8-as golyó

Sikorsky SH-60F "Eightballers"

1:72, HobbyBoss
Régóta szerettem volna ennek a csinos rotorosnak valamely változatát megépíteni. Körülbelül másfél éve láttam meg ezt a verziót, a különleges festés azonnal magával ragadott.
A dobozt kibontva ez az érzés csak fokozódott, mikor megláttam a végig szegecselt, gyönyörű kidolgozású alkatrészeket.
Időhiány miatt elég sokáig épült, de végül elkészült, ezért gondoltam megosztom veletek, mivel ezt a verziót nem láttam még itt.

A makett

A dobozból ha jól tudom a partiőrségnél használatos Jayhawk is megépíthető, ezért elég sok a fel nem használt alkatrész.
A matricák lehetőséget adnak a "Navy HS-14 Chargers" gépének kék-szürke megépítéséhez is, de mutatósabbnak találtam a "8-as golyók" szépségét:)

Mint mondtam, az alkatrészek nagyon szépek, ha sorja van, az is egészen minimális. A pilótafülke üléseit 4 darabból állíthatjuk össze.
A műszerfalból 2 változat van, egy öntött melyben a műszerek foglalnak helyet és egy sima amire matricát rakhatunk (amit nem adnak, igaz ez a nem felhasznált alkatrészek listáján szerepel). A középső konzol teljesen kimaradt hobbyboss-éknál, sem öntött gombok, se matrica.
Ez nem túl jó, mivel a nagy ablakokon szépen belátni.
Hanyagságomra írható fel, hogy ezzel nem is kezdtem semmit, de legközelebb legalább egy matricát nyomtatok rá (me-262 is készül, ugyan ez a gyártó, műszerfal szintén egy műanyag lap, minden nélkül).
A géptörzs két fele szépen összeillett, kicsit játszani kellett, hogy a "plafon" és a padló becsússzon a helyére, de ezután csak minimális tömítésre volt szükség.
A sugárhajtóművek kiömlő része (annak is a felső része) külön elem,
ami szerintem nem a legjobb megoldás. Összeállítás után a kiömlő belsején egy csodaszép rést kapunk, amit elég nehéz lenne kitömni majd felcsiszolni, így az árok ott maradt.

Ezután jött egy alapos csiszolás, mindenhol próbáltam eltüntetni az illesztéseket, különös figyelemmel az orr és a felső elülső fedőlemezre.
Festés után meg is lett a hatása, sikerült szépen eltüntetni az illesztéseket.
Az alapszín Humbrol 106, ami szubjektíven lett kiválasztva, mert sötétnek találtam a megadott színt. A farokrész 62-es Humbrol, az orr 33-as matt fekete.
A kabin maszkolása megért egy misét, mire befejeztem rá is jöttem, milyen módszerrel lehetne egyszerűbben, de így tanul az ember:)
Féltem az elején lévő fekete labda maszkolásától, de szerencsére vékony szigetelő szalaggal sikerült a kívánt ívet megadni, papír maszkolószalag segítségével védve a többi részt. Száradás után eltávolítva a maszkolást jött az anyázás, a szigetelőszalag (mely eddig tökéletesen helytállt) otthagyta kedves ragasztóját a szürke törzsön. 3-4 réteg ráfújással sem tűnt el, végül a matrica, koszolás, lakk kombóval ez a probléma enyhült.
A kisebb matricák szépen a helyükre mentek, aztán jött a blackmetal.
A farokrész. Áztatás után szépen egyben lejött, szakadás nélkül a helyére küzdöttem az ábrát, de gömbölyű felület minden irányba meg egyenes, na ezt nem tudom hogy gondolták. Mindkét oldalon a hatalmas fekete labda meggyűrődve ment csak a helyére.
Az orrmatrica is hasonlóan viselkedett, de egy ecsettel rákent matt lakk réteg csodát művelt. Még a szegecsekbe is benyomta a matricát, melyen ugyan maradt 1-2 gyűrődés, de a lelkemnek így is megnyugvást hozott. Ezután a farokrész kapott egy fényes lakk réteget, majd a végső koszolás és a néhány panelvonal kihúzás után késznek nyilvánítottam a kicsikét.

Lenne mit feljavítani rajta, de ez amolyan mit tudok kihozni a dobozból makett lett. Hiba van rajta sajnos bőven, legyen mentségemre, hogy nagyon rég maketteztem utoljára. Ezzel a kittel is csak tanultam, de összességében egy kellemes darabot tudhatok a hátam mögött.
1
1
2
2
3

A lepedő méretű farokmatrica végül csak kultúráltan néz ki:)
3
4
4
5
5
2012.01.29.
Utolsó módosítás: 2012.02.02.
amenbass, Budapest
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Arcade87
2012.02.07. 11:40:17
Szép munka! Jól néz ki nagyon!
amenbass
2012.02.08. 16:45:46
Köszönöm szépen:)
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció