1:35 fejek festése olajfestékkel - "A Bannerman-módszer"
Pintér György - Múzeumi krimik Íme a magyarázat, lépésről lépésre, ahogyan én festem az 1/35 méretarányú fejeket. A következő három estén 5-10 percet kell rászánnod, követve a lenti lépéseket. Kezdjük a fejjel. Ez egy 1/35 léptékű Hornet figura, az egyik legkiválóbb készletük.

1. kép - A befejezett figura. Ebben a sorozatban megosztom veletek, hogyan szoktam végezni a festést a teljes figurán. A fejjel kezdem és a következő néhány hétben a fejjel fogok foglalkozni. Márciusban elmondom, hogyan festettem a borsómintájú egyenruhát.

2. kép - A Hornet fejet megtisztítottam a festéktől Strip-a-kit segítségével (a szerző nem mellékelt bővebb információt arról, hogy a figura előzetesen már festve volt, egyébként a Strip-a-kit festékeltávolító szer, amely nem károsítja a makett anyagát, műanyagra is használható - a fordító megjegyzése), és szappanos vízzel megtisztítottam a szennyeződésektől.
Hagytam megszáradni, majd két vékony réteget fújtam rá a következők keverékéből: Tamiya sötétsárga 20% keverve Tamiya fényes fehérrel 20% + etil-alkohol 30% és Tamiya fényes lakk 30%. Egy napig hagytam száradni. Általában 10-15 fejet készítek elő, egyszerre végezvén a mosást és kímélve a szórópisztolyt, ráadásul így a festéket sem pocsékolom el.

3. kép - Híg mosás égetett umbra művészolaj és Testors hígító 50/50% keverékével. Inkább legyen szennyezett hígító, mint hígított festék. Mosás közben ügyeljünk rá, hogy a festék befolyjon minden mélyedésbe. Jobb több vékony mosás, mint egy erős, sok festékkel. A könnyű mosások nem oldják fel a bázis festést és jobban szabályozható a mennyiség. Nincs szükség drága ecsetre, csak ne hullajtsa a szőrét.

4. kép - Hagyd száradni 8-10 percig. Amit a festék kezd mattulni, kezdd el lágy, lefelé irányuló mozdulatokkal letörölni a festéket a kiemelkedő felületekről. Az ecsetnek nagyon puhának és teljesen száraznak kell lennie. Lényeges, hogy a csúcsokról teljesen töröld le az árnyékoló réteget, az alapozásig. Nem kell túl sok lehúzás, általában 10 vonással kezelhető az egész fej.

5. kép - Teljesen megszáradva. A végeredmény majdnem teljesen ugyanaz, mint mikor elkezdted, kivéve, hogy a mélyedésekben megül a sötét árnyalat.

6. kép - A következő lépés a sötét árnyékok felvitele nyers umbra és egy cseppnyi koromfekete olajfesték keverékéből, Humbrol szintetikus hígítóban feloldva (szennyezett hígító, nem hígított festék!). Én 00 méretű ecsetet használok, a mélyedésekbe egy-egy cseppet (száj, szemgödrök, az orr és a fül környéke, a haj vonala). Esetleg kissé foltosnak látszhat az arc, de a lényeg, hogy két, külöböző árnyékot láthatsz - az eredeti vöröses árnyalatút, és a sötétebbet. Ügyelj, hogy a szemgödrök sötétek, a szem alatti táskák a világosabb árnyalatúak legyenek.

7. kép - Amint az új mosás száradni kezd (8-10 perc), nedvesítsd meg az ecsetet (hígítóval) és finoman mosd össze a sötét árnyalatokat a világosabbal, hogy ne maradjon köztük éles kontúr. Ezzel az árnyékolás készen is van.

8. kép - Térjünk rá a bőr kidolgozására. Egy műanyag lapra nyomj ki a következő színekből egy keveset: titánfehér, égetett szienna, arany okker. Készítsd elő a bőrszínt a következő keverési aránnyal: okker:szienna:fehér kb. 2:1:4 (a képen a középső folt). Keverd addig, amíg úgy találod, hogy megfelelő az árnyalat. Fontos, hogy a nedves olajfesték száradáskor sötétedik, tehát ne sajnáld a fehéret! A kész keverékből kenj fel két kisebb foltot, az egyikben legyen 30%-kal, a másikban 60%-kal több a fehér, mint az eredetiben. Ezekkel festjük a csúcsfényeket. Ugyanezzel a keverési aránnyal, csak fehér helyett sziennát adagolva az eredeti keverékhez, készíts még két pöttyöt, a finom árnyékolás árbázolásához.

9. kép - Kenj egy nagyon vékony réteget a középső pöttyből, ami az alap lesz. Ezt úgy teheted meg, hogy az ecset hegyével egészen kis pöttyöket helyezel el az arc kiálló részein, elkerülve a mélyedéseket, árnyékolt részeket. Ezeket a kis cseppeket kell majd körkörösen szétteríteni a felületen. Hagyd száradni két órán keresztül közvetlen fény alatt. A fotón a festék még nem száradt meg, ezért látszik fényesnek.

10. kép - Mielőtt rátérnénk a csúcsfényekre, lássuk a szemeket. Jelenleg sötét árnyalatúaknak kell lenniük.

11. kép - Hasíts fogipszkálóból egy minél hegyesebb szilánkot - ez lesz az ecset, amivel a szemeket festjük. Első lépésben ki kell tölteni a szemgödröket, de csak a szemgödröket! Ehhez legjobb a humbrol matt flesh szín. Vigyázz, hogy a szem körül megmaradjon a sötét árnyékolás! Ez eléggé idegborzoló munka, de a türelem szép látványt terem...

12. kép - Ha a flesh megszáradt, a szilánk hegyével tegyél egy csepp sötétbarnát a szemgolyó érzékeltetlésére (nem érdemes kék vagy más színnel próbálkozni, nagyon elüt az összképtől, én már próbáltam - a fordító megjegyzése). Ügyelj rá, hogy ha csak a figura nem tágra nyílt szemű és rémült arckifejezésű, a szemgolyó alul vagy felül takarva van valamelyest.

13. kép - eredmény.
(A szerző ígért folytatást is, az arc további részleteinek kidolgozásáról, ha ezek meglesznek, én is folytatom, de úgy vélem, ezzel már el lehet indulni. A kikevert világosító árnyalatokkal kell kezelni a kiálló részeket, és a végeredmény magáért beszél! - a fordító megjegyzése)
1. kép - A befejezett figura
1. kép - A…
2. kép - A Hornet fejet megtisztítottam a festéktől
2. kép - A Hornet…
3. kép - Híg mosás égetett umbra művészolaj és Testors hígító 50/50% keverékével
3. kép - Híg mosá…
4. kép - Hagyd száradni 8-10 percig
4. kép - Hagyd szá…
5. kép - Teljesen megszáradva
5. kép - Teljesen…
6. kép - A következő lépés a sötét árnyékok felvitele
6. kép - A kö…
7. kép - Mosd össze a sötét árnyalatokat a világosabbal
7. kép - Mosd ö…
8. kép - Térjünk rá a bőr kidolgozására
8. kép - Térjünk…
9. kép - Kenj egy nagyon vékony réteget a középső pöttyből, ami az alap lesz
9. kép - Kenj egy…
10. kép - Mielőtt rátérnénk a csúcsfényekre, lássuk a szemeket
10. kép - Mielőtt…
11. kép - Hasíts fogipszkálóból egy minél hegyesebb szilánkot - ez lesz az ecset
11. kép - Hasíts…
12. kép - Tegyél egy csepp sötétbarnát a szemgolyó érzékeltetlésére
12. kép - Tegyél…
13. kép - eredmény
13. kép - eredmény
2007.12.26.
flashpoint
Írta: Mark Bannerman
Fordította: Tóth Béla
A cikk korábban a Missing-lynx oldalán jelent meg.
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció