"... az ő virága, a partizáné..."

WWII. Unterground

1:72, Caesar Miniatures No.006 (2004)
A címet alkotó sortöredék a „Bella ciao!” olasz partizándal egyik versszakából származik.
A második világháború „totális” voltát jól mutatta, hogy a korábban elvétve felbukkanó „franktirőrök”, „guerillas” helyett, sok országban ezres létszámokban bukkantak elő az erdőkből, mocsarakból, hegyek közötti támaszpontjaikról a partizánok. Jellegzetes, rajtaütésekre alapozott támadásaik általában érzékeny veszteségeket okoztak a megszállóknak. Az esetek többségében ezek a győzelmek nem voltak elegendők a megszálló haderő végleges elűzéséhez- kivéve talán Tito partizánjait illetve az albán osztagokat. De sokan fogtak fegyvert a lengyel ellenállási mozgalmakban, a franciáknál, olaszoknál, szlovákoknál, de nem volt mentes a partizánmozgalomtól Dánia vagy éppen Görögország sem. A Szovjetunióban egy közepes európai ország hadseregének megfelelő haderőt szerveztek a szovjet párt és belügyi szervek. Itt, egyes helyeken, csaknem, Magyarországnyi területek álltak a partizánok folyamatos ellenőrzése alatt. Kis hazánkban nem volt tömeges a partizánmozgalomban való részvétel – magyarok viszont szinte minden országban harcoltak az ellenállási mozgalom soraiban. Persze, nem csupán a nácik ellen harcolók voltak az ellenállók. Itt vannak a lengyel Honi Hadsereg csoportjai, a lett és litván szovjetellenes csapatok, vagy a szerb „csetnikek”. A lényeg, hogy nem reguláris erők, többé kevésbé önkéntesek, akik fegyver fognak, elveik szerint, a megszállók ellen.
Pár hónapja az egyik internetes bolt kínálatában találtam egy figurakészletet. Sokfajta 1/72-es figurakészlettel volt már dolgom. Német, szovjet, amerikai gyalogosok, japán pilóták, angol szerelők. De civil ruhás, fegyveres figurákkal csak akkor, ha átalakítottam őket, katona-figurákból, mint a tüntetők figuráit a vízágyús diorámámhoz.
Nos, a plakátokra való, lendületes – bár eléggé primitív – rajzolat dobozgrafika nem nagyon vonja magára a figyelmet. A tajvani cég összesen 42 figurát zsúfolt be a dobozkába. A figurák anatómiája egész élethű. Van itt géppisztollyal tüzelő, Molotov koktélt elhajító, figyelő, detonátorra támaszkodó és feltartott kezű elfogott. Egy a távolt figyelő hölgy figuráját is megtalálhatjuk, Az összhatást emeli, hogy a másik kezében egy puskát fog. De van sebesült partizán is a csoportban.
Már csak végig kell gondolni, miféle diorámába tudnánk beállítani ezeket a figurákat.
doboztető
doboztet
partizán1
partizán1
partizán2
partizán2
partizán3
partizán3
partizán4
partizán4
partizánlány
partizánlány
2008.01.23.
Miggyuri
Makettinfo Online Klub
Minimánia Makettépítő Kör
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Rommel93
2009.10.23. 16:26:54
Miggyuri, szted ezek jók lennének, ha '56-os diorámát akarok csinálni??
Miggyuri
2009.10.23. 19:10:56
Igen, egyik másik szinte teljesen jó. Nem árt egyikre a géppisztoly tárja helyett a PPS dob- igazából csigatárját odaragasztani (egy szelet öntőkeret). Szerintem megfelelő festéssel nagyon szép összhatása lehet a dolognak. Hozzá lufóliából egy- két lyukas zászló. Kiváncsi leszek a diorámádra, mert gondolom, oda lesznek a figurák. A ruhák színe a drapptól a feketéig mehet. Túl élénk színek akkor nem nagyon voltak. Ősz-nagykabát... Esetleg megpróbálhatsz még pár szibériai lövész-figurát a Revelltől. Ilyesmit hordtak a szovjetek 56-ban, no meg a mieinknek is hasonló egyenruhája volt.
Miggyuri
Jó munkát!
Rommel93
2009.10.24. 19:53:07
Egy kb. 35*35-ös diorámát tervezek, lenne rajt egy revell t-34, amit a forradalmáraink elfoglaltak, egy romos ház, no meg egypár magyar szabadságharcos. A "partizán 4" figura jó lenne a tank tornyába, olyan, mintha ülne =)
Am az Államvédelmisek pufajkát hordtak akkor?? Az önmagát megadó figura annak is beillene sztem. A partizánleány volt az, ami nagyon elragadó a készletben. Hol lehet beszerezni??
Rommel93
2009.10.24. 20:01:21
...no meg persze mennyi? :D A figurák anyaga (ránézésre) az Airfix által alkalmazottra emlékeztet, amit a Heller is átvett. Tapasztalat alapján a véleményem szerint könnyű formálni. :D
Miggyuri
2009.10.25. 11:13:59
A falulison vettem Valami Caesar Miniaturas nevű cég gyártja. Nem volt veszélyes az ára. A T-34-re milyen fellségjelzést gondoltál? Az államvédemisek akkori katonai egyenruhát, vagy pufajkát hordtak. Egyenruhájukat csupán a váll-lap színe különböztette meg a többiekétől. A "pufajkások" kifejezés csak a harcok végge után terjedt el az akkor szervezett Forradalmi Munkás-Paraszt Karhatalom katonái megnevezésére.
Rommel93
2009.10.25. 13:52:23
A T-34-re egy Kossuth-címert gondoltam fehérrel, mintha fehér festékkel, esetleg krétával festették volna rá az elkötése után. A torony egyik desszantfogantyújába beleakasztanék egy lyukas zászlót zászlórúddal együtt. kb. ez lenne az öszhatás a tanknál :
http://farm1.static.flickr.com/95/277037737_7ca3dd61fc_b.jpg
Rommel93
2009.10.25. 13:59:02
megvan a készlet, itt ezen a honlapon egy csomó fajta van:
http://www.plasticsoldierreview.com/review.aspx?id=363
Rommel93
2009.10.25. 13:59:28
http://www.plasticsoldierreview.com/Review.aspx?id=798
bocs, ez az
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció