Naboo N-1 Starfighter (DIE CAST) - Star Wars, Episode I. The Phantom Menace

Naboo N-1 Starfighter (DIE CAST) - Star Wars, Episode 1, The Phantom Menace

1:48, Amt/Ertl (1999)
Minden, amit a naboo-k tesznek, művészi érzékről tanúskodik. A Naboo bolygón nincsenek nagy gyárak, ezért a precíziós alkotóelemeket, mint például a hiperhajtóműveket és a valóstér-hajtóműveket az iparosodott világ főbb galaktikus gyártóitól vásárolják. A naboo-k űrhajóinak csodálatos vázszerkezete és formavilága hű tükörképe életfilozófiájuknak.

A Naboo Királyi N-1 csillagvadászt a Theed Palace Space Vessel Engineering vállalat fejlesztette ki az önkéntesekből álló Naboo Királyi Biztonsági Erők számára. A fényes és gyors kis N-1-es iker sugárágyú és kettős tárral felszerelt protontorpedóvető segítségével veszi fel a harcot a támadókkal. A kizárólag a Naboo bolygón hadrendbe állított, de még ott is csak ritkán látható N-1 jellegzetesen naboo stílusjegyeket visel. A királynő hajójához hasonlóan elegáns formájú, egyedileg épített borítás mögött számos szabványos alkatrész is rejtőzik. Egyes részek, mint például az üzemanyagtartályok és az érzékelő antennák, a naboo mérnökök munkáját dicsérik. A theedi palota mérnökei kifejlesztettek egy különleges hatóműrendszert, amely ugyan egy általánosan használt núbiai motoron alapul, de erősen átalakították, hogy kevesebb gázt bocsásson ki a légkörbe. Az Űrvadász Hadtest elsődleges feladata a királynő csillaghajójának díszőrségét kiállítani. Ennek ellenére a Naboo Királyi Biztonsági Erők az N-1-sel rendszeresen gyakorlatoznak, felkészülve arra, hogy szükség esetén harcoljanak, hiszen a királynő szolgálata a nagy és szabad naboo nép szolgálatát jelképezi.

A hajtóművekből hátrafelé kinyúló „patkányfarok” első ránézésre csupán tervezési hibának tűnhet, valójában azonban szerves része a mérnökök által kifejlesztett hajtóműnek. Több feladata is van. A farokrész lényegében hőelnyelőként működik. Az átalakított naboo motorok ugyanis a tiszta működés miatt magasabb hőmérsékletet igényelnek. A fokozott hőterhelés miatt szükséges hőelvezető elemek elrejtését a naboo tervezésnek megfelelően elegáns már-már művészi formájú farkkiképzéssel oldották meg. Továbbá a hajó ezen keresztül tud csatlakozni a palota hangárrendszeréhez. Másik célja a hajók rendszereinek aktiválásához szükséges magasfeszültségű töltőrendszer működtetése és ezen keresztül tud kódolt információkat átvinni a hajóra a palota központi számítógépéről. Az N-1 vadász elülső felét krómbevonat borítja. A krómozott borítás csupán hagyománytiszteletből, az uralkodó jelképeként tartották meg. Kizárólag a királyi hajók viselhetik a kézzel felvitt krómborítást. Az űrhajó gyenge pontja a hajtómű, ami nehezen viseli a megpróbáltatásokat.

A Naboo N-1 Csillagvadász J-típusú ikerhajtóművekkel van felszerelve. A hossza megközelítőleg 11 méter. A valóstér-hajtóművei átalakított núbiai 221-esek, a hipermeghajtása pedig núbiai Monarc C-4. A hajón 1 pilóta és egy állandó asztroszer droid fér el. Fegyverzete iker lézerágyúkból és 10 torpedóval ellátott protontorpedókból áll.

A makettet az Amt/Ertl adta ki kétféle változatban, vagyis egy normál és egy DIE CAST kittet. Sikerült mindkettőt megszereznem, de most a DIE CAST-ot mutatom be. Ez annyit tesz, hogy a makettezőnek csak R2-D2-t, Anakint és a pilótafülkét kell megfestenie, tehát ezzel a makettel úgymond nincs sok dolgunk. Az N-1 elülső felét, alját, és a hajtóművek elejét ugyanis gyönyörű krómborítással, a géptörzset pedig a jellegzetes sárga csillogó festéssel látták el.

A pilótafülkét feketével alapoztam majd szürkével és ezüsttel szárazecseteltem. A „műszerfallal” ugyanígy jártam el, de a kijelzőmonitort, a navigációs műszert és a taktikai képernyőt Citadel Regal Blue-val vontam be. A pilótaülést ezüst és szürke keverékével, a fejpárnát pedig Humbroll 155 festettem meg. Ezután összecsavaroztam az alapot, amelyre majd a makettet helyezem.

Említettem már, hogy mindkét változat megvan, ezért sem akartam két ugyanolyat készíteni, ezért úgy gondoltam elkészítem Ric Olié gépét. Az Űrvadász zászlóalj legtapasztaltabb pilótája Ric Olié. A híres Panaka kapitány közvetlen helyettese. Ric Olié képes bármely naboo űrhajót irányítani, így neki jutott az a megtisztelő feladat, hogy az uralkodó Királyi Csillaghajóját vezesse. A Kereskedelmi Szövetség blokádját áttörve Olié megmutatta mire képes.
Emiatt aztán nem is raktam a gépbe Anakin figuráját, ezért a pilótaülés alját tömítenem kellett. Mivel ez nem Anakin gépe, ezért az R2 egységet sem festhettem R2D2-ra. A filmben megnéztem milyen a festése Olié asztroszer droidjának. Ennek alapján a droidot ezüsttel alapoztam, majd a fényérzékelő- és radarszemet feketével vontam be, ami pedig R2-D2-n kék volt azt vörössel festettem meg.

Miután ezek megvoltak a krómozott aljzatra rögzítettem a pilótafülkét, a műszerfalat és a pilótaülést, majd az összeállítási útmutatót követve csavaroztam össze az alkatrészeket, amiket a kis fedőburkokkal takartam el. Ha összeillesztettünk mindent rögzítsük az R2-es egységet és a tetőablakot. A kitthez kapunk egy matricacsíkot is, amin többek között felségjelzések és a „skalpok” száma is szerepel.
Ezt követően felhelyeztem a gépet az alapra. Nem koszoltam a már krómozott és a sárga részeket, mert hogy őszinte legyek, sajnáltam volna „belerontani” egy ilyen gyönyörű felületbe.
Mivel szinte alig kellett a maketthez nyúlni, az alap összerakás és a gép felhelyezése után, úgy gondoltam, hogy mivel ez Ric Olié gépe lett, rárakom a Hasbro által kiadott, gyönyörűen kivitelezett pilóta figuráját. A kezébe adtam a jellegzetes pilótasisakot és a Királyi Őrség sokoldalú S-5 –ős sugárvetőjét.

Bár nem sok munka volt vele, mégis büszkeséggel tölt el, ha ránézek erre a fenséges csillagvadászra. Azért választottam ezt a kitett cikkem alapjául, mert szerintem a fiatalabb korosztály és a kezdők, valamint a csupán csak a Star Wars világa után érdeklődő illetve kedvelő emberek számára a makett könnyen megépíthető és nem sok festést igénylő. A végeredmény pedig egy csodaszép alkotás lehet, ami kedvet adhat a későbbiek számára.
Aki kipróbálja annak sok szerencsét hozzá.

A Naboo N-1 Starfighter-hez felhasznált szakirodalom:
George Lucas: Star Wars Episode I. The Phantom Menace
Davis West Reynolds: Star Wars Episode I. The Visual Dictionary
Davis West Reynolds: Star Wars Episode I. Incredible Cross-Sections
Naboo Starfighter
Naboo Starfighter
Alkatrészek összeillesztése
Alkatrészek ö…
Csavarozás
Csavarozás
A törzs összeállt
A törzs összeállt
....
....
Haladunk..:-D
Haladunk..:-D
Alkatrészek
Alkatrészek
Összerakva
Összerakva
Pilótafülke az R2-es egységgel
Pilótafülke az R2-…
A vége felé...
A vége fel
Naboo Starfighter doboza
Naboo Starfighter…
2007.11.30.
kocka
Makettinfo Online Klub
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció