A szovjet óriás visszatért - T-35

T-35

1:72, Modelkrak No.005
A T-35 a szovjet Vörös Hadsereg egyik fejlesztési zsákutcája volt. Kifejlesztésekor, a 30-as évek elején, még nem dől el a vita, hogy egy torony vagy több képvisel komolyabb erőt a fejlődő páncélos fegyvernem jövőjében.
Csaknem 12 méteres hosszával és 45 tonnás súlyával igazából nem mondható mozgékonynak, pláne fordulékonynak. "Termetéhez képest" a fegyverzete gyenge volt, bár a tervezésekor más harckocsi lövegei sem voltak jelentősebbek. Ha csak annyi lett volna a feladata, hogy a frászt hozza az ellenségre,akkor megfelelt, de harci körülmények között nem sok babér termett ennek a szárazföldi csatahajónak.
Korábban teljesen saját építéssel készítettem már egy 1:72-es méretű T-35-ös makettet (lásd: "T-35, a szárazföldi cirkáló" című cikkemet). Most azonban Giruna segítségével hozzájutottam a típus műgyanta változatához (ha igaz,műanyag nincs is ebben a méretben) karácsonyra.

Nos, itt a dobozbontás:

Maga a doboz nem gondolatébresztő. Ebben (is) a Balatonmodell a jobb! A dobozban egy összeállítási rajznak csak kevéssé nevezhető lapot és két visszazárható zacskónyi műgyanta alkatrészt kaptam. Az egyikben a harckocsitest, a sárvédő és a kötényezés szép hosszú és a test esetén súlyos darabjai - komolyabb vetemedés nélkül - a másikban minden egyéb volt. Amikor a kötelező alkatrészmustrát megejtettem, kiderült, hogy az egyik görgőpár és a hozzáöntött rugózat (összesen 16 alkatrész) egyik eleme hiányzik. Pótlása gond és nem is egyszerű, de valahogy majd megoldom.
A lánctalpakat különféle hosszúságú műgyanta szalagokban kaptam. Az öt toronyhoz nyolc csövet mellékelt az előzékeny - vagy kislapáttal dolgozó csomagoló. A tornyokon lógó öntőcsonkok anyagából kijönne még legalább két torony vagy a hiányzó görgőpár.
Összességében látszik, hogy nem tegnap tervezett makett. Lesz vele munka bőven! A megépítéséről majd még írok.
dobozkép
dobozkép
útmutató
útmutat
alkatrészek
alkatrészek
2013.12.25.
Utolsó módosítás: 2013.12.27.
Miggyuri
Makettinfo Online Klub
Minimánia Makettépítő Kör
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Bogesz
2013.12.27. 12:32:25
A makettgyártó neve helyesen: Modelkrak.
Beszerezhetőség: http://www.jadarhobby.pl/modelkrak-poland-m-42.html?filter_id=12&language=en
Miggyuri
2013.12.27. 12:50:21
Kösz! Javítottam.
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció