A két apró rivális

HMMWV M998, M1025, M1045, M1046 ASK

1:72, Revell, Dragon No.Revell: 03137, Dragon: 7296 (2004)
Az 1:72-es Dragon és Revell HUMVEE makettek összehasonlítása

Az első Hummer-t 1/72ben a Revell adta ki 2004 vége felé, majd nem sokkal később megjelent az első Dragon változat is. Mindkét makettet hatalmas várakozás előzte meg, az 1:72-es maketteket készítők számolták a napokat a megjelenésig. Mindkét cég dobozában egyszerre 2 alváltozat rejtőzik. Tehát a cikkben érintett 2 dobozból, összesen 4 darab, 4 féle makett építhető meg.

A Revelltől, az egyetlen megjelent változat volt meg nekem otthon, melyből az M1025-ös géppuskás, és az M998-as szállító változat építhető meg. A Dragon doboza 2005 szeptemberében jelent meg. A cég összesen 6 féle dobozt (összesen 12 féle altípust) adott ki eddig. Kiegészítőként megvettem a Professional Model W001-es számú kerékszettjét, mely az iraki/öböl háborús változatok magasabb gumiprofilú kerekeit hivatottak bemutatni.

Dobozbontások
Mikor annak idején megjött a Revell Humvee, nagy várakozásokkal nyitottam ki a dobozt, és az alkatrészek számát tekintve, nem is csalódtam. Igazi Revell apróságot tartottam a kezemben, látszott, hogy részletes a makett, szép felülettel. Sajnos az összes alkatrész egyetlen zacskóba volt összezsúfolva, a doboz tulajdonképpen púpos volt emiatt.
Az első érdekes felfedezés az volt, hogy üvegfelületként kapunk egy kb. 2x15 cm-es átlátszó fóliát, amit nekünk kell méretre vágni. Természetesen az összeállítási rajzon részletesen szerepelnek ezek az adatok.
A géppuskás változatnál, az ajtók egybe vannak öntve oldalanként, így ha valaki nyitva szeretné elkészíteni a járművet, sajnos vagdosnia kell, ez igaz a hátsó csomagtér ajtajára is. Bevallom a szállító változatot el is kezdtem, de sajnos kiderült, hogy pár alkatrész nem úgy illeszkedik, mint kéne, valamint az alváz kicsit meg volt csavarodva, így leálltam vele. A dobozból az M1025 fegyveres és az M998-as szállító altípus készíthető el.

A dragon doboz viszont egészen más világ volt. A különböző keretek külön csomagolva, a matricák szintén, majd szemügyre vettem az alkatrészbontást.
Az alváz majdnem ugyanaz, mint azt a Revell esetében már láttam, azonban itt maga a karosszéria egyetlen darabból áll, ellentétben a Revellel amelynél, még az oldalsó lemezeket is nekünk kell felragasztani. Ennek hátránya, hogy a hátsó ajtó mögött alulról átsejlik a fény, ezt tömítővel kell orvosolni. A dragonnál ezzel szemben egy darab az egész, a motorháztetőt is beleértve.
A kerekek itt is 8 darabból állnak, azonban itt felni-gumi részekre osztották a bontást, amely lényegesen jobb megoldás a Revell kétoldalú kerekeinél. A dobozban található egy 2 darabos fotómaratás is, melyen megkapjuk a gallytörő rácsokat rézből is. A dobozból az M1045 rakétás, és az M1046 ASK páncélozott rakétás változat építhető meg.
(ASK = Armor Survivalibity Kit, ami kb. annyit tesz, hogy: Túlélő Páncél Csomag)

Összehasonlítás
Még mielőtt kapható lett volna a Revell változat, pletykaként terjedt, hogy nagyon szép a makett, de a kerekekkel gondok lesznek. Sajnos a pletyka igaznak bizonyult, az hagyján hogy két félből áll a kerék, de sajnos a gumi mintázata pontatlan és elnagyolt, valamint az illeszkedés miatt ezt át is kell csiszolni. Később emiatt vettem meg a Mosonmagyaróvári börzén a Professional Model kerékszettjét, ami már pontosabb volt, bár csak a sivatagi változatokhoz jó. A Dragon kerekei egyszerűen gyönyörűek, a gumi felülete hibátlan, azonban sajnos sorjás, remélem ez könnyen eltávolítható lesz. A MIG Productions kínál még 1/72-es műgyanta kerekeket, melyek szintén szépek.
Az alváz, mint írtam, hasonló mindkét cég esetében, azonban a Revellnél kicsit meg voltak csavarodva, elképzelhető, hogy itt a zsúfolt csomagolás a hibás.

Az igazi különbségek a karosszérián jelentkeznek. A Revell esetében az ajtók nem nyithatóak, míg a Dragon minden ajtót egyenként mellékel átlátszó műanyagból, mindkét oldalukon részletesen kidolgozva. A Dragonnál plusz érdekesség, hogy a tető rész egyben van (kivéve a csomagtér ajtaját), és az egészet átlátszó műanyagból öntötték, így festésnél csak maszkolni kell.
A karosszéria részleteiben érdekes eltérések tapasztalhatóak a két gyár kitjeinél. A Revell esetében az üzemanyagtöltő mélyedése egészen ovális alakú, míg a Dragonnál testesebb és mélyebb is.
A hátsó ajtó lenyíló részén, a Dragon alkatrészén látható az AM General felirat, mely az eredeti jármű gyártójára utal, valamint a dobozon is olvasható, hogy a Dragon licenszelte a cég logóját. A Revell úgy tűnik ezzel nem törődött, vagy nem akarták kifizetni a jogdíjat, így ez az ő készletükben nem található meg, tehát pontatlan.
Ezek után kerestem pár képet, hogy összehasonlítsam a valóságot a makettekkel. Kiderült, hogy az AM General felirat jól olvasható az eredeti járműveken is, valamint az ovális mélyedés formáját tekintve, a Revell megoldása a hibás.
A hátsó lámpák eltérnek a maketteken, és sajnos a valóságtól is. A Dragon közelebb áll az igazihoz, valószínűleg gyártástechnikailag nem volt kivitelezhető az apró kiálló szegecsek megjelenítése. A hátsó ajtó zsanérjai viszont a Revell maketten stimmelnek, itt a Dragon nem törődött a részletekkel.
A jármű elejét tekintve ismét kettősség figyelhető meg. A dragon gyönyörűen elkészítette a hűtőrácsot, valamint a fényszórók alakját, viszont a Revell a helyzetjelzőket külön adja, ezt a dragon ráöntötte a kasztnira. Ugyan az eredeti mélyedések látszanak itt is, de ezt a festés után erősen be kell árnyékolni, hogy igazinak hasson.
Mikor a makettek kasztnijait egymás mellé tettem, feltűnt, hogy a Revell hátsó kerekek feletti íve eltér a Dragon megoldásától. Sajnos itt is a Revell hibázott.

Az utasteret tekintve, egyértelműen a Dragon a jobb, pontosabb a műszerfal, megkapjuk a váltókarokat is. A raktér a Dragonnál megrakható, megkapjuk a belső rakétatartókat is, ez a Revell esetében üres, illetve a szállítóváltozatnál a padokat mellékelik.
A fegyverzet mindkét cég megoldásánál szép, és részletes. A dragonnál pluszpont, hogy megkapjuk a rakétakilövő kézi állványát is, így azt a jármű mellé, diorámába illesztve is elhelyezhetjük.

Összegzés.
Ha úgy döntünk, hogy 1/72-es Humvee-t akarunk, és mindkét cég terméke kapható a boltban, a Dragon változatot érdemesebb megvenni. Általában drágább, mint a Revell, de megéri a plusz pénzt, (a Revell 2000Ft, a Dragon általában 2500 Ft körül mozog). Az építése egyszerűbb, a részletei jobban közelítenek a valósághoz, és a cég kínálata nagyon sok altípust lefed.
A Revell esetében, úgy tűnik, hogy elkapkodták a kiadást, valószínűleg előnyt akartak szerezni azzal, hogy előbb piacra kerülnek. Sajnos emiatt hibás a készlet, mind a részleteket, mind az építhetőséget tekintve.

Véleményem szerint egyértelműen a Dragon készlete a jobb.

Rövid hír angolul az ASK-ról:
http://www.defense-update.com/products/a/ask.htm
Dobozok
Dobozok
Professional Models

A Professional Models nevű cég, kerékszettjének borítója.
Professional Models
Kerekek összehasonlítása 1.

Bal: műgyanta vastagabb kerék,
Közép: Dragon gumi
jobb: Revell kerekek.
Kerekek összehasonl…
Kerekek összehasonlítása 2.

Bal: műgyanta vastagabb kerék,
Közép: Dragon gumi
jobb: Revell kerekek.
Kerekek összehasonl…
Kerekek összehasonlítása

Bal: műgyanta vastagabb kerék,
Jobb: Dragon gumi
Kerekek összehasonl…
Karosszériák 1.

Lásd a képen.
Karosszériák 1
Karosszériák 2.

lásd a képen.
Karosszériák 2
Dragon kasztni elölről
Dragon kasztni elö…
Karosszériák 3.

Motorháztetők összehasonlítása
Karosszériák 3
Karosszériák 4.

Kasztnik hátulról.
Karosszériák 4
Karosszériák 5.

Felülnézet
Karosszériák 5
Karosszériák 6.

Alulnézet
Karosszériák 6
Revell alváz
Revell alváz
Revell hűtőrács
Revell hűtőrács
Revell M998

A szállítóváltozat kerete
Revell M998
Revell M1025 1.
Revell M1025 1
Revell M1025 kerete
Revell M1025 kerete
Dragon A keret.
Dragon A keret
Dragon C "keret"

A gumik a C betűvel vannak jelölve a rajzon.
Dragon C "keret
Dragon D keret
Dragon D keret
Dragon E keret
Dragon E keret
Dragon G és J keret
Dragon G és J keret
Dragon H keret 1.
Dragon H keret 1
Dragon H keret 2.
Dragon H keret 2
Dragon maratás
Dragon maratás
Dragon matrica
Dragon matrica
Dragon A keret 2.

Alváz alulról
Dragon A keret 2
Dragon A keret 3.

Alváz felülről.
Dragon A keret 3
Dragon A keret 4.

Felfüggesztés
Dragon A keret 4
Dragon A keret 5.

Műszerfal, kormány, felfüggesztés.
Dragon A keret 5
Dragon A keret 6.

Felnik, AM general feliratú hátsóajtó.
Dragon A keret 6
Dragon D keret 2.

A csomagtér ajtaja.
Dragon D keret 2
Dragon D keret 3.

Ajtók.
Dragon D keret 3
Dragon D keret 4.

A tetőrész belülről.
Dragon D keret 4
Dragon útmutató 1. oldal

Alkatrészlista
Dragon útmutató 1…
Dragon útmutató 2. oldal

Összeállítás, 1. oldal
Dragon útmutató 2…
Dragon útmutató 3. oldal

Összeállítás, 2. oldal
Dragon útmutató 3…
Dragon útmutató 4. oldal

Összeállítás, 3. oldal
Dragon útmutató 4…
Dragon útmutató 5. oldal

Festési lehetőségek, 1. oldal
Dragon útmutató 5…
Dragon útmutató 6. oldal

Festési lehetőségek, 2. oldal
Dragon útmutató 6…
2008.01.02.
Utolsó módosítás: 2008.01.05.
RaPe
Makettinfo Online Klub
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
sib
2008.01.02. 18:27:53
Üdv!
Átfutva a képeket és a leírást, úgy látom, hasonló dolgokat találtál a Revellen mint az Italeri 1:35 HMMWV-ján.
A tanksapkának az elhelyezése is rossz, akárcsak az Italerin, a Revellnél is hátrébb van. A több darabból összerakandó felépítmény szintén Italeris, nem túl jó megoldás.
A platóajtó AM General feliratával kapcsolatban viszont nem olyan nagy a baj, a hadsereg ugyanis jó ideje utángyártott karosszériaelemeket használ javításkor, nagyon sok Humveenak ezért "biankó" platóajtaja van.
Üdv: Sib
RaPe
2008.01.02. 18:44:38
Sib!
A felirattal kapcsolatban újat mondtál, nem tudtam, sőt az igazat megvallva,
ha nincs ott a dragon alkatrészén, fel sem tűnt volna a hiánya :)

RaPe.
Mekett
2008.01.02. 20:33:27
Szép munka!
Látom, jól dolgozik az új fényképezőgép. Csak annyi észrevétel, hogy a főcím lehetne kicsit rövidebb :)
Köszönjük!!
xcraft
2008.01.03. 21:31:05
Szia Rape!
Korrekt és meggyőző, a dragont venném, ha nem repülőt építenék. :)
RaPe
2008.01.05. 22:19:53
xcraft!
Köszi :)

Feltöltöttem a dragon útmutatóját.
barnamedve
2008.01.06. 15:58:45
a dragon kitje sokkal, de sokkal jobb...a csomagtér ajtó egy kicsit mintha kiemelkedne a karosszériából, ez engem egy kicsit zavart, és a légbesziívó nyílás sem tljesen élethű, mert nem nyilás...de mindezek ellenére a dragon kit messze túlszárnyalja a revellét...ha valaki megépítette a dragon M 998gun truck és cargo készletet, azt arra kérném, hogy írjon emailt a krisa456@citromail.hu címre az észrevételeiről...mivel vigyázzak, mire ügyeljek stb.
köszönöm
Macal
2008.07.13. 17:03:52
Hejj, már régóta foglalkoztatnak a Hummer variánsok, és gondolkoztam rajta, hogy építek egyet, de ezen cikk olvasása után (persze a képek nézegetése is nagyon sokat nyomott a latba) jómagam is a Dragon mellett teszem majd le a voksom a boltban. Azthiszem hogy kéne egy külön részt csinálni az ilyen összehasonlító cikkek részére, hogy a vásárlás előtt felnézve könnyebben tudjanak dönteni az emberek:)
Üdv:
Macal
Csak így tovább RaPe!:)
kovács_bt
2009.02.18. 17:18:29
Szeretnék tőled érdeklődni hogy tudnál e 2 hmmwv kereket lehetőleg hátsót másolni?
és ezen kívűl egy hátsó komplett futóművet, mivel egy utánfutót szeretnék építeni felvehetsz msn-re esetleg a részletek miatt a címem küldöm e-mail-re
kovács_bt
2009.02.18. 17:19:27
Szeretnék tőled érdeklődni hogy tudnál e 2 hmmwv kereket lehetőleg hátsót másolni?
és ezen kívűl egy hátsó komplett futóművet, mivel egy utánfutót szeretnék építeni felvehetsz msn-re esetleg a részletek miatt a címem küldöm e-mail-re
RaPe
2009.02.18. 18:47:43
kovács_bt!
Nincs műgyantám, így a másolásban sajnos nem tudok segíteni.
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció