1/72 Academy Ju-87 G-2 Stuka (Rudel)

Junkers Ju-87 G-2 Stuka

1:72, Academy
Pintér György - Múzeumi krimik Ez az első cikkem itt az info-n, habár már régóta rendszeres látogatója vagyok az oldalnak.
A képeken az Academy jó öreg Stukája látható, teljes egészében dobozból megépítve, minimális házi feljavítással. A készletből Hans Ulrich Rudel II. világháborús német ász gépét építhetjük meg.
"A hadtörténelem legeredményesebb csatarepülőgép-pilótája összesen 1000 katonai járművet, 150 tüzérségi egységet, 519 ellenséges harckocsit, 70 partraszálló járművet és 9 vadászgépet pusztított el, de az ő nevéhez fűződik a Marat csatahajó, illetve két másik haditengerészeti hajó (egy cirkáló és egy romboló) elsüllyesztése is, miközben 30 Stukát lőttek ki alóla. Rudel egymagában olyan súlyos károkat okozott a Vörös Hadsereg számára, hogy Sztálin példátlanul nagy összegű, 100 000 rubeles vérdíjat tűzött ki a fejére – a pilóta mégis túlélte a világháborút."
Az építés alapvetően könnyen ment. Az alkatrészek jól passzoltak, a felületek szépen vésettek.
A festéssel próbáltam minél többet kihozni a tankgyilkos makettjéből, melyhez a Gunze színeit használtam jócskán világosítva fehérrel és egy pötty sárgával, hogy ne legyen olyan fakó. Befolyatás humbrol fekete+ barna kotyvalékkal történt.
Megjegyezném, hogy a felületek kopottas hatását nem előárnyékolással hoztam létre hanem a szerintem sokkal jobban szabályozható utólagos modulációkkal. (Az előárnyékolásnál nagyon sokan esnek abba a hibába, hogy a végén lópikula sem látszik az egészből.)
A matricákkal szívtam rendesen, mivel eléggé régiek voltak és szakadtak. Ráadásul a géptörzs jobb oldali jelzéseinek a helyét benéztem és a Microscale termékeinek köszönhetően már nem is tudtam roncsolás nélkül leszedni a matricát. Újrafújás, kereszt kimaszkolása és festése.
A horogkereszt sem volt a matricaíven így azt tamiya szalagból készített maszkkal csináltam meg. Ez nem igazán sikerült szépen, de jobb mintha nem lenne semmi sem. A sárga jelzéseket fújtam, ezeket nem volt egy nagy kunszt kitakargatni.
A kabintető a makett gyenge pontja, akkor ha az ember nyitva szeretné elkészíteni. Az egymásra csúszó részeket nagyon meg kell feszíteni és pillanatragasztóval megfogatni, hogy valahogy nézzen is ki. Az antenna 0,12 es damil....ez talán kicsit vastag, de vékonyabbat nem bírtam szerezni.
Összességében jó kis készlet, aminek az ára sem borsos. Ajánlom a téma iránt érdeklődőknek.
Miller
Stuka
Stuka
DSC_7985
DSC_7985
DSC_7986
DSC_7986
DSC_7987
DSC_7987
2015.05.20.
Miller, Székesfehérvár
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Ceró
2015.06.21. 08:58:16
Szia! Gyönyörű munka! Gratulálok! T.: Tibi
(Pontosan melyik ACADEMY készlet ez..? )
Zoli
2015.06.21. 11:08:05
Szia,
Nagyon szép munka, nekem is tetszik, kivétel az ezüstös koptatás.
Egyébként jó öregnek nem nevezném a makettet, talán még mindig ez a legújabb ebből a verzióból. Ráadásul ehhez képest a legpontatlanabb is, sajnos tele van alakhibákkal stb, szóval én egyáltalán nem ajánlanám másnak, a régi Fujimi vagy akár az Italeri még mindig jobb választás.
z
solyom
2015.06.21. 18:27:33
Helló Miller!

Gratulálok én is a maketthez, nagyon tetszetős lett!
Csatlakoznék Zolihoz, ami az ezüstözést illeti. Néha a kevesebb több!
Ezen kívül legközelebb a maszkolásokra kellene jobban figyelni, főleg az ívesebb részeken!


BB
ecsetes
2015.06.22. 01:54:49
Szia!
Nekem tetszik a géped, szép a festés és a panelezés is.
Amire viszont jobban kell vigyáznod legközelebb, az az orrkúp. Szerezz rá matricát, vagy hagyd egyszínűre, de ne így csináld meg.
Egyébként a az ezüsttel kapcsolatban igaza van a többieknek.

További jó makettezést!

ecsetes
J_K
2015.06.22. 08:53:15
Szia!

Az ezüstözésen túl azért még van 1-2 probléma. Az első, hogy a G-2 szárnyán már nem volt rajta a szárnygéppuska-dudor (a G-1-en még igen). A másik, hogy a fotókon már annyira eltorzítottak a színek, hogy nem is hasonlítanak a 70/71-re. Remélem élőben azért jobban visszaadják a zöld-zöld hatást.
Miller
2015.06.24. 18:49:15
Köszi srácok a hozzászólásokat.
A koptatás tényleg nem sikerült valami jól, ez tény.
Az orrkúpra eredetileg volt matrica, de képtelen voltam felrakni mert olyan öreg volt, hogy több darabra szakadt. Tamiya szalagból próbáltam maszkot csinálni. Ez szintén lehetetlen küldetés.
A színeket illetően nem szeretnék vitába bonyolódni, mert ez szubjektív és nagyon sok mindentől függ. De legfőképpen az egyéni ízléstől. Ha a gyári gunze színeket használom (ami autentikus) akkor túl sötét lesz; ha kivilágosítom csak fehérrel akkor túl fakó lesz. Ezért szoktam egy kis sárgát is keverni a zöldhöz, hogy ne veszítsen a szín az intenzitásából.
És igaz ami igaz, tényleg rá van segítve egy kicsit photoshoppal a képre. Így talán jobban élvezhetőbb a monitoron keresztül. (Egy kis élesítéssel és a csúszkák beállításával rengeteg részletet lehet elővarázsolni az eredeti fotóból. És a végén természetesen meg is lett vágva.)
Kuolema
2015.06.26. 23:45:32
Szia!

Úgy érzem az első cikkedre kicsit több hideget kaptál, mint meleget; pedig az összkép meglehetősen jó. Sosem ástam bele magam a Stukákba, így laikus szemlélődőként kifejezetten jó ránézni a munkádra. Nagyon tetszik a festés, szép árnyaltak a színek, a diszkrét előárnyékolás és a panelezés kifejezetten ízléses. Ezüstözés... erről az jut eszembe, hogy a legtöbb japán gépet olyan sz@rrá koptatva ábrázolják, hogy több a lepattogott rész, mint a festett. Engem az sokkal jobban zavar, mint ez a pár folt (ráadásul reális helyeken). Mondanám, hogy a következő makettet majd figyelmesebben készítsd el, de nem mondom, mert én is mindig utólag veszem észre a kisebb, de annál idegesítőbb hibákat, és ugye tökéletes makett sem létezik... Ha nem akarod versenyre vinni, és nincsenek álmatlan éjszakáid, mert fél árnyalattal másabb a színe, akkor mondhatjuk, hogy ez egy jó -az oldal általános színvonalából azért kiemelkedő makett lett.
További jó munkát és szép maketteket kívánok!

Üdv.: Kuolema
hobbista
2015.07.01. 20:58:44
Nagy vagy, Miller! Csak Így tovább!
A cikk nincs bő lére eresztve, de élvezetes. A makett impozáns, még akkor is, ha vannak hibái.
EdE the Brain
2015.07.04. 06:53:37
Helló!
Nem vagyok nagy repülős de szerintem tutin néz ki a gép főleg az utólagos fakítások tetszenek.Én is inkább ennek a híve vagyok mint az előárnyékolásnak és igen a zöldet citromsárgával szoktam én is fakítani.A kopásokhoz nm tudok hozzászólni mert én agyon koptatom a tankjaim de az ott más nem tudom repcsiknél hogyan működik.
Az előttem hozzászólók biztos többet értenek hozzá de ne hagyd ha esetleg rosszul érintene a kritika és csak azt fogadd meg amit úgy érzel neked is tetszene.Én a színeket sose figyelem hogy történelem hű vagy sem hogy sok a kopás vagy sem egyenesek e a felfestések vagy sem.Nekem tetszik az eredmény és ez számít főleg a színválasztásnl!
Na lényeg a lényeg nekem aki főleg tankokat épít tetszik és szép lett szal hajrá!
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció