Kész átverés show

North American P-51D Mustang

1:72, Revell No.04148 (1960)
Nem tudok kiigazodni a Revellen. A választékukban egyaránt megtalálhatók a kitűnő minőségű,új fejlesztésű készletek és az özönvíz előtti újradobozolt készletek. Jelen dobozbontás tárgya is egy ilyen: egy régi makett új dobozban, új matricával.

Régebben megvettem a P-51B és RAF Mustang III. készletüket is, ami egy enyhe alakhibától eltekintve (a LEX nem elég határozott és a kabindekli is csúnya) felületi kidolgozását, a kabin részletességét tekintve közel Tamiya minőségű. Naív módon arra számítottam, hogy ez a készlet is hasonló lesz. Vagy minimum az Italeri Mustang-ját dobozolták be.

Viszonylag olcsón hozzájutottam (1600.-), egy Italeri Mustang-ért ennyi nem is lett volna sok. Az igazi meglepetés otthon ért, amikor kinyitottam a dobozt. Az első sokk után (miután a mentők újraélesztettek) utolsó szalmaszálként megnéztem a matricalapot is. Ebben legalább nem csalódtam: a szokásos Revell minőség. Egy gép készíthető el a segítségével, az ami a dobozfestményen látható.

A műanyag részekre nem szeretnék sok szót fecsérelni, beszéljenek helyettem a fotók. Felhívom a figyelmet a futóműakna alakjára. Néhány fotón egy Tamiya makett megfelelő alkatrészeivel együtt fényképeztem le, hogy jól látszon a különbség.

Egy makettező kolléga információja szerint ez a készlet már az 1960-as(!) Revell katalógusban is szerepelt. Ez nem is lenne baj, mert gyerekeknek, kezdőknek a festést, ragasztást, tömítést gyakorolni kiváló ez a makett, de ezt valahogy fel kellett volna tüntetni a dobozon. A gyártó szerint ez a kit SKILL 3-as szintű, ugyanannyi, mint a Revell gyönyörű F-4F Phantomja (04615)! Aki ismeri, tudja, hogy a kettő közel sem ugyanaz a kategória!

Zárójelben említem meg, hogy a Revell nemrég újra kiadta néhány régi makettjét (pl. 1/32 Me-109F, Hurricane, stb.), de ezeken egyértelműen jelezte, hogy régi kitről van szó: ráírta a dobozra, hogy Revell Classics és az eredeti dobozfestményt tette rá.

Ezt kellett volna tennie ebben az esetben is...
A doboztető
A doboztet
Az öntőkeretek.
Az öntőkeretek
Az összeállítási rajz részlete. Nincs túlbonyolítva.
Az összeállítási…
Festési és matricázási útmutató.
Festési és matric…
A matricalap.

A makett egyetlen pozitívuma.
A matricalap
A törzs öntőkerete közelebbről.
A törzs öntő…
A szárny. Figyeljük meg a futóműakna alakját.
A szárny. Figyeljü…
A törzs és amilyennek lennie kellene.

Alul egy Tamiya makett törzsfele.
A törzs és…
A szárny és amilyennek lennie kellene.

Jól látható a futóakna alakhibája.
A szárny és…
Írásos emlék.

Van Velence Kaliforniában? :) (mind kiderült: van, csak én nem tudtam róla)
Írásos emlék
A kabin oldalfala.

Kettes alá. De legalább megpróbálták. :)
A kabin oldalfala
Műszerfal és ülés.
Műszerfal és ülé…
Egy példa, amikor a Revell becsületesen bevallja, hogy régi készlet lapul a dobozban.

Ezt én is megvettem, borzalmas kit, de gyerekkori emlékeket ébreszt. :)
Egy példa, amikor a…
revell-1_72-4148-wwii-us-p-51d-mustang-fighter-1036-p.jpeg

Nekem még ebben a dobozban volt meg régen ugyanez a műanyag.
revell-1_72-4148-…
REVELL_DC-3_1

Ez ugyan nem tartozik szorosan ide, de az előző képen látható Mustangot egy ilyen DC-3-assal együtt kaptam. Kassáról hozta nekem egy miskolci makettezőtársam, kb. 1986-87-ben...

Érdekesség, hogy ebben a dobozban nem az Italeri DC-3-asa van, hanem ugyanaz, amit ESCI dobozban lehetett kapni.
REVELL_DC-3_1
2012.08.08.
Utolsó módosítás: 2012.08.15.
Nagy Tibor (Tibcsi), Pécs
Armada Makett Klub
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
ecsetes
2012.08.14. 08:12:38
Szia!
Ez kétségtelenül egy \"komposzt\" kategóriába tartozó készlet, annyit azonban engedj meg: igen, van Venice (nem Velence) Kaliforniában. Nyugat Los Angeles-ben :) Az \"írásos emlék\" képhez.
dudola124
2012.08.14. 08:14:40
Szia!

Én is megvettem ezt a P-51D készletet,hát mikor kibontottam engem is sokkolt a látvány.Tovább is adtam rajta gyorsan!
pigasos78
2012.08.14. 08:37:51
Szia!
Amerikában nem csak Venice van....:) Még Athens is.....A nép aminek a nemzeti étele a hot dog, nem tud mit kitalálni annyi városuk van....:)
A Revell tényleg érthetetlen. Azok a borzasztó sorják, valóságtól eltérő formák, elvesző részletek és lehetne még sorolni....akkor is durvák voltak, amikor még újak voltak ezek a készletek. Én egy 48-as \"tigrises\" Mirage 2000 óta nem vásárolok Revell maketteket. Biztos került azért a piacra azóta jó kit....nem pazarlom rá a pénzem.
EDE
2012.08.14. 09:45:23
Gyerekek ne vicceljetek már!
Manapság az internet korában ilyet megszívni!
Három perc alatt találtok dobozbontást. A Müllerben én is szemeztem egy MC 200-zal, aztán láttam a neten milyen darab, és lemondtam róla. A Fairey Gannet esetében viszont meggyőződtem róla, hogy érdemes megevenni. A Revell esetében ez kötelező művelet, ha olyan helyen veszed, ahol nem lehet belenézni a dobozba.
A revell nem csak a saját őskövületeit csomagolja, hanem pl a régi Matchboxokat is.
ElGatoNegro
2012.08.14. 09:54:59
Ezt a készletet visszaküldeném a németeknek egy tubus vazelinnel a egybecsomagolva:
Mellékletben ennyi: \"2012-őt írunk\"
aldebaran
2012.08.14. 11:59:03
Azzal még nem lenne gond, ha a Revell újracsomiz pár őskövületet. De tehetnék ezt úgy, hogy ritkaságokat, hiánypótló készleteket adnak ki újra. Ez a Mustang számomra is döbbenet. Minek kell a Hobby Boss, Academy, Italeri mellé bedobni ezt a vackot??
vrauko
2012.08.14. 14:44:52
Tubus vazelin...? Nono, kedves hobbytársak.
Edének igaza van: még a Revell honlapján is ott van az alkatrészbontás, az összerakási útmutató, abból lehet tudni, mire számítsunk. Ráadásul elég világosan ott van, hogy \"Revell historical kit.\" Aki nem szeret műanyag darabkákat farigcsálni, feljavítani meg ilyenekkel bíbelődni, az alighanem rossz hobbít választott. Az Academy és Italeri kitek sem alakhibátlanok egyébként.
Edének nincs igaza: az MC-200 egész jó darab. Már elkezdtem összecsinálni, nincs sok baj véle. Ha a Tamiya dobozban vesztek valamit, amire az van írva, hogy Phantom F/G, és Italeri Phantom S-t találtok benne, micsináltok? Akkor a Tamiyát külditek vissza egy tubus vazelinnel a japcsiknak? Sajna ez is XXI. szd.; badge industry, azaz címkeipar. Ugyanazt az autót ejropában opel asconaként kaptátok, angliában vauxhall cavalierként, kelet-ázsiában daeweo racerként. Suzuki esiksznégyest sem kaptok lengyelországban, de fiat néven megkaphatjátok ugyanazt. Hát ez van a makettes dobozokban is.
Rommel93
2012.08.14. 15:27:03
Részben egyetértek Vrauko-val és EDÉvel, az ember sok kellemetlenségtől megkímélheti magát, ha nem vaktában vásárol. Én szintén megszívtam egy ilyen revell-féle \"történelmi makettel\".
Ugyanakkor jó lenne, ha ezek a makettek tényleg \"történelemmé\" válnának, nem hiszem, hogy az új szerszámok készítése drágább lenne, mint az ilyen készletek miatt elvesztett potenciális revell-vásárlók bizalma.
Tibcsi
2012.08.15. 11:48:12
Ecsetes,

Köszi az észrevételt, módosítottam a képaláírást. :)

A többieknek: nem néztem utána a neten a vásárlás előtt, mert hirtelen felindulásból vettem a Müllerben. :) De igaza van Vraukonak, a Revell oldalán szerepel, hogy historical kit. :)
Kalóz
2012.08.15. 14:45:04
Speciál ez a Revell kit nincs meg nekem, de találkoztam már kifejezetten jó készleteikkel, repülős kategóriában is, mert a harcjárműveik kifejezetten jók!
Zoli
2012.08.17. 09:44:17
Szia,
A többiek már leírták a hasonló pofára esések elkerülésének mikéntjét. Ez tényleg egy amatőr hiba volt. Viszont van még egy megoldás arra, ha nem céltudatosan mész vásárolni. A doboz oldalán több nyelven is olvashatók a készletek erényei. Ha csak annyit tűntetnek fel, hogy van futómű és átlátszó a kabintető, akkor vissza kell tenni a polcra a makettet. Ha bővebben írják, hogy mennyire részletes a kabin, futóakna, a felület, akkor nagyot nem lehet hibázni. Esetleg még a gyártási helyet célszerű megnézni. Bár a legtöbbet Lengyelországban gyártják, jókat és rosszakat is, ha Japán van ráírva, akkor az Hasegawa és valószínűleg nagyon jó. Ha Olaszország, akkor általában azok is jók, de nem annyira, viszont ezeket általában ismerjük már.
Egyébként én nem szidom a céget, sőt! Szerintem a legszebb és legpontosabb maketteket gyártják. Az ilyen ócskákat talán a gyűjtők miatt adják ki újra, nem tudom, de nem csodálkoznék, ha csak kis példányszámban jelennének meg és rövid ideig forgalmaznák ezeket. Viszont az újak nagyon szépek és talán a kapható legjobbak, legalábbis a 72-es léptékben (Lancaster, B-17, Ju-88, He-177, BV-222, Gannet, Hunter, Tornado, Atlantic, C-160, Phantom, F-16, F-18E, F-22, F-104, MiG-21F-13 stb...).
z
Tamás1978
2012.08.24. 22:07:45
Nekem is megvan, az én példányomon a két törzsfél csavarodott!
Elnar
2012.09.03. 22:27:38
Amikor megláttam a légcsavart, már tudtam, ez melyik kit. Ezzel, és társával (Bf 109 G) kezdtem a makettezést idestova 15 éve. Nem Revell volt, hanem valami más cég. Ma is emlékszem rá, fekete doboza volt fehér feliratokkal, és a doboztetőn az összerakott makett fotója volt, kék háttér előtt, lekerekített sarkú képen. Már akkor egy kukába való minőség volt a tankra méretezett zegecselésével együtt...
Kalóz
2013.01.03. 17:30:17
Kedves EDE!
A Fairey Gannet egy régi Frog modell, amit anno a szovjetek is gyártottak, az átvett szerszámokkal.Ha jól tudom a Revell elnézést is kért A minőség miatt.Nekem a szovjet (DONYECK) változat van meg, volt vele munkám. A festés még nincs kész, de azért megérte, főleg, hogy anno pár száz forintért vettem a piacon.
Üdv: Kalóz
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció