A Bolyai Makett Klub, a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Budapesti Egyesülete és a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem

szervezésében:

V. BOLYAI MAKETTÉPÍTŐ KUPA ORSZÁGOS MAKETT KIÁLLÍTÁS ÉS VERSENY

A 90 éves harckocsi, a 70 éves magyar páncélos fegyvernem és az 1956-os forradalom és szabadságharc 50 éves évfordulója alkalmából.

A rendezvény fővédnöke: Dr. Piószeghy János nyugállományú vezérőrnagy bázisparancsnok

Időpont: 2006. október 28-29.

Helyszín: Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Üllői úti bázis
Intézményi Művelődési Otthon
Budapest IX. kerület, Üllői út 133-135.

Megközelíthető: Budapest Népliget Autóbusz- illetve Metróállomástól (M3 kék metró) 2 perc; a 4-es számú főútvonal fővárosi szakaszáról közvetlenül.

Kérjük mindenki hozza magával személyi igazolványát, ami a belépésnél a regisztrációhoz szükséges!

Regisztrációs díj: felnőtt=200Ft/fő; gyermek (12 éves korig)=100Ft/fő, ami a nevezők és kiállítók részére az akkreditációt (nevezési díjat), a látogatók részére pedig a belépődíjat foglalja magába.

Nevezés: 2006. október 28. 8.00 - 12.00h
Mind a versenymunkák, mind a kiállított makettek regisztrálása és nyilvántartása elektronikusan történik a helyszínen, amelyről a nevezők/kiállítók elismervényt kapnak.

Lehetőség van az előzetes regisztrálásra is, nevezőknek és kiállítóknak egyaránt, az "Előnevezési lap" () segítségével 2006. október 25-ig, a kitöltést követően a messer@map.elte.hu címre történő eljuttatásával (az üzenet tárgyához az "Előnevezés" szót kell beírni). Az elismervény átvételére ebben az esetben is a helyszínen kerül sor, külön regisztrációs pultnál.

A verseny kategóriái:

Hobbi liga:

Gyermek korcsoport (12 éves korig; 1994. január 1. után születettek)
- GYÖ1 Gyermek összevont

Serdülő korcsoport (13-14 éves korig; 1992. január 1-1993. december 31. között születettek)
- SR2 Repülő
- SH3 Harcjármű
- SE4 Egyéb

Ifjúsági korcsoport (15-17 éves korig; 1989. január 1-1991. december 31. között születettek)
- IR5 Repülő
- IH6 Harcjármű
- IE7 Egyéb

Felnőtt korcsoport (18 éves kortól; 1988. december 31. előtt születettek)

Repülő szekció
- FR8 Repülő 1/72 és kisebb doboz
- FR9 Repülő 1/48 és nagyobb doboz
- FR10 Repülő 1/72 és kisebb feljavított, bontott
- FR11 Repülő 1/48 és nagyobb feljavított, bontott
- FR12 Repülő dioráma összevont

Harcjármű szekció
- FH13 Harcjármű 1/48 és kisebb gumikerekes doboz
- FH14 Harcjármű 1/48 és kisebb féllánctalpas, lánctalpas doboz
- FH15 Harcjármű 1/48 és kisebb feljavított, bontott összevont
- FH16 Harcjármű 1/35 és nagyobb gumikerekes doboz
- FH17 Harcjármű 1/35 és nagyobb féllánctalpas, lánctalpas doboz
- FH18 Harcjármű 1/35 és nagyobb feljavított, bontott összevont
- FH19 Harcjármű 1/48 és kisebb dioráma
- FH20 Harcjármű 1/35 és nagyobb dioráma

Figura szekció
- FF21 Figura 1914-ig
- FF22 Figura 1914-től
- FF23 Figura csoport

Polgári jármű szekció
- FP24 Autó
- FP25 Motor
- FP26 Kamion

Hajó szekció
- FV27 Hajó összevont

Egyéb szekció
- FE28 Egyéb összevont (sci-fi, fantázia, papír)

Profi liga:
- PR29 Repülő összevont
- PH30 Harcjármű összevont
- PF31 Figura összevont
- PP32 Polgári jármű összevont
- PV33 Hajó összevont
- PE34 Egyéb összevont

Kiemelt kategóriák:
- K35 Az 1956-os forradalom és szabadságharc haditechnikai eszközei
- K36 Magyar felségjelzésű harcjárművek

Versenyszabályok:

Általános információk
A versenyre olyan munkákat várunk, amelyek a korábbi Bolyai Makettépítő Kupákon még nem értek el helyezést. A versenymunkákat csak a készítőjük nevén lehet benevezni. Ezektől függetlenül a kiállításra minden alkotást szívesen várunk.
Minden olyan versenymunkához kérjük dokumentáció leadását, ami feljavított, bontott makettet, egyedi, kísérleti típust, típusátépítést, különleges festésmintát jelenít meg. A dokumentáció lehet nyomtatott és elektronikus formátumú, kereskedelmi forgalomban beszerezhető vagy magángyűjteményből származó referenciaanyag egyaránt. A dokumentáció leadásának ténye a nevezésnél regisztrálásra kerül, nagy értékű, nehezen pótolható referenciaanyagnál (könyv, folyóirat, CD/DVD, fénykép, stb.) külön elismervénnyel is, amellyel az eredményhirdetést követően visszakapható a szóban forgó dokumentáció.
A makettek besorolása
A zsűri a kategóriák további bontásának vagy összevonásának, indokolt esetben adott versenymunka más kategóriába történő átsorolásának, illetve a versenyből történő kizárásának jogát fenntartja. Utóbbi történhet az előírttól eltérő ligában (hobbi, profi) és/vagy korcsoportban önhibából történt nevezés, illetve kegyeletet, jóízlést sértő alkotás esetén; a versenymunkák számának tekintetében egy kategóriában minimálisan öt alkotás szükséges a kategória indításához. Ennél kevesebb nevezett munka esetében a kategória összevonásra kerül egy hasonló paraméterekkel rendelkező kategóriával. Adott kategória további bontására abban az esetben kerül sor, ha azt a zsűri indokoltnak tartja.
Azon új generációs készletekből összeállított maketteket, amelyek dobozai gyárilag tartalmaznak egyébként feljavítónak minősülő alkatrészeket (nagy méretű fémmaratás, esztergált fém lövegcső, fém vontatókábel, stb.) és ezek beépítésre is kerültek; a jelentős mértékű, dokumentáció alapján, saját építésben kivitelezett feljavításokat, bontást tartalmazó munkákat, illetve a teljesen saját építésű alkotásokat az adott szekciók feljavított, bontott kategóriáiban kell nevezni, ha ilyen meg lett hirdetve. Ezen kívül minden gyári készlet segítségével elkészített feljavítást és/vagy bontást tartalmazó versenymunkát is itt kell nevezni.
A Profi ligában minden olyan versenyző szabadon indulhat, aki elfogadja a versenyszabályokat. Annak, aki mesterlevéllel rendelkezik, illetve a 2006. évi Szolnoki makettverseny mester kategóriáinak valamelyikében arany, ezüst vagy bronz érem helyezést ért el vagy a 2006. évi Mosonmagyaróvári makettverseny bármelyik kategóriájában első helyezett lett, a profi ligában kell indulnia. Ettől csak abban az esetben térhet el, ha nem a mesterlevelet vagy érmet, illetve első helyezést elért munkája szekciójának megfelelő makettel szeretne indulni és ez nem ért el helyezést a fenti versenyeken. Tehát egy repülő mesterleveles szabadon indulhat a Hobbi liga harcjármű szekciójában, stb.
A Hobbi ligában, a korcsoportjának megfelelő kategóriákban minden olyan makettező szabadon indulhat, aki nem tartozik a Profi ligában indulásra kötelezettek körébe és elfogadja a versenyszabályokat.
A Kiemelt kategóriákban megkötés nélkül, bárki indulhat.
Zsűrizés
A nevezés lezárását követően kezdetét veszi a zsűrizés, ami nem nyilvánosan zajlik. Kérésre, ha az adott zsűri team beleegyezik, megtekinthető.
A zsűri a Hobbi ligában, a 18 év alatti korcsoportokban szemrevételezéssel, a Felnőtt korcsoportban könnyített pontozással, a Profi ligában szigorított pontozás alapján hozza meg döntését. Az utóbbi esetekben a kategóriák legjobbnak ítélt munkáit pontozzák, de minimálisan öt versenymunkát. Ha a munkák minősége megkívánja, akkor ennél több alkotást is értékelnek, akár az adott kategória összes makettjét. A pontozólapok az eredményhirdetést követően megtekinthetőek, illetve másolatot kérhetnek belőlük a versenyzők.
Óvás
2006. október 29-én, az eredmények kifüggesztését követően, az eredményhirdetés kezdetéig nyílik mód óvásra, 1000Ft kaució ellenében. Elbírálását három fős bizottság végzi, amelynek tagjai a zsűrielnök, az érintett szekció egy zsűritagja és a főszervező. Ha a bizottság megállapítja az óvás jogosságát, akkor az eredmény módosításra kerül és a kaució visszajár.
Díjazás
A kategóriákban arany, ezüst és bronz plakettek kerülnek kiosztásra, kategóriánként akár több is, a zsűri döntése vagy az elért pontszámok alapján, de az adott kategórián belül egy versenyző csak egy díjat kaphat. Minden díjazott oklevelet is kap. Ezen kívül szponzori és márkadíjak is szerepelnek az elismerések között, amiket a felajánlók vagy a szervezők döntése alapján adunk ki. A "Best of show" díjat a legmagasabb pontszámot elért alkotás kaphatja, pontegyenlőség esetén a zsűrielnök döntése alapján.

Programok:
A Magyar Honvédség és jogelőd szervezetei haditechnikai eszközei "kicsiben" és "nagyban": makettkiállítás a Galériában; veterán katonai járművek statikus és dinamikus bemutatói a bázis területén
"Made in Hungary" - hazai gyártású haditechnikai eszközök makettjeinek kamarakiállítása
Budapest 1956 fotókiállítás Forintos Kálmán, Jávor László és Szüllő Attila gyűjteményéből
"After the battle Budapest 1945-2006" - Akkor és most fotókiállítás Benedek Dénes gyűjteményéből
Bicskei János (TIT Hajózástörténeti Klub Budapest) saját építésű, 1/100 méretarányú, úszóképes Titanic hajómodelljének kiállítása, amely utoljára látható festetlen állapotban
Tárlatvezetés a Bolyai Haditechnikai Park külső és belső kiállításán
Látogatás a bázis páncélos- és gépjármű telephelyén
Szimulátoros légiharc bemutató
Wargame, asztali stratégiai játékok
Airsoft fegyver- és felszerelés bemutató
A kiállításokhoz kapcsolódó filmvetítés
Makettbörze bel- és külföldi kereskedők részvételével

Alternatív program: Hadtörténelmi Délutánok - Dr. Számvéber Norbert hadtörténész előadása 2006. október 28-án, 13.30h-tól a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum 2. emeleti Tóth Ágoston termében (1014 Budapest, Kapisztrán tér 2-4; a rendezvény helyszínétől kb. 40 perc): "Rohamlövegek, önjáró lövegek és rohampáncélosok Magyarországon, avagy az önjáró páncélozott tüzérség jelentősége az 1944-1945. évi magyarországi harcokban"

Alternatív lehetőségek:

Étkezés:
A rendezvény teljes ideje alatt büfé üzemel a helyszínen.

Szállás:
Korlátozott számban, a bázis területén 4 ágyas kollégiumi férőhelyeken térítésmentes szállás áll rendelkezésre 2006. október 28. éjszakára, amelyet előzetes regisztrációt követően lehet igénybe venni.
A rendezvény helyszínétől nem messze található Dominik Panzióban (1146 Budapest, Cházár A. u. 3.) további szálláshelyek igényelhetők. Információ: 06-1/460-9428; 06-70/779-1959; www.dominikpanzio.hu
A rendezvény helyszínén térítésmentesen használható ruhatár működik.
A bázis bejáratának közvetlen szomszédságában ingyenes parkolási lehetőséggel élhetnek a gépkocsival érkezők.

Eredményhirdetés: 2006. október 29. 13.00h

A kiállítás bontása: 2006. október 29. 14.00h
A makettek visszaadása a biztonságos átadás-átvétel érdekében maximum 10 fős csoportokban zajlik, a regisztrálásnál kapott elismervények ellenében. Az eredményhirdetés előtt makett visszaadása csak rendkívül indokolt esetben történhet.

A kiállítás nyitvatartása: 2006. október 28. 8.00-18.00h 2006. október 29. 8.00-14.00h

További információk (versenyszabályok, börze, szállás):
Buzás Árpád 06-1/368-0348
Sziráki Szabolcs 06-70/297-0491; ss620@freemail.hu

www.bolyaimk.hu; www.makettinfo.hu

Szeretettel várunk minden makettezőt és érdeklődőt!

 

© Makettinfo