Arad 1944

Pak 75

1:35, Tamiya (2010)
Cikkemet elsősorban hozzám hasonló kezdő makettezőknek ajánlanám.
A vignetta a Tamiya készletéből van, a többi kiegészítő sajátgyártás.Mielőtt elkezdeném szeretném leszögezni, hogy:mindent próbálok minél olcsóbban megoldani, és törekszem arra is, hogy minél kevesebb időt töltsek beszerzéssel.

Pak 75 és személyzete:
Ennek összerakását nem taglalom. Csak annyit mondanék, hogy (bár biztosan másoknak is) nekem a TAMIYA-makettek nagyon tetszenek. Részletgazdagok, sok kiegészítővel kompatibilisek. Valamint vannak a készleteik között olcsó darabok is.
A festéséről még annyit, hogy csak itt használtam AKRIL festéket. A löveget, a hüvelyeket és az emberek ruháját. Az emberek testét és arcát temperával szoktam. Tudom: nem lehet árnyékolni stb…de vállalom.

Az alap:
Az alap keretével nem szoktam foglalkozni. Esetleg csak annyit, hogy majd később,ha nagyon kell, akkor meg tudjam csinálni. Bevallom,ez nagy hiba nálam.
Tehát a keret két darab mackósajtos dobozból van összeragasztva, majd gipsszel kiöntve,és szépen elsimítva. A száradás után méretre vágott DEKORGUMI kockákat használtam, amit a makettezésben szerintem mindenki által használt TECHNOKOL-lal vittem fel a felületre. Majd ezt lefestettem szürke színűre (TEMPERÁVAL). Amint ez is megszáradt,TAPÉTARAGASZTÓ és HOMOK keverékével töltöttem ki a réseket.

A bútor:
Keménypapírból vágtam,és összeragasztottam. Ilyen egyszerű. Bár ez,azt hiszem,látszik is rajta. Nem vagyok bútorasztalos, de igyekszem. A festésnél vigyáztam a temperával, mert ha újra belemártom egy kevert színbe,akkor elveszti a tónusát és eltérő színt kapunk eredményül.Ahogy megszáradt, egy régi színtelen körömlakkal lelakkoztam. Szerintem igazi lakkal jobban lehet lakkozni, de így utólag szerencsém is volt, mert így antik színhatást értem el vele (legalábbis számomra).A fogantyúk vékony drótból lettek kivágva és felragasztva. Kedvencem ebben a kis kiegészítőben a kis fehér ruhadarab,ami kilóg az alsó fiókból. Ezt is egyszerűen meg lehet formázni egy zsebkendővel és technokollal.

A törmelék elkészítése:
Ebbe mindenféle diorámaépítés közben megmaradt selejtnek minősített anyagot beleraktam. Ilyen volt például dekorgumiból vágott tégla, aszalt datolyának a tárolóedényéből vagy kínais elvitelre kért kajának a dobozából (nikecell-szerű anyag) készített kockakő darabok, mindenféle gipsztörmelék stb. A különböző elemeket a megfelelő színre festve először technokollal rögzítettem. Amint megvolt a törmelék, jött a homokzsák. Elkészítése viszonylag egyszerű volt:levegőn száradó gyurmával kellett játszadoznom egy kicsit (bevallom itt is van még mit fejlődjek).Végül, mikor már minden a helyén volt,jött a natúr tapétaragasztó…

A villanypózna:
Ha a makettezőben van egy kis fantázia, akkor könnyen rájön, hogy az egész egy hurkapálcika lefestve. A vezetéktartókat drótból vágtam és hajlítottam, majd a PILLANATRAGASZTÓ miatt már nem mozdult sehova. Van ,mikor én is elvesztem a türelmem . A lámpa levegőn száradó gyurma és egy gyufának a feje.

A kerítés:
Egyszerű rézdrót meghajlítva. Sokan mondták, hogy inkább vegyem le, de nem tudom. Nekem valahogy tetszik.

A vignetta elkészítése során szerettem volna, ha van a villanypóznán szigetelőcsempe és vezeték is, valamint egy villamossínpárt is elgondoltam benne, de ezek házi elkészítésére még nem jöttem rá, ezért inkább kihagytam. Ezúton is szívesen várom a javaslatokat!

Pár kép minőségért elnézést kérek!
Remélem sokaknak tudtam segíteni és ötlettel szolgálni.
5
5
keret
keret
készül a macskakő
készül a macskak
készül a macskakő2
készül a macskakő…
1
1
2
2
3
3
szekrény
szekrény
4
4
a cél
a cél
2010.09.10.
iikk
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Syb
2010.10.25. 08:32:38
Hello!

Nekem tetszik,ötletes megoldásokkal csináltad meg,és adott pár ötletet a jövőhónapban meginduló dioráma projektemhez.Tovbbi jó makettezést kivánok
Elnar
2010.10.25. 10:28:42
Üdv!

Ötletes! /leginkább a kockasajt doboz alapon lepődtem meg. Egyszerű, és szép forma/ A dekorgumit nem marta meg a Technokol? Ez jó hír, azt hiszem, alkalmazni fogom. Egy két észrevétel: a figuráknak nagyon merev tekintetük lett. Legközelebb egy kicsit fess rá az arcszínből a szemre is, és ettől olyan lesz, mintha szemhéja volna. Tetszik a kartonból szabott bútor is. Annyit módosítottam volna, hogy fényezett kartonból csinálnám, ami jobban visszaadja a korra jellemző lakkozott bútort. A vezeték szigeteléséhez pedig szerintem j ötlet a kicsi fehér gyöngy. 3 egymás tetejére ragasztva, nagyon jól adja a formát.
jerry82
2010.10.25. 11:28:51
Hello Iikk

Amit alkottál nekem kifejezetten tetszik macskakő ,villanyoszlop , komód,
de szerintem nem gondoltad át elégé a vignetta alap ötletét

1. bútorod kivitelezése nekem tetszik ,de hogy mennyire golyóálló az már más kérdés fedezéknek menyire felel meg
2. villanyoszlop akadályozná az ágyú más pozícióba helyezését
3. villanyoszlop helye? A macskakő közepén ?( se járda vagy padka) és elég közel ha jól látom villamossínhez
4. szögesdrót itt egy link szd. készítéséről nagyon egyszerű ,de látványos eredményt hoz
http://masmodelismo.com/como-hacer-alambre-de-puas-vt1359.html

remélem nem sértetlek meg ez csak az én véleményem . további jó makettezést

jerry82
Teuton
2010.10.25. 15:08:36
Szia iikk!
Ötletes kis vignetta, de van igazság jerry82 szavaiban. Valamint a PAK40 csőszájfékén rajtamaradt a sorja. Amúgy tetszik az alkotásod.
Üdv. Teuton
Farkas_Máté
2010.10.25. 15:27:39
Nagyon klassz ötletes!Bár a kerítés szerintem sem illik bele,(ilyen kerítést inkább téglákra raknak díszítésnek nem?)de ha neked tetszik tartsd meg nyugodtan!
Robert
2010.10.25. 17:56:26
Üdv. iikk!
A vignettád nagyon tetszik, ötletes!!!
Egy apró észrevételem lenne: a katonák ruháját mattítsd le, mert nagyon csillog.
Lenne egykérdésem: hol lehet dekorgumit kapni?
üdv.:Robert.
Tibcsi
2010.10.25. 23:21:13
iikk,

Nagyon kreatív munka, tényleg tele van ("homlokra csapós" :)) ötletekkel. Én csak egy dolgot említenék meg: az alap köré elkelne valamilyen keret, vagy valami, mert kilátszik a mackósajt vonalkódja és az sokat ront az összképen.

jerry82,

A villanyoszlop lehet akár a macskakő közepén is, ha pl. egy tér, vagy egy sétálóutca része. Igaz, ott a macskakő mintázata is más... Mondjuk a villamossín tényleg elég közel van, de elfogadhatjuk határesetnek. :)

További jó makettezést: Tibcsi
iikk
2010.10.26. 11:30:33
Sziasztok!

Örülök, hogy pár ötlettel tudtam segíteni.

Jery82,

A bútor és a törmelékek, nem csak csak fedezékként szolgálnak, hanem mint valami akadály szerűség. Az egész vignetta alapja egy szűk sétáló utcában zajlik (egy pár villamos sínek amit már kioperáltam a vignettából) úgy nevezett "Demszky pózna" szerű kis vékony kerítéssel (ezt már sokan nézték szögesdrótnak, de nem az), amit lehet, hogy még eltávolítok. köszönöm a linket, sokat tanultam belőle. És nem haragszom, meg mert tudom, hogy építő jellegű a kritika, amit adtál.

Teuton,

Igen a csőszáj féken van egy kis baki, amit megpróbálok orvosolni.

Róbert,

Köszönöm szépen, A katonák festése az matt festékkel történt. Azért csillog, mert nem koszoltam be ruhájukat, de majd ha több katonát kell koszoljak, akkor őket is beveszem a javításba :)

Tibcsi,

Tudom, ezt mindig megkapom, és mindig megfogadom, hogy a következő projektemben az első lépésben a keretet csinálom meg, de mindig elfelejtem. De pótolni fogom.
Igazad van egy téren vagy sétáló utcában játszódik, de a macskakő mintázatot ennek a vignettának az elkészítésénél nem vettem figyelembe.

Még egyszer köszönöm az építő jellegű kritikákat, és örülök, hogy segíthettem pár ötlettel.

Iikk
iikk
2010.10.26. 21:17:21
Róbert!

El is felejtettem ne haragudj!

Dekorgumit kreatív hobbi boltban lehet kapni. Olyasmi anyag mint az számítógép egéralátét alja :)
A/4-es lapméretben árulják több féle színben. Én ha jól emlékszem 4 éve vettem 100 Ft/db áron Budapesten.
Robert
2010.11.01. 08:19:37
iikk!
Köszönöm az információt!Javaslom, nézd meg az adatlapomat, találsz rajta jó pár 1:72-es és 1:35-ös
dio-t és vignettá-t.Biztosan találsz rajta olyan dolgokat, amiket esetleg tudsz hasznosítani.
Várom észrevételeidet, amiket én tudnék felhasználni (több szem többet lát)!!!!!
Üdv.:Robert.
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció