A vicsorgó Kalóz

Vought A-7E Corsair II.

1:72, Italeri No.1224
A dobozt kibontva az idősebb makettezőknek dé ja vu érzése lehet. Ez nem véletlen, ugyanis (nagyjából) az ESCI Corsair-jét találjuk a dobozban. Ez nem egyedi eset, az Italeri több régi ESCI makettet tesz a saját dobozaiba. Így juthatunk hozzá többek közt a legendásan szép Starfighter-hez és Sea Harrierhez is.

Az Italeri becsületére legyen mondva, hogy ez a makett nem egyszerű átvétel, hanem két plusz alkatrésszel meg is toldotta az eredeti ESCI makettet. Az egyik ilyen alkatrész egy futóműakna az orrfutó alá (fölé :) ), ez bizony kellett, mert enélkül be lehetne látni a törzsbe... A másik darab a beömlő nyílásra való takaró, ami jótékonyan eltakarja a nem létező szívócsatornát...

Ezzel el is érkeztünk a makett legnagyobb negatívumához: a nem létező szívócsatornához. A beömlő kb. 1 centi mélységű és egy fal zárja le. Ezt vagy feketére festjük, ahogy az Italeri javasolja, vagy kivágjuk és házilag alkotunk bele valami szívócsatorna imitációt... De már azzal is sokat javítunk a helyzeten, ha kivágjuk és csak a jóval beljebb zárjuk le a végét...

A makett felülete sima, a panelvonalak finoman vésettek (már ESCI korában is az volt!), az alkatrészek illeszkedése általában jó, néhány kivételtől eltekintve. A kabin alapszinten kidolgozott, a műszerfalra és az oldalpanelekre matricát kapunk. A lustábbak ugyancsak matricából tehetnek az ülésre hevedert is. :) A botkormány szerintem túl hosszú, ezt vagy lerövidítjük, vagy kicseréljük (amúgy is elég bumfordi). A kabin ülés mögötti része nem élethű, bár ez csak nyitott kabinnál észrevető (és zavaró).

Az apróbb alkatrészek, antennák és egyebek elég vaskosak, ezeket is érdemes kicserélni, vagy egy kicsit megdolgozni. A futóműaknák oszályzata gyenge kettes, ennél még a Matchbox A-7D futóműaknája is látványosabb volt. Nem feltétlenül élethűbb, de legalább látványosabb. A futóműszárak és a kerekek szépek, a csövezés pótlása után határozottan jól néznek ki.

A matrica jó minőségű, szép nyomású és négy géphez való anyagot tartalmaz. Ebből három a hagyományos világosszürke-fehér kamóhoz és egy a Low-vis festéshez való. Itt meg kell említeni, hogy a Hi-vis kamó felső színének az FS36231-et adja meg az Italeri... ejnye-bejnye, pedig a Modell Master választékában benne van a helyes FS16440-es szürke is. A Low-vis kamóhoz is az FS36231 szürkét javasolja, de én inkább az FS35237, vagy az FS36320 színt használnám helyette. Aki ezt a festést akarja elkészíteni, szerezzen be egy pár fehér "RESCUE" nyilat is, mert az hiányzik a matricalapról...

A fegyverzet 10 db fékezett habzású... izé... esésű Mk82 bombából, két Maverickből, két Sidewinderből és két "radargyilkos" rakétából áll, két póttartállyal kiegészítve. A bombákból igazán adhattak volna még kettőt, hogy teljesen megpakolhassuk a mellékelt két db. hatzáras tartót. Itt tág lehetőségeink vannak a fiók mélyén rejtőző maradék fegyverzeteink felhasználására.

Összegezve: szép makett, egy-két bosszantó hibával, gyönyörű matricalappal. Érdemes beszerezni hozzá egy kabinfeljavítót és egy szebb katapultülést, de anélkül is szép makett építhető ebből a dobozból.
A doboztető
A doboztet
A hátoldal
A hátoldal
Az egyik nagy keret
Az egyik nagy keret
A másik nagy keret
A másik nagy keret
Kisebb keretek
Kisebb keretek
Az átlátszó alkatrészek
Az átlátszó…
A matricalap
A matricalap
Az egyik kis keret közelebbről

Újdonság a beömlő takaró
Az egyik kis keret k…
Orrfutó és egyebek

Ez az öntőkeret különbözik a D verzióhoz képest.
Orrfutó és egyebek
Bombák
Bombák
Rakétafegyverzet
Rakétafegyverzet
A törzsorr közelebbről

Szépek a panelvonalak.
A törzsorr kö…
Az orr belseje

Hátigen... vagy kivágjuk, vagy rájövünk, hogy nem véletlenül került az alkatrészek közé a beömlő takaró. :)
Az orr belseje
Fontos instrukciók. :)
Fontos instrukciók…
2008.11.24.
Utolsó módosítás: 2008.12.07.
Nagy Tibor (Tibcsi), Pécs
Armada Makett Klub
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció