Italeri ISU-152

ISU-152

1:72, Italeri
Ezt a maketettet kb. 1 éve raktam össze. A dobozban 4 keret van, ebből az egyiken egy gyorsan összerakható makett van, szerényeb kidolgozással, de egy kilőtt páncélosnak még éppen jó. A lényeg a másik 3 kereten van, ami nagyon szép kidolgozású maketettet rejt. Félszemenkénti lánctalp és különálló szerszámokkal, kinyitható ajtókkal. Sajnos a belseje tök üres így ha kinyitva akarja a szegény alkotó bemutatni akkor kénytelen berendezni azt. Én is így tettem, egy bontott makettból beépítettem a löveg testen belüli részét, valamint némi berendezést hogy ha valaki belenéz akkor ne csak az ürességet lássa. A belsejét fehérre festettem és feketével koszoltam hogy a részletek jobban látszodjanak, de azaz igazság hogy így sem sokminden látszik belőle.

A fútómű nagyon jól van részletezve, karakteresek a részletek ami a festésnél és koszolásnál nagyon jól jön. Az illeszkedésekre csak jót tudok mondani, sehol nem kellet tömítenem. A páncélos felső része szintén parádés kivitelű, csak a hegesztési vonalakat lehet hiányolni. Én hiányoltam is, ezért a páncéllemezek illesztésénél, nem merőlegesen hanem kicsit szögben tartva a borotvapengét, beirdaltam. Így egy picit jobban kitüremkedik a bevágott műanyag, ezt szárazecseteléssel lehet jól kiemelni. A lövegpajzs szintén fantasztikus, még az öntvényt is elég jól imitálja. Talán maga a lövegcső gyengébb minőségű egy kicsit, itt csak a cső végén található bordák nem áttörtek bár ez ebben a méretarányban nem is olyan nagy hiba.

A búvónyilások szintén jól részleteztek, még a páncéltesten található kapaszkodok is elég vékonyak. A toronygépuska is egész jó bár némi részletezést elbír. Én a fogantyúját cseréltem le drótra, valamint elkészítettem vékony drótból a célzó berendezést. A testen található vónószemek külön alkatrészek és teljesen felesleges a feljavításuk mert nagyon szépek. A szemenkénti és egybefüggő lánctalp tagok fantasztikusak, jól illeszkednek, egy hibájuk van hogy a belső oldaluk szinte teljesen sima és ez sajnos elég jól látható. Az összerakásuk során próbáltam a felső lánctagokat kicsit meghajlítani hogy ezzel a belógásukat imitáljam, ez többé kevésbé sikerült is, de nem az igazi.

A páncéltest elején található reflektor tömör. Én ezt nagy átmérőjű fúróval kimartam a közepét ezüstre festettem majd egy átlátszó fóliát megmelegítettem és a fúró szárára ráhúztam. Nem az a lényeg hogy egy szép félgömb formát kapjunk hanem az hogy egy kicsit "púpos" legyen. Ezt követően a "púpot" borotva pengével levágtam és lakkal "felragasztottam" a fényszóróra mint üvegbúrát.

A festés

Négyféle festési séma közül lehet váalsztani, ebből egy darab egy látványos terepfestés. Véleményem szerint ez nem áll jól neki, persze ez a harctereken nem lényeges szempont. Egyszerűen megtöri az alakját, a makett szempontjából pedig az apró részleteket ölné meg.
A maketett Humbrol 114-el festettem le ecsettel, és terpentollal hígitottam. A belsejét fehérrel, a lánctalpat fémszínűre festettem. A fútógörgök lánctalpal érintkező felületétt szintén fémszínűre festettem.

A géppuska matt fekete ezüstel és fémszinnel szárazecsetelve, az állványa pedig Humbrol 114. Felartam a matricákat. Mivel a matrica elég matt ezért ahova matrica kerül oda fényes lakkot kentem majd miután felkerültek rá a matricák matt lakkal lekntem az egész maketett, kivéve a fémes részeket.

Összefoglalva ez egy kitűnő makett, az egyik legjobb 1:72 harcjármű (szerintem). Én harcjárművekből csak 1:72 méretarányban dolgozok így már rengeteg megfordult a kezemben. Azt tudom mondani hogy az új Italerik nagyon szépek és jól részleteztek (Autoblinda AB 41, Camionetta AS 42)
ISU-152
ISU-152
ISU-152
ISU-152
ISU 152
ISU 152
100_0018
100_0018
100_0014
100_0014
2009.07.05.
Utolsó módosítás: 2009.07.07.
bobi77, Békés
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Rommel93
2009.07.13. 13:21:37
Üdv!
Nagyon tetszik! Az Italeri kiadta ezt a típust Wargame kiadásban is, ha jól emlékszem :)
bobi77
2009.07.13. 18:13:01
Úgy van! A cikkben említett 4 keret egy ilyen wargame-t rejt magában. Figyelni kell alaposan a dobozát a kiszemelt makettnek mert lehet hogy ugyanannyi pénzért egy jóval szerényebb kidolgozottságú wargame-t kapsz!
Rommel93
2009.07.16. 09:52:51
Igazad van, most akarok nekiállni wargamezni, Csak nekem Az afrikai harcok a favoritom :D
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció