Procurator - A Császári Akarat Végrehajtója

Procurator - Warhammer40K

~1:48, saját (2007)
Valamikor a távoli jövőben, a Negyvenedik Millennium hajnalán az emberiség elkeseredett harcát vívja félig halott Istencsászára vezetésével a galaxis mocskával, káosz gárdistákkal és káosz kultistákkal, orkokkal, sznob és sötét eldákkal, zömikekkel, a peremvidékekről beáramló tirannida hordákkal, és a belső ellenségei ellen. A háborúk léptéke szinte felfoghatatlan mértéket öltött, milliók harcolnak milliók ellen egy-egy csatában, a háborúk kimenetele bolygók, és naprendszerek sorsát döntik el. A pusztításra számos fegyver született, melyek kíméletlenül ontják a halált az ellenségre, ezek egyike a Titán, egy két lábon járó halálosztó gépezet, magassága némelyiknek egy katedráliséval vetekszik, némelyik meg olyan hatalmas, hogy magát egy katedrálist hordoz a hátán. Kíméletlen fegyver, erős pajzsokkal, rengeteg fegyverrel, és kíméletlen legénységgel. Szinte elpusztíthatatlan fegyver...szinte...
Vagy mégsem?

Bevezetés

A modell megépítésének ötlete régebben jött, azonban a megvalósításra még sokat kellett várni. Régóta szerettem volna építeni egy járművet a Warhammer40k univerzumhoz, mivel nagyon magával ragadott a világ. Azonban szerettem volna mindezt úgy megtenni, hogy saját elképzeléseim is megnyilvánuljanak a kész modellen, ezért úgy döntöttem teljesen újszerűt alkotok, de úgy, hogy az mégis tökéletesen illeszkedjen a már létező univerzum stílusához, szabályaihoz. Mivel nagyon tetszenek a Birodalmi Gárda járművei, színsémái, és az egész légköre, úgy döntöttem a készülő jármű és ebben a stílusban épül meg.

A tervezés

Először is leültem megtervezni a járművet. Régebben próbáltam ösztönszerűen dolgozni, fejből, ahogy jönnek az ötletek, de az eredményekkel nem nagyon voltam elégedett. Rájöttem hogy nemcsak előnyős előre tervezni, de szükségszerű is. Későbbi tapasztalatok kimutatták, hogy rengeteg probléma kivédhetővé vált, és sokkal könnyebb lett így az építés, és gyorsabban is haladtam mindennel. Persze lehet mondani, hogy akkor "hol van a spontenaitás?" "stb.?", de a válasz egyszerű: benne a tervekben...

Az első dolog amit egy saját tervezésű járműnél meg kell csinálni, az a test formája, hisz ez lesz az alapja mindennek. Mondjuk ez nem minden esetben a test, de legtöbbször igen, a lényeg, hogy a készülő modellnek először az alapja készüljön el, amire majd ráépül a többi apró részlet, akárcsak festésnél, először az alap, aztán arra a nagyobb részek, majd belülről kifelé az egyre apróbbak. Természetesen a belső tér más tészta, de amennyiben belsőteres modell akarunk készíteni, még jobban előjön a tervezés fontossága.
Fontos tovább, hogy a tervezésnél figyelembe vegyük saját képességeinket, például olyan formákat álmodjunk meg, amiket meg tudunk építeni, vagy tudjuk pótolni más, akár más modelltől kölcsönvett alkatrésszel. Ez is sok vesződségtől kímél meg minket majd az építés során.

Jómagam a terveket MSpaintben készítettem, egyszerű, könnyen kezelhető, és a feladat nem is kíván többet. Persze a tervek után még számos apró skicc született papíron, főleg a méretezés és arányok kedvéért, ezek szintén nagyon hasznosnak bizonyultak.
Miután megvoltak a tervek, és elkezdtem az építést, már elkezdtem gondolkozni a festésen. Már akkor tudtam, hogy nagyjából milyen sémák azok, amik passzolnak a Gárdához, és melyek amik nekem is tetszenek, már csak meg kellett találni a két halmaz unióját:)
Viszont előtte egy kis nyomozó munkát végeztem, illetve némi közvélemény kutatást az inkvizitor.hu-n. Megnéztem a Games-Workshop Imperial Guard Tank Camo Schemes oldalát is, de azok közül sok nem tetszett, vagy nem illeszkedett az általam megálmodott végeredményhez.
A végén maradtam az egyszínű Olívzöld festés mintánál (Tamiya akril XF-49), erről bővebben a [festés] fejezetnél.

Az építés kezdete: A páncéltest

Az építéshez három különböző vastagságú sztirol lemezt használtam:
2mm, 1mm, 0,5mm. A páncéltest formáját először felrajzoltam egy papírra méretarányosan, és azt használtam sablonnak a formák kivágásához. Fontos, mivel jelen esetben is elég nagy a munkadarab, hogy a test belsejébe tegyünk merevítéseket, mivel a ragasztás során fellépő feszültség az anyagban meghajlítja a lapokat, így nagyobb darabok esetében már látható íve lesz! Sajnos ezt nekem saját bőrömön kellett megtapasztalnom korábban...
Az is fontos még, hogy ne sajnáljuk az időt és fáradtságot ennek a darabnak az elkészítésére, mivel ha itt hibázunk, az minden későbbi lépésen rajta hagyja a bélyegét!
A test hátuljára, ahova képzeletben a motor kerül, készítettem két magasabb részt. Ezek egyrészt változatosabbá teszik a formát, ugyanakkor kiváló alapnak bizonyulnak a következő kiegészítőknek: Párduc motortér tető, tigris motorháztető, némi maradék maratás és alkatrész, és néhány centi vastag drót. Ha rendelkezünk ilyen alkatrészekkel könnyen feldobhatjuk a járműveink megjelenését, ha nem, akkor sincs gond, könnyen készíthetünk mi magunk is hasonlókat, hanem jobbat!

A görgők

Mivel a jármű elég nagy, ezért nagy görgőkre és később nagy lánctalpra volt szüksége. Hiába, a Warhammer40K megalomán világa már csak ilyen:)
Elkezdtem matatni a régi roncsos dobozban, melyben leszolgált, széttört, makettek vannak, és átfutottam a maradék alkatrészes dobozom is. Ilyenkor jön jól, ha az ember minden kis maradékot, és szemetet megőriz! A választásom végül egy Italeri 1:35ös Bergepanther görgőire esett, kiegészítve két pár szintén Italeri és szintén 1:35ös Tigris I-es futógörgővel. Ezeket ha nincs fölösleges alkatrészünk, műgyantából is le lehet másolni, vagy megkérünk valakit aki ért ehhez, esetleg akad neki felesleges. A görgőket felragasztottam két hosszú sztirol csíkra, ezek egyben távtartó funkció is betöltenek, a megfelelő helyre kertültek a görgők, így a lánctalp is könnyen felhelyezhető lett később. (ugye a tervezés...)
A meghajtó kerék hátra került, és szintén a tigris I-es készletből való, a láncfeszítő kerék előre került. Az elhelyezés előnye, hogy ha belsőteresre akarjuk csinálni a modellünket, nem kell az erőátviteli rendszer megépítésével bajlódnunk, illetve elől több hely marad a lőszernek, a fő fegyvernek, illetve a többi berendezésnek, így még hihetőbbé válik a tudományos fikciónk:) Mellesleg maga az elrendezés is logikusabb.

Az oldalelemek

Miután elkészültek a görgők, jöhetett a kötényzet-szerűség a két oldalon. Ez az egyik olyan elem, mely miatt a végeredmény illeszkedik a Warhammer40 univerzumba. Szintén a már megrajzolt minták alapján lett kivágva, de az eredeti tervhez képest némileg módosult a dolog, az építés közben néha előjönnek olyan ötletek, melyekkel szebbé, látványosabbá tehetjük. Az ilyen apró részletekre érdemes odafigyelni, hiszen mi modellezők tudjuk: "A lényeg a részletekben rejlik":)
Az oldalelemek nagy része szintén 2es sztirol lemez.

A lövegtornyok

Nos, ez a másik elem, ami tökéletesen "negyven K-ssá" teszi modellünket:) Az elkészítés egyszerű, csupán a rögzítésére szolgáló alsó és felső pilonok elkészítése lehet kicsit bonyolultabb amennyiben bonyolultabb formájúra szándékozunk elkészíteni őket.
A tornyok két egyforma parafa dugóból készültek, csupán a magasságukat kellett kicsit visszavenni. De jók is a magyar borok...hmmm:P
A minigun formájú fegyverek elkészítése sem ördöngösség, méretre vágott fültisztító pálcikából készültek. Itt csak két dologra kell odafigyelni:
1 - olyan fültisztítót vegyünk, aminek a pálcikája belül üreges:)
2 - amikor összeragasszuk őket, ügyeljünk az elrendezésre, és a szimmetriára.
Nekem az utóbbi úgy sikerült elérnem, hogy először kettőt összeragasztottam, majd még kettőt, így volt kép pár összeragasztott csövem. majd egy rövidebb darabot ráragasztottam a kettő közé, ez szolgált távtartónak. Erre jött a másik kettő összeragasztott darab, és amikor már eléggé megkötött a pillanatragasztó, két oldalra jött még egy-egy darab. Az így elkészült darabot beleragasztottam a dugóba előre kivájt lyukba, majd a cső első felére került egy ólomfóliából kivágott csík, a csövek rögzítését imitálandó. A csövek tövére alufóliából került körbe egy darab, amit később a toronytól elütő színre festettem, mintha vászonborítás lenne, ezzel azt a látszatot keltve, hogy mozgatható. A modell esetében azonban a lövegtornyok nem mozgathatóra lettek megépítve.

Pótpáncél elemek

Már a tervekben is úgy lett megálmodva a modell, hogy tartalék páncél elemek kerülnek felhelyezésre szegecses rögzítéssel. Ezzel még 40ksabb lesz a modell, és jobban is mutat, az elemek kiválóan megtörik a síkok egyhangúságát.
Ez 1mmes sztirol lemezekből készült, a kivágáshoz szintén előre megrajzolt sablont használtam. Ezt követően felrajzoltam egy "térképet" a szegecsek mintázatához először ceruzával, majd miután láttam hogy jól fog mutatni a dolog, alkoholos filctollal átpötyögtettem a mintázatot. A szegecsek elkészítése nagyon nehéz feladat volt, szerintem a legnehezebb az egész modellnél. Mindez azért mondható el, mert nem rendelkeztem a megfelelő szerszámmal az elkészítésükhöz:( A legideálisabb erre a feladatra többek elmondása alapján a bőrlyukasztó lenne, mely több különböző átmérőjű kerek darabot képes kivágni a műanyag lemezekből. Én ez vékony öntőkeret darabok felszeletelésével tudtam megoldani, mire végeztem leszakadt a karom...Később a felragasztásuk után a megfelelő méretűre reszeltem és csiszoltam a szegecseket.
A jármű elején azonban csavar imitációt használtam, hasonló eljárással mint a szegecseknél, csak itt előtte hatszögletűre faragtam az öntőkeret darabokat szeletelés előtt.

A löveg

A löveg is kemény diónak bizonyult eleinte, míg rá nem jöttem miből tudnám egyszerűen megoldani. Általánosságban elmondható, hogy a kerek tárgyat elkészítése a legnehezebb. A löveg 14 és 16 mm-es villanyszerelésben használatos műanyag csövekből készült. Először a 14est vágtam megfelelő hosszúságúra, majd kiegészítettem a nagyobb, 16mmes darabokkal, és ezekre került egy vékony drótvezeték, hogy ne legyen olyan egyhangú, ugyanakkor nem csak jól mutat, de scifisebbé is teszi. A cső tetejére egy négyzet formájú öntőkeret darab került, kicsit faragás után, az elejére egy darab műanyag karika (szintén sztirolból, elég először nagyjából kivágni, és felragasztani, majd miután megkötött a ragasztó, a csővel egyvonalba faragni és lecsiszolni, így tökéletesen illeszkedik majd a csőhöz). A karikába kis lyukakat szúrtam enyhén felmelegített tűvel, imitálva a karima rögzítésére szolgáló furatokat. (vagy akár a lőporgázok távozását segítő lyukakat is imitálhatja, azt fogunk rá, amit akarunk hiszen ez scifi:))

Kiegészítők és részletek

A felépítmény tetejére két búvó nyílást terveztem, az egyik egy parancsnoki, ami magasabban helyezkedik el a jobb kilátás végett, a másik meg egy általános, és a lövegkezelőké. Mindkettőt a Tigris készletből származik. A parancsnoki kupola magasítása nehéz feladat volt, viszont mindenképpen kerekre szerettem volna megoldani, úgy éreztem így jobban mutat a végeredmény. Apró trapéz formájú sztirol darabokat ragasztottam össze, hogy megkapjam a kívánt formát egy kerek darabon. Amikor elkészült és megkötött a ragacs, az asztal fektetett csiszolóvásznon simára csiszoltam az alját, és felragasztottam a testre. A tetejére a lyukat csak ezután fúrtam bele. Erre került a tigris kupolája. Kiegészítésképpen egy éjjellátó-távolságmérő-távcső kombó szerűség került felhelyezésre, mely számos 1:35ös maradék alkatrészből készült, úgymint: távcső, kanna csatos fedél, panzer IV fényszóró eleje, tigris lövegrögzítő, ködgránátvető, illetve egy tűzoltó készülék.
A felépítmény hátuljára került egy willys jeep hátsó korlát kiegészítve némi vékony dróttal, egy magnó kazetta egyik "görgője", a tigris löveg rögzítőjének másik darabja került, antenna tartó gyanánt. További kiegészítők a teljesség igénye nélkül: 1:72es tigris tank kipufogó védőlemez, maradék a lánctalpból (tartalék) ponyvák és sátrak zsebkendőből, lőszeres rekesz egy Academy kiegészítő készletből, drótból és tűző kapocsból készült tartók, kapaszkodók és egyebek.
A lánctalp az Academy Tigris egyes szemenkénti lánctalp készlete (1364), a modell méreteire jellemző, hogy a pár szem maradékot tartaléklánctalpnak felhasználva a teljes doboz tartalma rákerült a járműre:) (208 szem).
A kipufogó rendszer szívószálból készült, némi maradék maratással és öntőkeret darabokkal kiegészítve, valamint két ólomfólia csíkkal, melyek rögzítést imitálnak. A csövek végét egy mintázat alapján meleg tűvel kilyukasztottam.
Az első sárvédő papírból és drótból készült, de csak egy készült hozzá, ezzel is életszagúbbá téve a modellt. A másik helyére csak apró lyukakat fúrtam, imitálva a sárvédő rögzítésére szolgáló furatokat, majd az alapszín felfestése után jött a fémes koptatás.
A jármű hátuljára két hordó került, ezek egy 1:24es készlet műgyanta másolatai, a horpadt változatok lettek felhasználva, ezzel is viseltesebb külsőt kölcsönözve a járműnek, és megjelenítve a sötét jövőkép nagyon hosszú csatározásait. A hordók egy tartószerkezetre kerültek, melyek formája azt sugallja, hogy nem csupán tartók, de a hátsó sárvédő funkciót is betöltik, került még rájuk két-két pánt, valamint pántonként egy- egy lánc maratásból a részletek kedvéért. A két hordó a végeredményt még jobban beleilleszti az univerzumba akárcsak a tolólap, mely egy merkava készletből származik, viszont a tartószerkezete teljesen egyedi. Ehhez felhasználásra került a sztirol mellett egy bergepanther hátsó tolólapjának két tartó alkatrésze, egy tigris löveg befogása, egy aprócska rúgó méretre szabva, pár gumigyűrű, és pár centi vastagabb drót.

Paintin' in Progress

Mint már fentebb említettem, az egyszínű olívzöld festésnél maradtam végül (Tamiya akril XF-49). Bár amennyire egyszerűen hangzik az egyszínű festés, annyira nehéz kivitelezni. Először is nehéz homogén színt felfesteni, másrészt, nehéz elérni, hogy mégse legyen unalmas. A megfelelő árnyékolás, koszolás, koptatás után viszont igencsak szép eredményt kaphatunk. Jómagam az alapszín felfestése után befolyattam a modellt matt feketével (REVELL akril 36108) és égetett sötét föld színnel (LIFE COLOR LC 37 (FS*30040)), a mélyebben fekvő részeken az alapszín sötétített árnyalatával vittem fel egy réteget, az éleket és kiállóbb részeket, egy világosabb árnyalattal emeltem ki és szárazecseteltem. A kopásokat Humbrol polírozható gun metallal (27003) és Model Master rozsdamentes acéllal (1402) festettem, szárazecseteltem. A megfolyások több színben készültek, a por Italian Sand light stone (lifecolor UA 107 (FS 33448)). A kopottabb részekre rozsda is került különböző árnyalatokban keverve, akárcsak a kipufogókra, ahova szintén került némi fémes kopás a fekete füstimitáció mellé.
A modellre maradék matricákból ragasztottam egy két darabot, illetve az Imperial Guard Vehicle Transfer Sheet matricakészletből került rá egykét darab, mint például a koponyák, a birodalmi sas emblémák, és a fekete-sárga csíkos minta a lövegre. A tolólapon látható szám szintén maradék, az alját cikk-cakkban levágtam, majd miután megszáradt kicsit lecsiszoltam az alját, hogy még kopottabbnak hasson, és festéssel varázsoltam a lappal "egybeillőnek".

A parancsnok

A parancsnok a Games-Workshop Imperial Guard Tank Commander “készlete” (nem is annyira készlet, mivel csupán egy torzó, a fej, és a karok találhatóak egy fehérfém öntvényen). A figura elég aprócska, de a fehérfém öntésnek köszönhetően eszméletlen részletes, és a festése sem nehéz ebből fakadóan, könnyen száraz-ecsetelhető és befolyatható, így kiemelve a részleteket…
Festését az alapozást követően az arccal kezdtem, standard bőrszín sötétebb árnyalatával, majd kifelé haladva a világosabb színekkel. Mikor ezzel megvoltam, jött az egyenruha, mely fekete színű lett, szürkével szárazecsetelve, végül a részletek, pisztolytáska (sötétbarna), fejhallgató és kommunikációs dolgok, kábelek, stb (fém színek), kis táska (sötét zöld), birodalmi emblémák és vál-lap plusz a díszítések (sötét sárga). Valamennyi rész a saját sötétebb árnyalatával lett befolyatva, és világosabbal szárazecsetelve. A kitüntetések és jelzések piros szegélyes fehér szalagon csüngnek alá a parancsnok mellkasáról. A távcső gun metal festést kapott.

A kész Modellről...

A modell paraméterei:
Hossz:
Test: 23,2 cm
Teljes (fő löveggel): 31,4 cm
Szélesség:
Test: 14,6 cm
Lövegállásokkal: 18,4 cm
Magasság:
Test: 9,2 cm
Kupolával: 11,1 cm
Teljes magasság: 11,9 cm

Maga a modell elég sokáig készült, kisebb nagyobb megszakításokkal, de mindenkit csak buzdítani tudok egy ilyen jármű megépítésére! Szabadon alkothatunk, nem kötnek annyira a szabályok, és modellező ügyességünk fejlődése mellet a fantáziánkat sem hagyja elsorvadni:)

Remélem cikkem felkeltette az érdeklődést, és remélem hamarosan újabbak jelenhetnek meg jómagam és barátaim tollából!
terv

Maga a rajz MSPaintben készűlt, és később sokban segítette az építés folyamatát
terv
színesben

Ez a rajz arra szolgált, hogy lássam nagyjából hogy fog mutatni a modell festés után, milyen színséma passzol az ilyen formájú páncéltesthez
színesben
dioráma

Mivel a kész modellt egy diromámára akarom helyezni, elkezdtem készíteni egy egyszerű rajzot, hogyan is képzelem el a végeredményt. Időközben elkapott a hév, ezért a rajz "art work"é nőtte ki magát:)
dioráma
páncéltest1
páncéltest1
páncéltest2
páncéltest2
hátsó traktus
hátsó traktus
hátsó traktus 2
hátsó traktus 2
kerekek és kupola
kerekek és kupola
jobb oldal
jobb oldal
festve és részletek
festve és ré…
homloklemez és lövegbefogás
homloklemez és lö…
szegecslés után
szegecslés után
sárvédő
sárvéd
a lánctalp
a lánctalp
részletek
részletek
parancsnok
parancsnok
oldal
oldal
üzemanyaghordó
üzemanyaghord
brutál:D
brutál:D
felülnézet
felülnézet
tolólap
tolólap
far
far
sárvédő papírból
sárvédő papírbó…
részletek
részletek
hátsó fertáj
hátsó fertáj
bal oldal
bal oldal
Procurator Interior

Időközben belsőtér tervek is készülnek:) Természetesen Paintbrushban:) (Bővebb info: www.macal.atw.hu)
Procurator Interior
2008.01.25.
Macal
Makettinfo Online Klub
A hordókért hatalmas köszönet és hála Kerinek (Keresztes László), a tolólapért Iminek (Madar Imre)!
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Keri
2008.01.26. 12:30:31
Szia Macal!
Csillagos ötös mind a cikk mind a megépített maketted!Nagyon tetszik az egész koncepció!
Jó a fantáziád,a diorámaötleted is ütős!Gratulálok!:-)
kocka
2008.03.27. 22:52:00
Nagyon jó ett csak gratulálni tudok!
10ből 10:-)
Lacus78
2008.09.12. 14:28:01
Szia Macal.
Én nem vagyok fantasy rajongó, de ez a jármű egyszerűen tökéletes lett!!!Tökéletes, ahogy megálmodtad, ahogy kivitelezted!! És végül a festése is az lett!! Csodálatos! Nagyon várom, milyen diorámát csinálsz hozzá, az ötlet remek.
És a kis bevezető az elején... mintha egy regényt olvastam volna és csak vártam a folytatást:)
Gratu, 100%!!
Rommel93
2010.02.19. 13:17:14
Tigris lánctalp :D Nagyon szép a munkád, gratulálok!
Én sem vagyok fantasy-fan, de nagyon tetszik! Mivel többnyire harckocsikkal dolgozom, elsőre úgy hatott, mint egy M1 Abrams, és egy Hetzer keresztezése ultramodern külsőbe burkolva :D
További sok sikert, és még sok ilyen szép járgányt!
Kalóz
2010.02.19. 13:49:20
Az előttem írók mindent elmondtak a munkádról. Gratulálok hozzá:
Kalóz
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció