Nyest a hóban
1:35
A keretet a régi fénykép keret szolgáltatja. Szerencsére pont ideális méret.
A probléma ott kezdődik, hogy már elkezdtem egy másik munkát ezzel a kerettel.


Sok gondolkodás, mérlegelés után úgy döntöttem: „A mostani projectet jobban tudom megépíteni ezzel pedig úgy is elakadtam.”
Szétbontottam tehát, persze amit kiszedtem belőle polcra tettem „Jó lesz még az valamire.”
A folytatás a szokásos módon történt: gipsz, homok+tapétaragasztó, fűcsomók (szárított füvet belenyomkodtam a friss masszába és a kívánt nagyságban elvágtam.) A havazást szódabikarbónával és egy sószóróval oldottam meg. A keréknyomot, ami hát nem tudom mennyire látszik annak, porcukor és víz keverékével töltöttem ki. Direkt csináltam jóval korábban a havazást, mert kíváncsi voltam, hogy besárgul-e a szódabikarbóna (lsd Hogyan építsünk diorámát 2 74. oldal, lap alja). Be is sárgult, ahogy kellet. Erre a lehetőségre fel is készültem. Letisztítottam a terepet, lekentem híg porcukros vízzel, és újra leszórtam „hóval”. Most újra várom a reakciót…


A figurák


A történet a Messer 109 f4/b-vel kezdődik. Hogy szépen fogalmazzak elég szarul sikerült a festése. A makettinfo-n meg is kaptam érte amit megkellet. El is határoztam, hogy a festő készletem felújítom. Ez volt az I-re a pont, hogy végre vegyek egy festékszórót. Végre elmenjek és vegyek egy értelmes ecsetet, és rájöjjek, hogy az alapszíneket nem lehet temperával festeni.
A végeredmény: Kb 15K-s számla. Amibe benne van az airbush, ecset, festékek.
Viszont az eredmény magáért beszél.


A tank

Nagy örömmel vettem kezembe ezt az első igazán profinak nevezhető Dragon Marder III H változatú tankot. Mivel karácsonyi ajándék volt, ezért hetekig csak a dobozt nézegethettem. És hogy az ajándék érzése megmaradjon a zacskókat sem bontottam ki.
A dobozbontásról csak annyit mondanék, hogy egyáltalán semmi problémám nem volt, esetleg csak annyi, hogy egy tanknak miért kell komplett belsőt gyártani és ezzel növelni a makett árát, mikor az egy diorámában úgy sem fog látszani? Egy két szélsőséges esetet kivéve persze.
Megépítésről nem beszélnék, vágás, ragasztás J. Inkább a festésről beszélnék:
Ez is érdekes volt számomra, mert először fújhattam a festőpisztolyommal.
Sajnos a koptatás még nálam gyerekcipőben jár. Ezért inkább az alapszín lefújása után ecsettel vittem fel a kopásokat. (A többi módszer még tanulás alatt van). Sikerült túlzásba esnem, de már eleve úgy vágtam bele a történetbe, hogy úgy is téli álca lesz a végleges szín, nagyon elrontani nem tudom.
A koptatások után, (bár gondolkodtam rajta, hogy megtartom az eredeti színt) felkerült a fehér festés is, amit már temperával végeztem, így könnyű volt a lemosás a kritikus helyeken.
A tank alapszínét Humbrol……színnel, a koptatást Revell….festékével csináltam (ezt színt le fogom cserélni).Az árnyékolások, már ahol vannak, híg temperával folyattam be.
kép

A következő lépés a lánctalp volt.
Ezt előbb celluxra raktam fel, majd mikor már elég sok darab került egymás mögé, ragasztottam véglegesre. Miután kezdett száradni, finoman leszedtem a celluxról, és a görgőkre tettem, és így nyomkodtam bele az alapon kivésett gödörbe. Szépen fel is vette a terep formáját. A kötési idő után a nem rögzített szemeket leszedtem és lefestettem, amit pedig nem tudtam leszedni, azzal bajlódtam még egy kicsit, hogy adott helyen le tudjam festeni. Jött a sár és a láncra egy kis ezüst festék, koptatás végett.

A beszakadt jég.

Ez az a lépés, amire véletlenül jöttem rá. A befagyott vízhez készült vizes porcukrot, egy műanyag tálba tartottam. Ebbe kötött bele teljesen. Mikor ki akartam lökni, a dobozt megmentendő feltörtem a benne levő anyagot, ami meglepetésemre olyan jeges mód tört el, hogy arra gondoltam: „Ez kell nekem!”.
A gödröt amibe a vasat tettem ezzel a masszával töltöttem ki, és ebbe tettem az előbb említett „jég” darabokat is. A két komponens feloldódott, majd újra megkötött, így kialakítva a beszakad, kicsit megolvadt, és újra megfagyott jég illúzióját.

Befejezés

Szerintem a dioráma építés legunalmasabb része. Az elképzelt kompozíció készen van, de még mindig hiányzik róla az a pár kicsi dolog, ami feldobja a hangulatot. (szétszórt újságok, papírok, tégla törmelék, stb..) Jelen esetben, ezt a lehagyott alkatrészek, a feltúrt hó, a kihagyott ásó, az emberek lába alól hiányzó talaj, a rossz színválasztás egyes alkatrészekhez szimbolizálta. Ezek pótlása és a lánctalp által felvert sár törmelék felhordása után, késznek tekintettem a diorámát.
Remélem a festést nem szúrtam úgy el mint a messernél, és nem követtem el nagy baklövéseket.


A készülő munkáimról itt olvashattok
http://ikroly01.blogspot.com/
BILD6325
BILD6325
BILD6318
BILD6318
BILD6323
BILD6323
BILD6330
BILD6330
BILD6086
BILD6086
BILD6127
BILD6127
BILD6175
BILD6175
BILD6222
BILD6222
BILD6227
BILD6227
BILD6309
BILD6309
BILD6310
BILD6310
BILD6327
BILD6327
BILD6311
BILD6311
BILD6325
BILD6325
2012.02.12.
Utolsó módosítás: 2012.02.20.
iikk
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Tremere86
2012.02.17. 08:33:28
Szervusz! Nekem tetszik a dio. Kimondottan tetszik a futó görgőkre felfordott
szennyeződés, illetve a farönkök kialakítása is igen életszerű. Amin javítani kéne ebben az esetben nem is annyira a diora vonatkozik mint inkább a tálalásra, szerintem: Még egy pár képet kéne fel tenni, az építésről és a festés folyamatáról is írhatnál pár röpke sort. A dión én annyit változtatnék a helyedben, hogy a leíráshoz jobban illeszkedjen, hogy a járműre helyeznék egy vagy két kezelőt, hogy legyen aki "ellentámad" a mozgásképtelenné vált járművel. Ha így hagyod akkor inkább az a sztori illene rá hogy a sérült járművet a személyzete magára hagyta, majd a csaták szünetében egy kisebb gyalogsági csapat biztosítása mellett visszatérnek, hogy kimentsék az értékes technikát.
Luthor
2012.02.17. 08:36:31
Magasan az eddigi legjobb (befejezett) munkád... penge a hó, jók a figurák, 95%-os az elrendezés... szerintem. Grat hozzá.
iikk
2012.02.17. 09:42:32
Sziasztok!
Köszönöm szépen a hozzá szólásokat.

De engedjétek meg nekem, hogy reklámozzam egy kicsit a blogomat. Ott több minden van leírva az elkészülésről és a kész dioról is.
hobbista
2012.02.17. 12:03:50
Szia!
Tetszik a dio. Jó az elrendezés, mozgalmas a téma. Ami negatívum, az utolsó képen a katona szeme. Az még üvegszemnek is nagy lenne! Summa summarum, büszke vagyok, hogy szabolcsi vagy!
tank
2012.02.17. 13:14:59
hello nagyon frankó!kimondottan tetszik
qiez
2012.02.17. 15:45:14
Szép munka, gratula!
silent8
2012.02.17. 23:19:48
Szia! Nagyon jó lett. Ötletes! Egy észrevételt ha megengedsz. A leszakadt lánc oldalon a meghajtó kerék füleit koptasd jobban, mert innen újszerűnek tűnik. Lehet, hogy a fotó csalóka. Rakhatnál fel arról a feléről is képeket. Üdv, és sok hasonló szép makettet!

silent8
iikk
2012.02.20. 20:46:30
Köszönöm az észre vételeket. Igyekeztem a legjobbat kihozni több kevesebb sikerrel.

Tremere86!

Töltök fel több képet,és írok még pár sort, ahogy kérted. A történetről pedig csak annyit, hogy megépítettem egy jelenetet egy sztori alapján, de ha valaki egy jobb történetet lát hozzá, akkor elértem azt a dolgot, hogy a dioráma "életre kel" és mint egy festmény más-más hatást vált ki az emberekből.
iikk
2012.02.20. 20:47:19
Hobbista!

honnan tudod, hogy szabolcsi vagyok? Csak nem a tájszólásomból? :D
Tremere86
2012.02.21. 10:15:38
Szervusz!!!
Mint azt elsőre is írtam szerintem nagyon szép a dió és a festés is szép lett. A frissen feltöltött képekkel és a leírás bővítésével a cikket is sikerült feldobnod. A képeket nézegetve sikerült kedvet kapnom, hogy megvalósítsam egy hasonló tervem melynek egy a téli dágványban leragadt Wespe és persze a kiszabadításán tanakodó személyzete és pár a segítségükre siető tétlen gyalogos lenne a szereplője. A szükséges anyagokat már évekkel ezelőtt beszereztem csak mivel nincs túlsok rutinom a dió építésben (mivel inkább csak járművek építésével foglalkozom) még soha nem álltam neki, inkább csak tervezgetem.
No de egy szónak is száz a vége gratula igazán szép munka.
hobbista
2012.02.21. 12:44:28
Szia!
Most nekem másként jelenik meg a cikked, de amikor a hozzászólást írtam, fel volt tüntetve a neved mellé, hogy (azt hiszem) Kisvárda. Én még nyíregyházi vagyok, és így illik tudni, hol van e kisváros! De amit akkor írtam, azt most is tartom!
hobbista
2012.02.21. 12:47:06
Bocsánat, Mátészalka! Hülye ez a gép, most már kiírta megint!
zalan99
2012.02.21. 19:20:51
Szia iikk!Szép munka,nekem tetszik.A sárgulás ellen pl.:fújd le hajlakkal.Egy kicsit csillogni is fog de nekem bevált.
iikk
2012.02.22. 14:11:49
Hobbista!

Ja tényleg úgy hozza ki :) el is felejtettem :)

A többieknek, pedig köszönöm.
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció