1943 Kursk környéke
1:35
Pintér György - Múzeumi krimik Üdv mindenkinek!
Első diorámám végre már egész jó állapotban van. Körülbelül 1,5 éve készítgetem, tehát még nincs kész!

Az alapötlet onnan jött, hogy 2 éve vettem egy 1:35-ös Tiger tankot és az útmutatóból pont a Das Reich kurski festésű tankot választottam. Később jutott eszembe, hogy készíteni kéne alá valamit, ne csak úgy legyen a tank, és így sok lehetőség nem volt, Kursk környéki diorámát kezdtem el építgetni! Egy kis parasztházat képzeltem el Kursk és Poltava környékén, ahol a németek berendezkedtek kicsit. Mindenképp akartam egy kis patakot, síremléket, stb.

Az alap:

Az alapot egy régi ebédlő asztal adja, amit kicsit fel kellett javítani, s újra festeni! Erre csemperagasztóból öntöttem ki a talaj formáját. Utána jött a sár! Ezzel eléggé meg szenvedtem az elején, mivel javasolták, hogy kávéból készítsem, ami először jó is volt, csak bepenészedett majd szétrepedt. Utána olvastam, hogy suli-fix ragasztó és homok keveréke jó, így végül azzal készítettem el, és utána festettem már csak a lakkozás van hátra. Műfüvet használtam, amit szépen ragasztóval rögzítettem. A patakhoz Bush művizet használtam, nem igazán tetszik még le is, akarom festeni, szóval ez sincs még kész!

Növények:

Növényeknek makett boltokban kapható mű növényeket használtam, egyéb füveknek pedig fogkefe és dörzskefe szőrzetét használtam. Fák pedig még készülnek egy már bevan rakva, 3 pedig még készül (akarok még többet is). A fa elkészítésének módját ezen az oldalon olvastam: drót váz, aztán hintőpor és ragasztó keverék került rá, majd formáltam és festettem. Ezután perlon vattát raktam rá, festettem majd a boltban vett műleveleket ráragasztottam. Növényekhez használtam még a szabadban is megtalálható gazokat!

Parasztház és fészer:

Sokat néztem utána, hogy miként is néztek ki a környék házai, végül egy 2.vh-s játékban láttam ezt a házat. Alapnak egy sok rétegű kartont használtam, abba lyukakat vágtam, majd kartonpapírból kivágtam a vázat. Erre hurka pálcákat ragasztottam, és lefestettem, majd összeraktam. Az üveghez műanyag palackot használtam, azt vágtam ki, és nagyon jól lehet rá karcolni repedést s lövés nyomokat tűvel pl. Tetőnél először a vázat készítettem el, ezután régi seprűből vágtam cirokot és azt ragasztottam rá! Észrevettem, hogy a házak tetején vannak összeérő hegyes rudak, ezeket hurkapálcából készítettem. A tető alól kilógó gerendák sima ágak, elvágva szépen. A keményt papírból, a füst nyomát pedig reszelt szén ceruza szétkenésével értem el.

A fészert ugyanúgy készítettem el, mint a házat, papír s hurkapálca. A festéshez itt temperát használtam mivel azt akartam érzékeltetni, hogy ez meszelve van. Még itt is van pár dolog, amit el kell készíteni szebbre például az alját. A farakáshoz sima ágakat a fűrészporhoz szétvagdosott fát használtam.

Tankok:

A Tigris tank volt meg elsőnek, így az lett kész először, hát teljesen újra akarom festeni, mivel 2 éve csináltam, így még nagyon sok hibát észlelek benne. A lánctalppal szenvedtem a legtöbbet, mindig szétesett, de végül sikerült. A gumitalpat zsebkendővel kiékelve sikerült a görgőkhöz ragasztani, így nem áll fel. 4 figurát adtak hozzá, azok még nincsenek teljesen készek, vagyis készek de nem szépek!

A Párduc tank festése még nem készült el, és sajnos rosszat vettem mer G verziós és nekem D kéne, de amikor ez le esett, már késő volt. Képekről néztem ki ezt a Kursknál használt festési típust. Itt már próbáltam szebben festeni, például a motorháztetőnél a résekbe bele festettem egy kicsit sötétebb színnel, majd hígítós ecsettel elmostam szépen stb. Egyébként a motort papírból készítettem hozzá, mivel egy szerelő ember fogja ezt szerelgetni, majd ha elkészül a dioráma. Adtak a figurákhoz egy fülhallgatót, amit ráraktam a géppuskára, a vezetékét drótból készítettem.

A legnagyobb gondom a Panzer 4-essel volt. Ugyanis öntési hibáktól hemzsegett. Az elülső görgőnek csak a külseje volt meg! Tehát nem lehetett elkészíteni a tankot, ekkor jutott eszembe, hogy meg csinálom úgy, mintha szét lenne lőve a lánctalpa. El is készítettem, festéshez a 20. hadosztály festését választottam. Az oldallapokat papírból készítettem, mivel nem volt hozzá. A festéshez egyébként fülpiszkálót használtam. Ez után gondolkoztam rajta, hogy kicsit el kellene rejteni, így raktam rá a gazokat, amit megint csak egy fénykép ihletett.

Figurák:

Sajnos egy-két figura már hiányos s egy kettő még javítás alatt áll, mer régen csináltam s akkor még annyit, se tudtam, mint most. Egyik ismerősöm adott sisak matricát így nem kellett szenvedni a festéssel. A festéshez gyakran fogpiszkálót használok például a szemeknél!

Mint említettem a dioráma még messze nincs kész, nagyon sok mindent akarok még csinálni rajta. Van még vagy 8 katona, ami nincs a fényképeken, mivel még nincsenek kész, akarok több fát a síremlék környékére egy erdőszéli részt akarok, a patakot még le, kell festeni stb. akkor a tankok festését be, kell fejezni, a Tigrist valószínű, hogy újra festem. Több füvet szeretnék még és gazokat s növényeket is! Kösz, hogy elolvastad az írásom ÉPÍTŐ JELLEGŐ kritikákat, várok! Képeket még természetesen fogok felrakni addig is üdv mindenkinek!
01

01
01
02
02
03
03
04
04
05
05
06
06
07
07
08
08
09
09
10
10
11
11
12
12
13
13
14
14
15
15
16
16
17
17
18
18
19
19
20
20
21
21
2011.12.17.
Utolsó módosítás: 2011.12.25.
domidani
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Kroenen
2011.12.27. 12:26:40
Tiszteletem Kolléga!

Nekem tettszik a dioráma és az alapötlet is! Az épületek kimondottan tettszenek! Egy apró észrevétel! A panzer IV-es nek a lánctalpán ha tudod koszold a ráragadt füvet (illetve sarazd)valamint a rajta lévő álcázó növényzet nekem nagyon élénk! Amúgy ha elkészül nagyon jó dio lesz! Így tovább!
X INKVIZÍTOR X
2011.12.27. 16:14:19
üdv !!

szép dolog az alkotói szabadság, de az a Panther G ordítóan nem illik a képbe....ráadásul késői változat, azokat jó egy évvel a kurszki csata után kezdték gyártani ! Kurszknál a Heer 51 és 52. PzAbt. volt Panther D-kel felszerelve, a Waffen SS és a Heer páncélosegységeit nem keverték !!! A Das Reich a II.SS páncéloshadtesthez tartozott, a Panthereket pedig a Kempf-harccsoportban alkalmazták, a 20. Pz.Div. pedig a XLVII.páncéloshadtesthez tartozott...a járművek alapszíne ebben az időszakban sárga, tehát a Pz IV zöld barna festése nem a legmegfelelőbb - és ezt a változatot (ahogy kinagyítottam a képet, J verziónak tűnik ) sem gyártották még akkor.A Waffen SS páncélgránátosai ekkor még nem hordtak terepmintás nadrágot - és a kulacsot is hátul hordták, általában a kenyérzsák egyik gyűrűjűre akasztva, nem elöl az övön. A Tiger orrán mi tartja a pótláncszemeket ??? Oda csinálj keresztben öntőkeretből például egy pótlánctartót, ugyanis tudtommal nem volt a páncéltest mágneses :):) ha már ilyen komoly munkát fordítottál a körítésre = épületek, talaj stb, akkor a "főszereplőkre" is figyelj oda, különben borul a koncepció.

további jó makettezést !!
cooper
2011.12.27. 16:57:24
kicsit kettös az érzésem,ha ezt nézem,mert egyrészt tiszteletben tartom ha valaki valamit megépit,másrészt kát hogy ha már életkép nem ad semmilyen valós érzést,föleg a padlószönyeg fű gyengusz.
Valószinüleg mindenkiben felvetül az érzés egyszer, hogy kell épiteni diorámát,de azért ez egy külön világ,a vasút modellezést nem szabad keverni a makettezéssel
további sok kitartást a fejlödésre
jerry82
2011.12.27. 18:02:52
Hello
Ne haragudj ,de túl nagy fába vágtad fejszéd ,rengeteg mindent szerettél volna meg mutatni egyszerre olyan mintha egy csomó teljesen különböző dió ötlet került volna egy alapra motorosok ,orosz fogoly ,sír, pak40 ,kártyázó katonák….
A járműveket kivesézték előttem ,de még annyit ,hogy egyik nyoma sem látszik ,hogy kerültek oda.. Az alap túl nagy rengeteg az üres tér .
A ház túl kicsi ,a tetőn a cirokseprű szálai helyet használhatnál festő pemzli szőrét. A házikó kéménye szerintem aránytalanul nagy az épülethez képest. A plakátok ,kilőtt üveg ,boroshordó szerintem túlzás .A mellék épület és a kutyaol viszont tetszik nagyon jól sikerült.
A patakba és partjára nem ártana pár kis kő és egy-két nagyobb vagy több nád.
A ház mögött halott német katonák ? miközben többi ráérősen kártyáznak , főznek.(miért nem temetik el Őket?)
A sír megint jól sikerült kereszten a fegyver, virág rajta .
Tiszta sár a motor direkt belementek abba az 1négyzetméter saras részbe.
Hirtelen ennyi ,de minél tovább nézem annál több minden tűnik fel
További jó makettezést
domidani
2011.12.27. 23:23:21
ÜDV!

Kroenen: Azon még én is változtatni akarok, mámint a lánctalpra ráragadt füvön!
X INKVIZÍTOR X: Igen igen erre én is rá jöttem, tudom csak mire rájöttem má késő volt mivel állt egy darabig az egész és hosszú idő után kezdtem újra hozzá amikor már nekem is zavaróak voltak ezek a hibák, (a Panther G és Panzer IV J re gondolok) és akkor már nem tudtam rajta változtatni mivel bele volt ragasztva így úgy gondoltam ez már így marad s befejezem!
cooper: Egyetértek a fű még szinte sehol nincs kész csak egy alapot raktam le régebben!
jerry82: Igen mivel az elkészítése régóta tart s amit gondoltam 2 éve azt máshogy gondolom ma így sajnos sok vegyes dolog került bele!

Köszönömm mindenkinek a válaszát és észrevételét, igyekszek javítani az álltalatok észre vett hibákon, további kellemes ünnepeket!
domidani
2011.12.27. 23:29:30
ÉS mint említettem ez még nics kész tehát az üres részeket kitöltöm s azé raktam ki ezt a cikket hogy más szemszögből is lássam a dolgokat s minnél pontosabb diormát építhesek!
Robert
2011.12.28. 09:05:11
Üdv.!
Jó lesz, amit csinálsz, csak be kell fejezni, a hibákat úgyis kijavítod.Bokroknak szerezz mohát,
azzal jól lehet dolgozni. Javaslom, nézd meg a honlapomat, ott találsz orosz tájat, amiről felhasználhatsz egy-két megoldást a munkádhoz.
Tovább jó makettezést.
domidani
2011.12.28. 17:16:02
Üdv, Robert!

köszi a kommented, igen a hibák kijavításán vagyok a bokrok még készülnek, lombanyagokból készítem egyébként és van ilyen mű mohám ezekből!

További jó makettezést!
Rommel93
2011.12.29. 14:24:28
Szia!
Nem rossz ez így elsőre! A főbb hibákat/hiányosságokat már leírták előttem, szóval ilyen téren nem fűznék hozzá semmit. Fogadd meg a tanácsokat, nézegesd mások munkáit, olvasgass utána a módszereknek, és egyre jobb leszel.
(Megj: Ha szeretsz ilyen sok történést megjeleníteni, ajánlom figyelmedbe az 1:72-es méretarányt.)
Üdv, Ricsi.
domidani
2011.12.30. 10:27:43
Üdv Rommel93!

Az baj, hogy eddig még nem mertem bele kezdeni 1:72 be de majd később szeretnék mer több lehetőség van benne, meg fogadom a tanácsokat;D!

Üdv: Dani
hobbista
2012.01.02. 14:35:46
Szia!
A diod erősen hajaz Robert műveire-van itt minden, mint a vásárban. A német katona, aki kíséri az orosz harckocsizót, sisakjának a szíja túl vastag, és a vérfoltok, mind a harckocsizón mind a hullákon, úgy hatnak, mintha festékes bödön borult volna rájuk! De hogy jót is mondjak, a fás, és a bak egész élethűek. Kíváncsi vagyok, mi fog ebből az egészből kisülni!
domidani
2012.01.02. 16:38:03
Üdv! Hogy érted hogy hajaz Robert műveire?
hobbista
2012.01.02. 22:39:26
Úgy, hogy nagyon hasonlít...mármint a stílus. De kérlek meg ne sértődj, nem cikizésből mondtam! Nálad is vannak nagyon jó megoldások, de valahogy nehezen áll össze egy nagy egésszé (szerintem). Olyan, mintha több vignetta lenne egy alapon. Mindent meg akarsz mutatni egyszerre, ami ebben a témában látványos lehet. Tudom, nincs még kész teljesen, ezért remélem, hogy ez csak a werk változat.
domidani
2012.01.03. 18:20:41
Értem nem sértődtem meg, hát igazából azért is raktam fel ide még így fel hogy mások (ti) elmondjátok mit láttok benne hibáának s azokon meg próbálok változtatni.
Robert
2012.01.04. 09:17:32
Üdv.!
Építsd nyugodtan a diodat elképzelésed szerint, biztos, jó lesz.Nem kell komolyan venni a
hobbista észrevételeit, most Te vagy, akit oktat.
hobbista
2012.01.04. 13:55:32
Robert, ezt most miért kellett? Ha megnézed a hozzászólásokat (másoknak is valahogy olyan véleménye van, mint nekem), nem teszel ilyen ízléstelen megjegyzést. Tudom, hogy frusztrál a korábban köztünk kialakult vita, de ha én változtattam ezelőtti "tiszteletlen" viselkedésemen, akkor tőled is elvárom, hogy legalább a nevem elé ne tegyél "a" betűt!
domidani
2012.01.04. 18:04:17
Üdv, hát ehez sokat nem tudok sokat hozzá szólni ha kettőtök közt feszültség van, ez egy olyan dolog senkise röktön profiként kezdi nekem ez az első diorámám és sok hiba amit észrevettek tényleg jjogos, de ugyanúgy mindenki diorámájában vannak hibák csak valakiébe kevesebb valakiébe tööbb senki se profiként kezdi! Én nem sértődtem meg az itteni kritikákon és Róbert természetesen továbbra is saját elképzeléseim alapján építem a diorámát:)
iikk
2012.01.10. 00:39:45
Szia!

Ha ez az első diorámád, akkor szerintem kisebb alapban gondolkozz. Ahogy már előttem is mondták sok a hiba. Kisebb alap kisebb hiba lehetőség :D
Ebből a munkából legalább 4-5 kicsi diót tudok elképzelni. De ilyenkor már nehéz egy makettezőnek rá venni magát, hogy egy ilyen nagy munkát szétbontson. Tudom, hisz én is most boncoltam szét egy diomat (mellékesen abból most 3 kicsi alapterületű munkát akarok kihozni.) És abból az egyik egy Panther mellet kártyázó németekről szól, de hogy most látom ezt az összeállítást, lehet megy fiókba a figura készletem :S
Szóval ha nem akarod szét szedni:
A leszórt fűbe még tegyél szárított füvet. Amit én az udvarról gyűjtök be. Szárítok, (mondjuk én a híg tapétaragasztó+homokba nyomkodom bele), de itt is megoldható, a kívánt magasságba pedig levágod. Foltokba pedig szórhatsz homokot is hogy a kiégett, kikopott füvet imitáld.

A festéshez használj ecsetet. Én is fogpiszkálóval bajlódtam, de az az 500 Ft-os befektetés megéri. Nekem 3/0 ecsetem van és nagyon jól lehet vele árnyékolni is a szemekről nem is beszélve.

De nem akarok regényt írni, mert itt mindenkinek van ötlete, hogy fejezhetne be egy ekkora művet ;)
Sok sikert a folytatáshoz.
Üdv
Karesz
domidani
2012.01.10. 22:12:30
Üdv! köszönöm az ötleteket, az biztos hogy ezt a diorámát nem fogom szét szedni:D max amin változtatok hogy a halott katonákon változtatok mer az tényleg nem illik össze hogy kártyáznak tőlük 10 méterre 2 halott bajtársuk de egyébként nem értem ha össze illik a sztori miért ne lehetne egy nagy diormát készíteni ezen még változtatok mint mondtam. A füvvet még tovább akarom fogkefe szárakból festett fő csomókkal stb ilyennekkel csak erre ég nem volt idő meg kedv:D Énnekem is van nagyon vékony ecsetem de nekem fogpiszkálóval jobban megy a véknoy vonalak meg húzása.

Köszönöm a tanácsokat neked is jó makettezést, ÜDV!
iikk
2012.01.11. 02:08:30
Hát csak azért mondtam, hogy szedd szét, mert akkor látnál valami eredményt kész dolgot is. De te ezt jobban érzed minek örülsz jobban.

A sír ha jól látom a háztól a legtávolabb van. Ha ragaszkodsz a halottakhoz akkor a sír mellet éppen nem lenne szembe tűnő..

Csak még egy kérdés:
A portalanítást és az elhelyezést hogyan akarod megoldani?
domidani
2012.01.11. 16:16:45
hát a hallod katonás dologra úgy gondoltam hogy lesz ott egy katona aki sír meg vagy 2 aki éppen készül elvinni őket vagy temetni.

Az elhegyezés nem gond mer van egy állandó helye a szoba sarokban, a portalanítás azzal má gondok vannak, nem tudom, de időközönként apró ecsettel szoktam takarrítani:D
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció