Panzer III, a 'la Revell

Panzer III Ausführung L

1:72, Revell
Először is, szeretnék mindenkit üdvözölni. Pár éve figyelemmel kísérem a portált, és most úgy döntöttem, megmérettetem magam. Egy tavaly összerakott makettel szeretnék debütálni.

Gyermekkoromban természetesen maketteztem, de ez már régen volt – 70-es 80-as évek – és nem is nevezném makettezésnek. Inkább azt mondanám, végigragasztottam az akkori KP-s felhozatalt, jó vastagon, festés nélkül. Évtizedek teltek el, amikor úgy hozta a sors, hogy újra makettezni kezdtem. Ezúttal azzal a szándékkal, hogy tényleg makett legyen, ami elkészül.

A fenti makett volt a második, amelyiket összeraktam. Előtte nem ismertem a Revell termékeket, ezért, amikor kibontottam, ez tűnt a makettezés csúcsának. (Mióta egy Dragon Panzerkampfwagen I Ausf. B doboz pihen a szekrényben, azóta tudom, milyen az igazi profi készlet, de szerintem a makettezés csúcsáról az első Tamiya makettnél lesz igazán fogalmam.)
Azt is szeretném leszögezni, így az elején, hogy nem akarom a kitet ismertetni, ill. a makett eredetijét sem, csupán be szeretném mutatni, jelenleg hol tartok a makettezés rögös ösvényén, és visszajelzéseket kapni.

Szóval, a dobozt kibontva tiszta, a méretarányhoz képest gyönyörű részletességgel öntött alkatrészeket találtam. Mindent fröccs öntve kapunk, a lánctalpakat is, szemenkénti, valamint egybeöntött részekkel. A matrica jónak tűnt – a felrakásnál sem csalódtam benne – az építési útmutató pedig Revell-es, minden előnyével, és hibájával együtt. (Néha elég rájönni, mit is akar mondani.

Az építés könnyen ment, nem kívántam használni semmilyen kiegészítőt, vagy feljavítást. Aztán mégis elcsábultam, és minimal-sufnituning keretében a műanyag kapaszkodókat rézdrótból formált alkatrészekre cseréltem a lövegtornyon. Itt kitekintenék egy kicsit, ha lehet. Abban az időben fedeztem fel, hogy a Youtube tele van, főleg japán mesterek által bemutatott, építési folyamatokat bemutató videókkal. Az egyiken, úgy emlékszem, egy Dragon Tiger építése során az illető egyben festette a makettet, tehát nem külön-külön az alkatrészeket. Gondoltam ,kipróbálom.

Alapszínként az útmutatóban ajánlott Revell páncélszürkét használtam, és természetesen fújtam. (Igaz, még palackos, Revell Starter pisztolyos megoldással.) Száradás után vettem elő az ecsetet, és az egyéb színeket – Rust, Antracit, Woody, Steel, szintén Revell – és festettem fel a kipufogókra, a futókerekekre, a szerszámokra, lánctalpra a megfelelő színeket. Kaptam tehát egy „egybeszürke” aprócska páncélost, amelyet napokig nézegettem.

Nem döntöttem el ugyanis akkor még, hogy melyiket is építem meg az ajánlott festési minták közül. Végül úgy gondoltam, megpróbálom a téli meszeléssel „díszített” változatot.

Frissen bontott Revell fehéret vettem elő, és nekiláttam. Igyekeztem elképzelni, milyen is lehetett egy tábori körülmények között bemeszelt páncélos a keleti fronton. Nos, így sikerült.Végezetül csinosítgattam még egy keveset – fémes kopások a lánctalpakon, valamint, ceruzás kihúzás az éleknél.

Az eredmény a képeken. Szeretnék elnézést kérni a színcsúszásért, nem vagyok valami nagy fényképész. Becsszó, hogy a valóságban nem ilyen sárgás színe van. :)

Innen szeretném üdvözölni Macal-t, és azt a srácot, akivel tavaly ősszel, a Póni játékboltban, olyan jól elbeszélgettünk a makettezésről.
kep_1
kep_1
kep_2
kep_2
kep_3
kep_3
kep_4
kep_4
kep_5
kep_5
kep_6
kep_6
kep_7
kep_7
2010.03.15.
Utolsó módosítás: 2010.03.29.
corpus
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
magyarzoli1@vipmail.hu
2010.04.01. 08:10:27
Szia Egész jó lett amit csináltál, De a a Görgő gumirészének azt az oldakát mely a láncal érintkezik nem "meszeltem volna le, mert az menetközben lekopik. " de lehet hogy én látom rosszul, vagy a kép csal.. Tényleg jó amúgy nem gondolkodtál egy téli dion?
Üdv Tigris6.
ATTIS
2010.04.01. 10:04:16
Csatlakozok hozzád én is megépítettem és tényleg szép készlet, nekem a fehér festése tűnik néhol vastagnak de ez lehet tényleg a fotó hibája is
ATTIS
2010.04.01. 10:04:32
Csatlakozok hozzád én is megépítettem és tényleg szép készlet, nekem a fehér festése tűnik néhol vastagnak de ez lehet tényleg a fotó hibája is
Juhasz.Adam
2010.04.01. 17:02:22
Jajj de nagyon szép!
Majd szeretnék segítséget kérni a festéssel kapcsolatban.
Előre is kössz, szép a maketted!
mate5200
2010.04.01. 19:51:55
Szia szerintem nagyon jol sikerült csak igy tovább.
Baboon
2010.04.02. 19:05:26
Szia!
Szép lett.
Linkelsz nekem pár ilyen összerakási videot? vagy méginkább a kulcsszavakat amikkel rá lehet keresni.
Köszönöm.
Indiana 73
2010.04.02. 19:53:15
Szia !
Én nem nagyon értek a tankokhoz de nagyon klassz lett.Tetszik a festése.
Gratulálok!
magyarzoli1@vipmail.hu
2010.04.02. 20:05:59
Sziasztok Baboon a youtubeon írd be PZ-III dioráma revell ekkor már kell hogy kiadjon találatot.
Üdv Tigris6
corpus
2010.04.02. 20:40:24
Sziasztok!
Köszönöm a véleményeket, és azt is, hogy időt szántatok rám. :)
Igazatok van, néhány helyen túl sok vastag lett a festék, és a futóműre ráférne egy alapos igazítás; visszafestés, ilyesmi. Mai eszemmel, a meszelést is akrillal fújtam volna, és visszamosom... És most, hogy mondod tigris6, a dioráma nem lenne rossz dolog, de egyelőre örülök, ha egy elfogadható makett kikerül a kezem alól. ...de nézve a te, és Attis diorámáit, egészen kedvet kaptam hozzá.

Szóval, tudom, hogy van mit fejlődnöm, mondjuk az eltelt idő alatt, készültek makettek szép számmal, majd folyamatosan kirakom ide őket.

cOrpus
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció