Dobozbontás 5.

Jagdpanther

1:76, Revell (Ex-Machbox)
Kedves Kollégák!

Miután beszereztem a festékfújót, szükségesnek láttam egy olcsó gyakorlókit beszerzését, amin kitapasztalhatom az eszközt.
A Revell sok egykori Matchbox-harckocsit adott ki, ezeket viszonylag olcsón be lehet szerezni 1:76-os méretarányban.
Ebből a szériából választottam a Jagdpanthert.


A típusról:

A Pz.Kpfw. V "Panther" harckocsi alvázára épített páncélvadászól van szó van szó. Masszív, döntött lemezekből álló felépítménnyel szerelték, amely a szövetséges és szovjet lövegek többségével szemben ragyogó páncélvédettséget garantált. Alacsony felépítménye miatt nehezebb volt észlelni, mint a hagyományos harckocsikat, s az ellenség általában csak akkor vette észre, amikor már késő volt. A járművet a félelmetes Pak 43-al szerelték fel, amely már az Elefant, a Kingtiger és a Nashorn harcjárműveknél bizonyította, hogy a háború legjobb páncéltörő lövege.
A Jagdpanther elegáns volt, és veszélyes. Tisztes diadalokat ért el, s megjelenését követően gyorsan megtanulta félni Kelet és Nyugat.
Előnyei azonban nem egyensúlyozhatták ki a típus legnagyobb fogyatékosságát: a Jagdpantherből körülbelül 380-400 darab készült, ezáltal ritka látvány volt a harcmezőn.


A Makett:

Nos, pozitív csalódás volt számomra a kit. Az alacsony ár mellé egy mutatós, igényes harckocsi jár.
A doboz 51 alkatrészt tartalmaz, ezek nagyrésze a futómű elemei. Két hamuszürke öntőkereten kapjuk a cuccot, az alkatrészek kidolgozására nem lehet panasz. Itt-ott előfordul sorja, de könnyen eltávolítható, szóval nem okozhat problémát. A lánctalp két gumicsík formályában van a dobozban. Elég lágy, de azért nem tökéletes. A löveg elvileg mozgathatóra építhető, de ebben nem vagyok biztos. A motortér szellőzőinek rácsköze nincs átfúrva.
A maketthez kapunk egy tenyérnyi alapzatot is, utcarésszel, de azt nem használom fel.
Két festésmintát ismertet, mindkettő mutatós.
A matricalapon két pár toronyszámot, és három felségjelet kapunk, ezek is szépek.


A terveim:

Nos, mindenképp szeretném ellátni köténylemezekkel, legalább takarják a lánctalpat. A festést tekintve a terepminta fölé alaposan megkopott téli festést akarok szerkeszteni. Lehet, hogy megpróbálom a zimmeritezést, de ez nem biztos. Sáros talajon szeretném bemutatni, legalább a sár is eltereli a figyelmet a láncról. Oldalról mehet néhány száraz gaz is.

Várom a tanácsokat, véleményeket!
Doboz
Doboz
Keret 1
Keret 1
Keret 2
Keret 2
Páncéltest
Páncéltest
Löveg
Löveg
ez sem rossz
ez sem rossz
Motorház
Motorház
görgők
görgők
terep
terep
lánc
lánc
02
02
03
03
04
04
2010.08.16.
Utolsó módosítás: 2010.08.31.
Rommel93
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
jerry82
2010.09.03. 07:51:53
Sziasztok
Nem értem a revell mostani stratégiáját . Olyan régi machbox maketteket csomagolnak újra amikkel nem nagyon dicsekedhetnek NEW hirdeti a honlapján : P-51D, Bf 109E , He 219A ( amin gondolkoztam hogy veszek még jó megnéztem interneten mi van a dobozba) , Jagdpanther persze olcsóbb mint ha saját fejlesztés lenne ,de nekem nagyon hiányzik a nem rég még gyártót T 34, Pz IV J ,H na kisírtam magam ))
Hornet102
2010.09.03. 08:41:45
Üdv Mindenkinek!
A Jó öreg Matchbox! Azt várom,hogy az A-34 Comet harckocsit mikor dobják piacra revell köntösben...
Amúgy ez kicsiny dió alap anno a matchbox védjegye volt. Vagy más gyártónál is volt ilyen?
vrauko
2010.09.03. 08:48:26
Tomtól Jerrynek: Még 1x, mint a Revell Bf-109-nél: a Revell többnyire jelzi, hogy "Revell történelmi makett," így pl. a P-51D-nél is. Van aki szereti; van ez a Jagdpanther, de van a saját fejlesztésű, műanyag lánctalpas is, ami drágább. Én ezt még akkor vettem meg, amikor Matchbox volt, második, aránylag jól sikerült harcjármű makettem volt, de a gumilánctalp azóta lerohadt róla, így beszereztem hozzá egy Part maratott lánctalpat. Megérte? Egy frászt. 3x annyiba került, mint az egész makett. De mivel egyébként jó kis makett, és kedves emlék, hát reászántam. Erről (is) szól a makettezés. A nem rég még gyártott kitekér' meg ne sírj, mer' mint minden gyártó, a Revell is forgatja az öntőszerszámokat, nem gyárt minden makettet állandóan. A Panther G volt szüneteltetve pár évig, most visszajött, de hiányzik az A. Jövőre vagy azután visszagyön az is, a Pz IIIJ, a Pz IV-sorozat, a T-34, stb. Addig is van mit csinálni. Richárdnak: Igen, a löveg mozgatható lesz. Hiányzik róla a sárvédő és a kötény, valamint az ezek felrögzítésére szolgáló elemek. Nagyon régen, amikor a plasztik univerzum még éppencsak elkezdett tágulni, ezeket kiegészítőként lehetett rendelni a cégtől, de ez azóta már rég feledésbe merült. A dioráma-alapot ne dobd el; talán 1x majd kedvet kapsz hozzá.
Rommel93
2010.09.03. 15:16:13
Szervusztok!
Hornet102:
A Cometet kiadta, a makettbolt.hu-n rendelhető :D:D
vrauko:
Eltettem :D Valami kisebb járműhöz, pl. Jeep-hez, vagy Kübelwagenhez néhány katonával egész pofás dioráma lehet :D
Hornet102
2010.09.04. 19:36:24
Köszönöm Rommel!
Megnéztem! Jó kis gép! Nem tudja valaki, hogy piacra dobták-e nagyobb méretben is?
Geri93
2010.12.14. 16:20:56
Hello Rommel!
Láttam a mi készül éppen-be a makettet, és ezzel kapcsolatba van egy kérdésem: A gumilánctalpat hogy csináltad meg olyanra, mert én is meg akarom csinálni rendesen, hogy ne legyen olyan feszes.
Rommel93
2010.12.28. 17:39:30
Szeva!
Bekentem a futógörgők tetejét is festékkel, és odadugtam valamit a páncéltest és a lánc közé, asszem egy ecsetszárat.
vrauko
2011.08.15. 20:24:46
Szia,
Itt szólok hozzá; igen, Marseille-nek voltka jobb napjai is. Ehhez a kithez még annyit, hogy nekem anno ez volt az egyik első aránylag jól sikerült harcjármű-makettem, de már évekkel ezelőtt lerohadt róla a gumilánctalp, mert ahol festék érte, ott megmerevedett és megrepedezett. De nem akarom hagyxni veszendőbe menni, úgyhogy vette a tracks-n-troopstól part maratott lánctalpat. Igaz, hogy az 1:72-es, de talán erre is jó lesz.
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció