A sivatag sprintere

Crusader Mk. III.

1:35, Revell
Mint azt sokan tudjuk, a Crusader nevű, brit cirkáló harckocsi az afrikai hadszíntéren rengeteg borsot tört az Afrika Korps páncélos alakulatainak orra alá. A sivatag "sprintere" - rezgéscsillapításának köszönhetően - akár 65 km/h-s tempóval is közlekedhetett a sivatagban. A fogyatékokkal "megáldott" olasz harckocsik ellen ragyogóan bevált, de amikor a németek megérkeztek afrikába...A vékonyka páncélzat, a gyenge löveg nem volt elégséges sem a Pz III-asok, sem a Pz IV-esek ellen sem. Késöbb ellátták egy 6 fontos (kb. 59 mm) löveggel, ez volt a Crusader Mk. III.

A készletről

A doboz 226 alkatrészt tartalmaz. A lánctalp gumi, kapunk 3 harckocsizót (na ez a Revelltől új, de remélem innentől gyakori lesz...), és hozzájuk néhány apróságot.

Az építés

Az iskola miatt az építés, és a festés nem kevesebb, mint 3 hónapot (igen, hármat) vett igénybe. Illesztési hiba nincs, bár ez a legtöbb Revell-makettre jellemző. A lánctalp - mint említettem - gumi, ennek nem örültem, de sebaj. A három fickó közül az alacsony bajszosat raktam a toronyba (három van: két alacsony, bajszos, és egy tányérsapkás).

A festés

A Revell négy variációt ismertet:
- 86. Skót Királyi Lövészdandár
- 7. Páncélos-hadosztály ("Dessert Rats"="Sivatagi Patkányok")1942
- 7. Páncélos-hadosztály ("Dessert Rats"="Sivatagi Patkányok")1943
- 6. Páncélos-Hadosztály, Tunézia, 1943

Az egyik 7. Páncélos hadosztály festését választottam. A képeken is látható, hogy a festés az okker, és a földbarna szín kombinációja.

A Revell készletét érdemes megvásárolni, ha van gyakorlatunk (nekem sincs sok...). Könnyen összeépíthető készlet, de 1:35-ös kategóriában kezdőknek nem ajánlanám!

Köszönöm, hogy elolvastad, ha van kérdésed, írj!
Ő az:

A Crusader
Ő az
Néhány apróság

Néhány apróság
Néhány apróság
...

...
...
"Mr. Magnum"

Na kire hasonlít???
"Mr. Magnum
...

Zászló
...
2009.05.14.
Utolsó módosítás: 2009.05.17.
Rommel93
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Rommel93
2009.05.14. 19:26:59
Várom az ÉPÍTŐ jellegű kritikát!
Szamuráj
2009.05.24. 07:57:11
Szia Rommel!
Végre egy érdekes témához nyúltál, de tényleg. Ritka a második világháborús brit tankokról szóló cikk. Ami kimaradt, az a futóművének a gyengesége, annak ellenére, hogy gyors volt, gyakran meghibásodott. Brit haditechnikai szakértők szerint a tervezés során a Crusadernek sikerült a legrosszabban eltalálni a futóművét és a meghajtását. Az előd az A-13-as volt (Bronco Models kiadta 1/35-ben, finomságos áron). Érdemes befejezned a Crusadert, gondolok itt: mattítás, fakítás, homok színű pigmentek alkalmazása, különösen a futógörgőkre és a lánctalpra. Amivel még látványosabbá teheted a cirkálót, az az oldalsó kötény mentén végig húzódó vékony lemez, amelyre felaggatták az álcahálót, táskákat, ponyvákat. Egy kis vignetta is sokat dobhat rajta. Máskor tömítsed a két félből álló lövegcsövet, mert elég jól látszik. :)
Ezen a linken érdekes észak-afrikai jeleneteket találsz:
http://www.afrikakorps.org/british.htm
Üdvözlettel:
Szamuráj
vrauko
2009.05.24. 09:19:13
Akkor most hogy van ez? Az Afrika Korps olasz volt? Mer' amikor a németek +érkeztek (a kis kezdőbetűs) afrikába, akkor gyönge pánczélja és lövegje okán már a Pz III és IV 1aránt elbánt vele. Így akkor kinek tört borst a nózija alá? (No jó, az írásmóddal kapcsolatban csak k5exem... amolyan szakmai árt a lom) a makett viszont tetszik, és akár színhelyesebb és néhol élesebb fotókat is +érdemelne.
Rag
2009.05.24. 10:18:27
ott elől felvált a matrica sajna :( ( ha jól látom )
Rag
2009.05.24. 11:33:35
és még egy pici kötekedés- nem dessert hanem desert :) ( így is van értelme csakhát :D )

Egyébként egészen szép lett, jó úton haladsz :)
Rambo
2009.05.24. 22:48:55
Rommel93: Szerintem egész jó lett ;) bár ráférne a finomítás (koptatás, porolás, ...), ahogyan szamuráj kolléga is ajánlotta.
vrauko: Nem, az Afrika Korps német volt. Valóban félreérthető a szöveg, mivel először azt írta, hogy sok borsot tört az Afrika Korps orra alá, utánna pedig azt, hogy az olaszok ellen még bevált, a németek ellen viszont már nem, ezért félreérthető.
Rag: Nem vált fel a matrica. Gondolom a FLY FLAPPER felíratra gondolsz az elején...csak a szegecsek miatt néz ki úgy, ahogy.
Am. énis kerestem a Crusader ezt a változatát (ahol elöl nincs lövész a vezető mellett). Végre megvan :D
Üdv!
Rambo
2009.05.24. 22:50:06
Elnézést, Szamuráj :)
vrauko
2009.05.24. 23:49:15
Rommel: tudom, tudom, csak k5exem... + aztán keveredtek is olaszok és németek a nagy felfordulásban, márpedig aki Korps közé keveredik, azt +eszi Montgomery...
vrauko
2009.05.24. 23:50:38
illetve Rambo, nem Rommel... már magam is mindent keverek. M1k hunyni.
Rommel93
2009.05.25. 16:27:27
Köszönöm nektek, igyekszem mindent kijavítani, amire felhívtátok a figyelmem. Jah igen: a kis-és nagybetűs, elválasztós hibákkal ne is foglalkozzatok, nagyon rossz a helyesírásom, és bár a többséget a gép kijavítja pirossal, a kis-nagybetűk problémáját az sem oldja meg. És a szöveg...tudom, az eleje félreérthető, akinek megvan a "PANZERS: Phase:One" című stratégia, annak a kézikönyvében írja így a crusadernél, vagy a Matildánál.
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció