Múzeumi séták - A Varsói Felkelés Múzeuma
Lengyelország eseménydús történelmének egyik legkiemelkedőbb fejezete a Varsói Felkelés volt. A hősies esemény időzítését sokan vitatják. Könnyen lehet, hogy a résztvevők nem valamiféle stratégiai megfontolásból robbantották ki a felkelést éppen akkor, hanem mert nem bírták tovább a szenvedéseket. Lengyelország mindig is történelme egyik legfontosabb küzdelmének tartotta a felkelést, de csak az elmúlt néhány évben kezdhettek hozzá méltó emlékhely kialakításának.

A főpályaudvartól gyalog is elérhető távolságban, a belvárosban alakítottak ki múzeumi komplexumot, amely tovább bővül újabb épületrészekkel és kiállítási tárgyakkal. Számos kézifegyvert, német és lengyel hadfelszerelési tárgyat állítanak ki, emellett a korabeli hétköznapi élet tárgyai és helyszínei - lakószoba, kávéház - is megtalálhatóak. A rádió-figyelő szobában a budapesti Orion rádiógyár különböző méretű világvevő készülékei állnak. Az udvaron láthatjuk a felkelők egyetlen páncélozott saját - nem zsákmányolt - járművét, egy Chevrolet teherautó-alvázon kialakított páncélkocsit.

Érdekes részét képezik a kiállításnak a varsói csatornahálózat reprodukált részei. A csatornahálózat fontos közlekedési és védelmi szerepet játszott a felkelés idején, ahol sok hazafi lelte halálát. Láthatjuk eredeti bunkerek mását is, és a szövetségesek által megkísérelt segítségnyújtás emlékére a nagycsarnokban egy B-24-est állítottak ki, igaz, az egyik szárnyát amputálni kellett, hogy beférjen. A Liberator légcsavarjai természetesen állnak, de a leleményes rendezők forgó fényt vetítenek rájuk, miáltal úgy látszik, mintha forognának.
Súlyt fektetnek a makettezés népszerűsítésére is. Makettszoba, benne makettvitrinekkel tartalmazza a múzeumban bemutatott eredeti járművek kicsinyített másait, és sok más, műanyagból és papírból készített makettet.

Az egész kiállításon látszik a szakértelem, elhivatottság, történelem- és hazaszeretet. Varsóban járva nagyon érdemes felkeresni és rászánni az igazán méltányos - kb. 250 Ft-os - belépődíjat.
A múzeum címe: ul. Grzybowska 79, 00-844 Varsó
Nyitvatartás: H, Sze, P, Szo, V: 10:00 - 18:00, Cs: 10:00 - 20:00, kedden zárva. A múzeum neve lengyelül: Muzeum Powstania Warszawskiego.
Bármely varsói készségesen ad útbaigazítást, ha a múzeum felől érdeklődünk.
bunker_001
bunker_001
pancelkocsi_001
pancelkocsi_001
fegyvervitrin
fegyvervitrin
schmessier_001
schmessier_001
radioszoba_001
radioszoba_001
egyenruhak
egyenruhak
makettszoba
makettszoba
b24_002
b24_002
bmw
bmw
bunker002
bunker002
foepulet_001
foepulet_001
bren
bren
makettszekreny
makettszekreny
maxim
maxim
2008.01.29.
Utolsó módosítás: 2008.01.30.
vrauko
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
kocka
2008.05.24. 15:36:19
Jókis cikk lett.Biztos jó múzeum lehet.
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció