D-Day
1:72
Még elég kezdő vagyok,és egy diorámámat szeretném bemutatni.Már régóta tervbe volt egy olyan dioráma,amit a partraszállásról akartam elkészíteni,csak sehogy nem akart "elkezdődni".Aztán egy makettversenyen megvásároltam az első alapanyagot, a figurákat a Hasegawa U.S. Infantry Combat Team termékét. A figurák szépek és a ruha gyűrődése is elég élethű,szerintem.A dobozban 4 öntőkeret van 24 figurával(de ebből csak 12 különböző,mert duplán adják őket) és a többi kiegészítővel( fegyverek, talpak, lőszerek stb...).A tank a Revell terméke.Azért választottam a Revellt,mert az M4A1-est csak a Dragon, Italeri és Revell gyártja( javítsatok ki,ha tévedek ).Bizonyára találkoztatok már azzal a kényes problémával az Italeri 1:72-es 'lánctalpas' járműveinél, hogy a lánctalp belső fele teljesen sík.Úgy gondoltam,a Revell ettől igényesebb és kipróbálom. Itt ugyan van valami a lánctalp belső felén,de ahol szemenként kell rakni a lánctalpat(meghajtókerék, láncfeszítő) ott ugyanaz a helyzet,mint az Italerinél.
A meghajtókeréknél ez ugyan nem látszik, de a láncfeszítőnél annál inkább.Mint már írtam,kezdő vagyok,ezért ezt a problémát nem nagyon tudtam orvosolni.A tankot a Revell 361-es Olive Green-el fújtam le,majd száradás után koszoltam, rozsdásítottam.A partraszálló jármű kartonból és alumíniumlemezből lett kialakítva.A rámpa pedig vasútmodelles kerítésből van.

Az alapot egy kartonpapír és a domborzat kialakításához szükséges hungarocell alkotja. A kartonpapírt bekentem sűrű tapétaragasztóval, majd finomszemcséjű homokot szórtam rá. Ezt kb.1 nap száradás után lefestettem Vallejo 124-es festékkel.A krátert gyurmából alakítottam ki. A tengert Vízpasztából készítettem,amibe gyurmából készült kúpszerű képződményt formáztam, és ezt is átkentem sűrűn a vízpasztával.Ez egy robbanást imitálna. A barikádokat is házilag készítettem.Az X-eket vékony fémlemezből szabtam ki, a betontömböket pedig gyurmából formáztam és Putty-val átkentem.A moszatokat vasútmodelles bokorból tépkedtem le.

Remélem tetszik majd nektek is. Ha valamit elrontottam,vagy máshogy csináltatok volna meg,akkor írjátok meg, kritizáljátok!
DSC07252
DSC07252
DSC07259
DSC07259
DSC07260
DSC07260
DSC07253
DSC07253
DSC07254
DSC07254
DSC07256
DSC07256
2008.05.04.
Emil, Balassagyarmat
Köszönet Veres Péter barátomnak a vízpasztáért.
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Rommel93
2010.01.19. 18:48:51
Nagyon szép, ötletes, nem sokan próbálkoztak volna ilyesmivel, mivel ez eléggé "tabutéma", nehéz vér nélkül bemutatni. És az ugye kevés kolléga készít íly nyers, véres diókat. Ebben rejlik a te dió-d varázsa.
Egyetlen apró észrevétel:
A katonák a homokban lábnyomokat hagynak! :D
Emil
2010.01.19. 20:19:09
Köszi Rommel :D Ezt a diot már rég csináltam azóta már átalakítottam, jobbanmondva szétszedtem :P Akkor kb 2 hetente más ötlet jutott az eszembe hogy meg kellene csinálni. Egyébként erre az alapra most már az 1956-os forradalomról készítek diót 1:35-ben :P
Rommel93
2010.01.20. 16:14:15
AZ igen...ilyen átalakulást... :D:D
us fighter
2011.01.07. 07:38:23
Helló szerintem nagyon szép mert különben is engem nagyon érdekel a d-nap és az, az alapján készült diorámák főleg azok amelyek a partot mutatják be, nekem csak egy észrevételem van,hogy a víz mintha egy kicsit élénk lenne de lehet hogy a fénykép teszi.
Üdv, us fighter
Elnar
2011.01.07. 08:36:17
A leszakadt végtag tényleg kicsit sok, így direktben. A becsapódás a vízben különösen jól adja az esemény pillanatfelvétel jellegét, akárcsak az épp találatot kapó katona is. Ami kicsit zavar, az az össze-vissza taposott homok hiánya.
Kezdésnek soha rosszabbat!
wolf
2011.01.07. 08:45:43
Pusztán a saját véleményem: Meggyőződésem, hogy valóban kerülni kellene a halál ábrázolását a makettezésben. Lehet ezen moralizálni, okokat, okozatokat keresni. Én úgy gondolom így is túl sok erőszakos halál, vér zúdul ránk a médiából. Talán nem véletlen, hogy sem a makettkészítő cégek, sem a profinak nevezhető makettezők nem készítenek (tudtommal) ilyen ábrázolásokat. Én legalábbis még nem láttam darabokra szaggatott, halott katonákat, nőket megerőszakoló oroszokat, fejeket levágó japánokat, hadifoglyokat lelövő amerikaiakat. Hogy őszinte legyek nem is lennék rá kíváncsi. De mindez személyes.
Emil
2011.01.07. 15:14:40
Köszönöm a hozzászólásokat, észrebételeket!
Hát igen mikor ezt készítettem még nagyon kevés tapasztalatom volt, makettezés terén. A végtagokkal kapcsolatban szerintem igazuk van azoknak akik szerint etikátlan ilyen módon megjeleníteni, de lehet hogy ez sok embernek egy löket ,bátorítás hogyha nemis ennyire véres de hasonlót bemutasson:D
Rommel93
2011.01.07. 15:22:04
Ha az ember nem versenyre készül, akkor mindenképp szükséges a saját tűréshatár felállítása, amely alatt maradva nem érezzük kellemetlennek a látottakat. Akit érdekel a háborús téma, az bizonyára nem csak a diorámákat, hanem a filmeket is kedveli. És ami nem zavarja a Ryan közlegény megmentésében, az a diorámán sem fogja bökni a szemét.
Ami a hadifoglyok kivégzését illeti, én egy német honlapon láttam egy diorámát, ami 1:35-ben a lövések elötti pillanatot mutatja be. Az egyedi kifejezések a fal mellé állított német foglyok arcain elárulják a döbbenetet, és a rettegést, mielött két amerikai "tökös legény" lekaszálná őket.
Nem lenne helyes, ha csak ilyen diorámák születnének, de jó, ha az ehhez hasonló ábrázolások bemutatják, hogy a katonák nem csak menetelnek, beszélgetnek, lőnek. Igen gyakran meg is halnak.
rohamkukac
2011.01.07. 15:29:59
Szerintem egyáltalán nem olyan nagy gáz az,ha valaki megjeleníti a halált(persze nem darabokra szakadt,vértől tocsogó figurákra gondolok.Normál keretek között.)
Mert ha az van,hogy ne jelenítsük meg a halált,akkor ne építsünk romos házat,mert több (akár tucat) ember is bennhalhatott,ne csináljunk kilőtt tankot,mert bennpusztult a kezelőszemélyzet stb...

Vélemény a munkáddal kapcsolatban:Szerintem csinos lett,csak pár dolgot lehetett volna még megcsinálni.
Pl:több és mélyebb bombatölcsér,az említett lábnyomok,akadályok homokba süllyesztése,meg kicsit sötétebb homok a víz felől(hisz mossa a víz a partot,és fröcsög is)
maffiás
2011.01.07. 15:32:21
Azon kevés ember közé tartozom,ha vannak egyáltalán,hogy a háború borzalmait,akár igy is,de be kell mutatni! A fotósnak a fényképezőgép,neked a makett az,amit használsz arra,hogy az a nap,rengeteg özvegyet,árvát adott a világnak! A vér hiánya,valami groteszk képet jelenített volna meg erről a partraszállásról! Szerintem elkaptad a pillanatot! És tetszik a munkád! Várom 56-ot! További jó építést!
Elnar
2011.01.07. 16:31:23
Szintem halottat is lehet etikusan ábrázolni. Ha festményeken megtűrt dolog volt mindig is, meg szobrokon, hát itt se legyen tiltott (íratlanul se). Csak ésszel. Pl földre borulva, letakarva, vagy akár csak jelezve (pl ha egy találatot kapott hatfős járműből 3 menekülő alak fut kifelé, elég egyértelmű, hogy nem mindenki élte túl.
Rommel93
2011.01.07. 16:51:09
Az is lehet, hogy még nem másztak ki :):)
Viktor82
2011.01.07. 16:53:09
Nagyon tetszik a diorámád,bár nem vagyon annyira oda a halott katonák ábrázolásáért,de ez sajnos ehhez(és még nagyon sok) témához hozzátartozik.
mercure47
2011.01.07. 17:39:30
Gratulálok! Szerintem bombatölcsér lehetne egy kicsit mélyeb,ami a halált illeti az is hozzátartozik a háborúkhoz és ezt is megkell jeleníteni persze nem nem szét szakadt embereken.

mercure47
Tiv
2011.01.07. 18:00:14
Szia!
Teljes mértékben egyet értek Elnar hozzászólásával. A halott katonát lehetne visszafogottabban is imitálni, ha már mindenképpen erre van szükség. Egyébként nem értem, hogy mi szakította félbe azt a katonát, mivel egy bomba tölcsér sincs melle se semmi. Egy golyó nem okoz ilyen sérülést.
Amugy nekem az a véleményem, hogy egy halott katona nem ad hozzá többet a diorámához, nem lesz tőle drámaibb, más eszközök is vannak amivel a meghökkentést el lehet érni. Így a Te diorámádon is, amit nem lebecsülni akarok, de ha a részletekkel, környezettel dolgoztál volna még egy kicsit akkor sokkal látványosabbra sikerült volna. De kezdőként mindenképpen becsülendő, a víz imitálása tényleg jó lett.
Tiv
Gotha
2011.01.08. 07:40:34
Szia! Gondoltam hogy többen a vérre fognak reagálni, én más dolgokat változtattam volna. Először is a vízi szállítójármű talán nem is ment ki eddig a partra, mert megfeneklett volna, a helyzete miatt így a vizet lehetett volna jobban kihozni, fokozatosan elvékonyítani. Aztán az akadályok sűrűsége, ezek közt egy vak tankos is elnavigál, tehát legalább a jármű szélességére kellene sűríteni. A bombatölcsérből biztosan több és mélyebb lenne jó, ezek helyét már előre ki lehet mélyíteni a hungarocellben. És igen, a sok apróság, mint a lábnyomok, elszórt tárgyak, sisakok, fegyverek, víz által kisodort ez-az is jól mutatnának.

Nagyon tetszik a víz, még ha a színe nem is a legjobb, és tetszenek az akadályok is, meg a járművek. Szerintem klassz dio! További sok sikert neked!!!
hobbista
2011.01.12. 14:56:17
Először is az "X"-ek tankcsapdák. Másodszor a bombatölcsér gyakorlatilag csak egy kisebb mélyedés, ugyanis a föld, amit a bomba kirobbant (és nem kifúr) szerteszét szóródik pár méter távolságra, és ha friss, még egy kicsit füstöl is. Harmadszor szerintem kell, hogy bemutassuk a háború kevésbé szebb oldalát is, főleg a mai fiataloknak, nehogy azt higgyék, hogy az egy jó buli, vagy valami nevetséges erőfitogtatás.
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció