1944 tavasza Románia - Felderítő őrjáratban
1:35
Pintér György - Múzeumi krimik Első cikkem és első teljesen elkészített és szerintem úgy ahogy kinéző makettjeimet szeretném veletek megosztani egy kis dioráma formájában.

Még kisgyerekkoromban voltak szárnybontogatásaim ami a makettépítést illeti, de azok kifulladtak az összeragasztásban, majd idővel ezek a makettek el is tűntek a süllyesztőben.

Úgy kb. 1 éve aztán újra fellángolt ez a szenvedély, mert egy barátom elcsalt egy makettboltba, és nem tudtam ellenállni a csábításnak, beruháztam egy 1:35-ös Academy kitbe, ez egy Stug 4-es volt. Az építéssel nem volt különösebb gondom, nekem egészen jónak tűnik a doboz tartalma. Sorjával nem sokkal találkoztam. Amit meg kell említenem, az az alváz és a felépítmény illeszkedése. Egyszerűen sehogy sem passzolt, kénytelen voltam összecsiszolni a két felet. Tömítőpasztát ekkor még nem ismertem:D

A másik problémám a lánctalp volt. Ezt nem szemenként kellett összerakni, hanem egybe kaptam gumiból, a végén két pöcökkel. A leírás alapján össze kellett volna olvasztanom őket. Hát, azt inkább hagyjuk, jól el is rontottam az "olvasztással". A végén összedrótoztam őket, mentve a menthetőt, és jótékonyan elrejtve az oldalpáncél mögé.

A fent említett barátomtól kaptam kölcsöne gy festékszóró pisztolyt, úgyhogy azzal fújtam le az egész tankot. A festéshez Revell festékeket használtam. Én meg voltam elégedve velük.

Elég sokat olvasgattam a makettinfót, abból és az internetről merítve ötleteket, szép lassan apránként elkészült a tank.A rohamlöveg parancsnokát harckocsizónak festettem, pedig a rohamtüzéreknek más az egyenruhájuk. De ez már késő bánat, legközelebb jobb talán. A fülhallgató vezetékét a macskám által szétrágott fejhallgató drótjából készítettem.
A rohamlöveg koszolását pasztellkrétával és matt lakk keverékével készítettem.

A dioráma alapja gipszből készült. A4-es képkeretbe öntöttem bele. Ahogy tudtam, próbáltam benn marasztalni a keretben a gipszet, de önálló életre kelt:) Végül sikerült benn tartanom, és kialakítanom két kis dombot az út két oldalán.
Ezután földszínnel lefújtam, majd száradás után tecnokollal bekentem, és erre szórtam rá a parkolóból szedett apró kis kavicsokat és homokot. Ezután makettboltból való műfűvel borítottam kétoldalt.

Azt a csupasz fát drótokból hajlítottam, ezután betekertem alufóliával.Ezután kiöntöttem gipszből, majd száradás után ecsettel festettem. A lombkorona elkészítésére nem volt semmilyen ötletem, úgyhogy így maradt:S

A figurák Dragon termékek, Grossdeutchland Páncélgránátosok.

Maga a készlet nagyon jó, iszonyúan részletes és rengeteg felszerelést kapunk hozzá(különféle tártáskák, kulacsok, rohamsisakok, térképtartók, távcső, stb.). Nagy része meg is maradt, jó lesz későbbre. Volt benne 4 Kar98, rengeteg fajta pisztoly, de Mp40-es egy se. Pedig elvileg az egyik figurának azt kellett volna fognia. Ezt egy mp 44-essel pótoltam.

Igyekeztem kifesteni őket, de csak ennyire sikerült. Az arcukat sehogy sem tudtam szebbre készíteni, ahogy a szemüket sem. Bár ez inkább annak tudható be, hogy nem volt olyan finom és vékony ecsetem. A kifaragott gyufa meg nem igazán vált be.

Hát, így elsőre ennyi tellett. Várom a véleményeket, és a kritikákat.
Minden segítséget szívesen fogadok. A cikkírás tekintetében is.

Gergely Endre, Budapest

*
Kijavításra került a csupasz fa, kapott lombkoronát és a rohamlöveg álcázást. Ezek izlandi mohából készültek. Felkerült még 2 harckocsizó egy félbehagyott projektről is.
készülőfélben
készülőfélben
készülőfélben1
készülőfélben1
Készülőfélben2
Készülőfélben2
Készülőfélben 3
Készülőfélben 3
Készülőfélben4
Készülőfélben4
A kész dioráma

Az őrjáraton egy Stug és egy fél szakasz vesz részt.
A kész dioráma
A kész dioráma2
A kész dioráma2
Gyalogos
Gyalogos
Gyalogos 2
Gyalogos 2
Gyalogos3
Gyalogos3
Felszerelés
Felszerelés
Kipufogó
Kipufog
A rohamlöveg parancsnoka
A rohamlöveg…
Felülről
Felülről
Oldalról
Oldalról
Oldalról 2
Oldalról 2
f
f
s
s
A tiszt
A tiszt
d
d
asa
asa
SAM_0709
SAM_0709
SAM_0711
SAM_0711
SAM_0712
SAM_0712
SAM_0714
SAM_0714
SAM_0715
SAM_0715
SAM_0717
SAM_0717
2011.04.29.
Utolsó módosítás: 2012.10.23.
endyxxi, Budapest
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Rommel93
2011.06.15. 10:18:38
Kedves kolléga!
Nagyon tetszik a munkád, jól mutatnak a kopások a Stugon, grat!
A figurák festésén van még mit csiszolni, de azok se rosszak!
Üdv: Ricsi
endyxxi
2011.06.15. 10:54:37
Köszönöm a hozzászólást! Igen, sokat kell még tanulnom...De igyekszem! Főleg az arc festést nem nagyon tudom elsajátítani. Meg lehet, hogy rendes ecset sem ártana hozzá:)
higherrr
2011.06.16. 11:17:09
Szia! Nekem nagyon tetszik a munkád, és ahogy azt előttem is írták, valóban jók a kopások is. Esetleg legközelebb próbáld meg úgy elkészíteni a koptatásokat, hogy először nagyon vékony ecsettel (vagy a macskádból kihúzott pár szál szőrrel - bűntetés a fülhallgatóért:-)) nem teljesen tiszta fehér festékkel fested fel a kopásokat, és után a közepüket (ahol kell) fémes színnel vagy esetleg ceruzával (nekem erre nagyon bejött a fekete panelező toll) kialakítod. Így sokkal élethűbb véleményem szerint. Én most próbáltam ezt a technikát először, de nagyon könnyen ment. Egyébként ezt ne vedd kritikának, mert így is jó!
A fejek festésénél én ugyanúgy pisztolyt használok, nekem ez jött be a legjobban. Utána szintén nagyon vékony ecsettel pasztellkréta porral próbálom élethűbbé tenni. Pl az áll alatt egy lehelletnyi barnával, az arccsontnál kevés pirossal stb.
Kezdő makettező vagyok, csak azért okoskodok itt, mert nekem nagyon jól jöttek a tanácsok, hátha Te is fel tudsz valamit használni.
Üdv,
Zoli
endyxxi
2011.06.18. 10:46:44
Higherr!

Köszönöm a pozitív kritikát, illetve a tanácsokat. A macskához nem nyúlok, mert harapkarmol...:) Nem beszámítható, így nem kockáztatom meg...:) A nagyobb kopásokat, festékleverődéseket úgy próbáltam megcsinálni, hogy gunmetal és ezüst szít összekevertem, ebből létrejött egy ilyen piszkos, sötétebb fém szín. Elvileg a készülőfélben 3-as képen látszik egy nagyobb folt, amit így csináltam. Azon látszik talán a legjobban. A foltot úgy képzeltem el, mintha egy kissebb fegyverrel lőttek volna a tankra, pl. vmi puskagránáttal vagy egy kis pak-ak, és nem okozott volna sérülést csak a festéket kapta volna le. A baj az, hogy korabeli képet nehéz találni. Ami van, az meg fekete fehér, és rossz minőségű.

És amit írtál, nem okoskodás, nem is veszem annak. Minden segítséget, tanácsot kritikát(negatívat, és pozitívat is) szívesen veszek.

Üdv
E.
endyxxi
2011.06.18. 10:51:44
Gibzin!

Köszönöm az elismerést.

A tankot revell matt 16(homokszín) és matt 88 (okkersárga) színek keverésével fújtam. A homokszín dominált, úgy 80%-20%-arányban. Ja, na meg persze egy kis hígitó is közrejátszott.

Üdv
E.
holly007
2011.06.19. 13:03:52
Szia
A makett és a dioráma is nagyon jól sikerült pofás kis szörnyeteg ez a gép:D!
gratulálok!
endyxxi
2011.06.19. 19:42:32
Köszönöm szépen! A te Flakpanzered is igen szépen mutat, meg a figurák is nagyon ott vannak. Főként a távcsöves parancsnok tetszik!
hobbista
2011.06.21. 21:01:50
Szia!
Szép a tank, jó a figurák elhelyezése. Még a figurák festése is elmegy, de a fa...
Egyszerűbb lett volna egy kis bokrot odatenni, vagy erre a törzsre egy tengeri moszatot. Az összképen amúgy nem sokat ront. Gratulálok!
endyxxi
2011.06.22. 09:05:37
Hobbista!

Köszönöm a kritikát!
A fa...:) Ház, az olyan, amilyen. Ez az első fám, amit készítettem. Nem lett a legjobb, de úgy voltam vele ha már elkészítettem felrakom. Tényleg kellett vona neki legalább egy kis lombkoronát csinálni, de akor még nem volt semmi ötletem erre. A tengeri moszatos megoldást, amit te is említettél, csak később olvastam valamelyik makettező fórumon. Am. fogalmam sincs hol lehet tengeri moszatot beszerezni. Állatkereskedésben?
Robert
2011.06.22. 09:09:18
Üdv.!
Nagyon jól néz ki a kis dio-d, hogy még jobb legyen, javaslom, a fegyverekre tegyél
szíjat!Én úgy oldottam meg, hogy magno-szalagból tapéta-vágó késsel vékony csíkokat
vágtam és azt ragasztottam fel, azt festeni sem kell, mert barna színű.
Robert.
endyxxi
2011.06.22. 09:30:48
Üdv Robert!

Elvileg a Dragon a Panzergrenadiers készlethez, amiből a figurák vannak adott rengeteg felszerelést, köztük egy kis fotómaratott lapocskát is, ami csatok, jelvények, derék és puskaszíjak is voltak. Csak a kivágásuk nekem elég macerásnak tűnt még anno, úgyhogy nem foglalkozta
m velük. Pedig így belegondolva, nem ártott volna. Mondjuk azóta már felhasználtam belőle két puskaszíjat bekötőhevedernek egy
most épülő Messzerbe:D De még maradt belőle. A Dragon figurákat amúgy midnenkinek ajánlom, mert nagyon szépek, és rengeteg felszerelést adnak hozzájuk pluszban. A magnókazetta amúgy jó ötlet, köszönöm!
Márky
2013.07.22. 15:42:56
Nagyon király lett a mű! A pasztellkrétaport hogy viszed fel a koszolandó felületre? Egy kis szőrszálhasogatás: az egyik kép aláírásában fél szakasz katonát írsz, de én csak 5-6 harcost látok. Egy szakasz létszáma 20-40 fő fegyvernemtől függően, tehát ez inkább egy fél raj. De ez már tényleg csak az én gonoszságom, mégegyszer: gratula!
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció