Római gyalogos a II. századból

Római gyalogos

1:16, MiniArt No.16007
Azt hiszem, a római kor méltán népszerű a makettezők körében. Magam is nagyon kedvelem ezt a korszakot. A MiniArt készletét drága feleségemtől kaptam 2008 karácsonyára.

A dobozban két öntőkereten negyvenkét darab alkatrészt, egy műanyag alapot, matricát és egy színes összeállítási és festési útmutatót találtam. Az alkatrészek kidolgozása és minősége kiváló, beszívódást sehol sem találtam, sorját is csak elvétve.

A testrészek összeállításánál gyakorolhatjuk és fejleszthetjük tömítő- és csiszoló tapasztalatainkat,de ezt leszámítva az összeállítás problémamentes volt. Külön állíthatók össze a karok,a törzs a lábak a tunika 2-2 darabból, valamint a fej 3 darabból, és a váll-lemezek 5-5 darabból.

Miután az illesztési vonalakat végig eltömítettem és elcsiszoltam, az alkatrészeket matt szürkével lealapoztam és félretettem száradni. A tunica festésénél sokáig töprengtem,hogy az általánosan elfogadott piros,vagy kék színeket használjam-e. Végül úgy döntöttem, hogy mivel úgysem él ember a földön, aki megmondhatná, hogy valójában milyen színű volt a légionáriusok tunicája, lényegében mindegy is, és a fehér mellett döntöttem, mert egy leírás, amit a témakörről olvastam, ezt a színt teszi a legvalószínübbé, lévén, hogy a legolcsóbb verzió volt.

A festést a Revell akril matt fehérjével végeztem. Ezt három rétegben hordtam fel, ecsettel, 1-1 óra szünetet tartva a rétegek felvitele között.

Amíg a ruha száradt, a végtagokat és a fejet vettem kezelésbe. Szintén a Revell termékével, bőrszínnel festettem, majd száradás után a fejen kifestettem a szemeket, szemöldököt és szempillákat.

A lemezpáncél és a 6 darabból álló sisak a Testors krómezüstjét kapta, a nyaksál Humbrol piros. A különböző veretek Tamiya aranyszínt kaptak. A pajzszsal volt a legtöbb gondom. Mintha a sors esküdött volna ellenem, bármit tettem a scutummal, rosszul sült el és még a matrica is tönkrement. Végül, mivel már erősen megviselt volt, inkább lecseréltem a 16005-ös készletben található pajzsra (ehhez a figurához úgyis egy erősen megviselt pajzsot terveztem). Elölről pirosra festettem, a belső rész matt fehérrel szárazecsetelt zöld lett. A matricája természetesen ennek is tönkrement. Miután megdícsértem magam, sablont készítettem és azokkal díszitettem hősöm pajzsát. A fehér holdformákat matricából vágtam ki.

A gladius szíjával erősen gondom támadt, hátul nem illeszkedett megfelelően és bevallom túlzásba vittem a ragasztót, ami aztán szépen szétmarta a páncél hátrészét. Hogy a csúnya hibát leplezzem, alumínium fóliából többrétegü köpenyt hajtogattam-szabtam, ami barna színt kapott, aranyszínű csattal.

A figurát végül a készlethaz mellékelt alapra állítottam, amire előzőleg vasútmodellező műfüvet ragasztottam.
A dobozfedél
A dobozfedél
Arc készűl
Arc készűl
A pajzs
A pajzs
A köpeny
A köpeny
Jobbról
Jobbról
2009.04.17.
Kuczik Ferenc (Guliver), Budapest
Makettinfo Online Klub
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Lac_us
2009.05.04. 11:42:45
Jól leírtad az összeállítást.
A fehér nem lett egy kicsit "nagyon" fehér?
Guliver
2009.05.05. 23:09:23
Az általam használt szakirodalom Adrian Goldsworthy A Római hadsereg története című könyve ( Alexandra kk. 2004 ) szerint ennyire szép, tiszta fehér színe a tisztek tunica-jának volt, a legénység öltözéke olcsóbb, szürkébb anyagból készült, de én nem vagyok egy igazán jó színkevergető és ezért egyszerűen nem mertem szürkíteni hősöm ruháját.
Israti71
2012.05.25. 11:04:17
Szia!
Tudom hogy 3 éves a cikked,de nekem most új!:-)
Tetszik a figura,és külön jó hogy láthatom a figurát készülőben is,mert én is szeretnék a jövőben beszerezni,készíteni néhány 1:16 tört. figurát a Miniarm-tól.Több infóm van már róluk innen-onnan,de mindenképpen jó hogy láthatok ilyen jellegű cikket is mint a Tiéd,ami támpontot nyújthat egy ilyen figura elkészítésében.
Több figud nincs ettől a gyártótól?
Üdv: D.A
Guliver
2012.06.01. 16:57:07
Szia Israti71!
Egy másik római gyalogosom is van a MA-tól,de azt egy kissé elrontottam és most pihentetem. Amúgy szerintem nem rosszak,sőt egész jók a 12cm-es figuráik,legalábbis amiket én láttam,nekem csak a matricalapok ellen van kifogásom,mert mindkét légiós matricája egyszerűen szétment.Persze lehet,hogy csak meg vagyok átkozva...
A Keleti Blokk oldalán rendeltem anno,de úgy tudom,hogy a SAS is forgalmazza.
Szakirodalomnak javaslom a fent említett könyvet.
Sok sikert a munkához. Ha tudok valamiben segíteni írj az E-mailomra,de gyors választ nem ígérek,mert ritkán jutok nethez.
Szia! Guliver
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció