn voltak makettek, a többin az árusok portékái voltak, vagy a meghívott klubokból látványmaketteztek a meghívottak. De ez a "csak 2" asztal ne tévesszen meg senkit. A maketteket kezdő, haladó és mester kategóriába lehetett nevezni, és a versenyeztetett munkák mind igényesen kidolgozottak voltak. Különösen a figurák, harcjárművek és diorámák láttán kezdtünk olvadozni. Olyan nagy nevekkel tudtunk találkozni és munkáikat megcsodálni, mint pl. Rudi Meir, Phil Stutcinskas, Marijn Van Gils vagy Aleksandar Sekularac. Mi a terem egyik végében lévő színpadon kaptunk egy asztalt, ahol a mosonmagyaróvári klubot, éves versenyüket és a magyar makettezést tudtuk megismertetni a nyugati makettező világgal. Sokan meglátogatták a standunkat, tetszett nekik a ProModell, és elég jól fogytak a mosoni verseny prospektusai is. Külösönsen meglepő volt, hogy egy úr a magyarországi származásunkat hallva egyből emlékezett arra, hogy ott van egy egyre komolyabb verseny... Gondolom nem kell mondani, melyikről van szó. Egy-két makettező furcsállta, hogy ilyen messzire utaztunk a világban, de azt hiszem, sikerült megmutatni, hogy igenis van helyünk a makettező világban, amikor az eredményhírdetésre került a sor.

Eredményeink haladó kategóriában:
Vadász István 1:48 P-47, 1. helyezés
Vadász István 1:48 P-39, 2. helyezés
Vadász István 1:72 B-25, 3. helyezés
Vadász István B-25, VVS Különdíj
Vadász István P-47, P-39, VVS.Hobbyvista.com Különdíj
Forintos Kálmán 1:35 Marder III M, 2. helyezés
Vincze Péter 1:48 HD I vignetta, 2. helyezés
Janik Zsolt Figura vignetta, 3. helyezés

Mester kategóriában:
Kormos Péter 1:48 Ju-88, 1. helyezés
Kormos Péter 1:72 B-17, 1. helyezés
Kormos Péter 1:48 Me-163 vignetta, 2. helyezés
Kormos Péter 1:48 P-38, 3. helyezés

Lier egy nagyon kis kedves város, ahol szinte mindenből árad a nyugalom. Antwerpen mellett pár tíz kilométerre található, és szépen rendben tartott belvárosában jó volt egy kicsit nézelődni, pihenni a nagy út és a makettes találkozó után. A kihagyhatatlan belga söröket is megkóstoltuk, persze csak mértékkel, hisz mindenki egy kicsit fáradt volt már a nap végén.

Útban Németországon át...

Megérkezés, Koningshooiktbe. Ez a kis település a verseny helyszínétől kb. 4-5 km-re van, Lier-től déli irányban. Az éjszakánkénti 20 eurós árban benne volt egy nem fényűző de korrekt szállás bőséges reggelivel.

Érdekességként elmondható, hogy a szállásunk Koningshooikt szélén volt, egy kisebb tanyán. A tanyára vezető út mellett pár száz méterre meglepetésünkre két 2. vh-s betonbunker is megtekinthető volt.

Ezek már a vasárnap esti, visszaútra ráhangolódás képei
Vadász István és felesége, Gabi, Kormos Péter, Péter Árpád

Egy ismerős település: Malmedy.

A jellegzetes szélerőművek Németország több területén kísérték utunkat.

Kormos Péter

Vissza a listához