39M Csaba

39M Csaba

1:56, saját (Varinex Kft) (2012)
A 39M Csabáról nem szeretnék külön ismertetőt írni, mert az számtalan nyomtatott és elektronikus kiadványban elérhető, így most inkább a modell elkészítésének és kifestésének a történetét írnám le.

Az asztali hadijátékok körében népszerű az 1/56 (más néven 28 mm-es) méretarány. Sajnos azonban a magyar haditechnika nem szerezhető be ilyen méretben, ezért kénytelen voltam saját magam elkészíteni ezt a járművet.

A munka a hagyományos módon, adatgyűjtéssel indult, ami a 39M Csaba esetében nem volt túl nehéz, hiszen könnyen hozzáférhetőek a 3-4 nézeti képek, rengeteg fotó is elérhető a neten, illetve magam is rendelkezek sok nyomtatott kiadvánnyal, ami foglalkozik a típussal.
Az adatok begyűjtése után jött a dolog legnehezebb része, a 3D-s testmodell elkészítése. Ehhez egy 3D-s tervező software-t kell alkalmazni, így létrejön a makett virtuális modellje. Ezzel már el lehet menni 3D nyomtató céghez, hogy kinyomtassák. Itt szeretném megköszönni a Varinex Kft-nek, hogy létrejöhetett ez a makett, hiszen ők segítettek a 3D nyomtatásban.

A nyomat elkészülte után a nyomtatási technológiából adódó rétegvonalakat igyekeztem eltüntetni, ahol lehetett csiszolással, ahol lehetett egyéb módszerekkel (tömítés), majd az így preparált elemekről szilikon gumiformát készítettem. Látható, hogy a mesterdarabot nem akartam összerakni és kifesteni. A minták segítségével műgyantából készültek el a végleges makett különböző alkatrészei,melyek a következő darabokból álltak: páncéltest alja, páncéltest teteje, első és hátsó felfüggesztés, kerekek (rajta a Sarkanytús Cordatic felirattal), torony, torony felső búvónyílás ajtaja, nehézpuska (mint fő fegyverzet) és géppuska.

Ragasztás után egy-két helyen javítani kellett (ez inkább műgyanta öntési hiba volt), ezt Trinát mestertapasszal és kétkopmpnensű putty-val (greenstuff) végeztem el. A keretantenna tartóinak kis lyukakat fúrtam (szerencsére a műgyanta remekül megmunkálható), ezekbe drótdarabokat helyeztem. Az így elkészült tartókra pillanatragasztóval drótból előre méretre hajlított antennát rögzítettem. A páncéltest jobb oldalán Warhammer 40K-ból kölcsönvett ponyvát ragasztottam, míg bal oldalra valamelyik másik 1/56-os készletből elmentett ásót helyeztem az itt kialakított szerszámtartókra.

A festést fekete alapozó spray-vel kezdtem, amire a Humbrol akril 30-as zöld festékével ecseteltem fel a páncélautó színét. Gyakorlatilag az álcafestés ennyiből is áll, de hogy ne legyen nagyon egyszínű, ezért az oldalra rögzített ponyvát a háromszínű magyar álcáknak megfelelően festettem ki (már nem emlékszem pontosan a színekre). Az alváz környékét Humbrol akril 70-el kicsit szárazecseteltem, hogy némi rozsdát imitáljak, majd ugyanazen részeket a kerekekkel kiegészítve Humbrol akril 110-el is kezelésbe vettem, hogy porosabbnak tűnjön. A kerekek futófelületét igyekeztem Deca Color feketével visszafeketíteni, mivel a por inkább a gumiabroncs vájataiban szeret megülni. A rendszámokat és a hadijeleket kézzel, ecsettel festettem. Száradás után átmostam az egész modellt Sadolin páccal, ami után kb. 2 napot kellett várni a teljes száradásig. Végül egy matt lakkréteget kapott, hogy hadijáték közben se sérüljön a festés.
39MCsaba4

A kész makett.
39MCsaba4
39MCsaba

A 4 nézeti rajz, ami a 3D virtuális modell elkészítésében a legnagyobb segítséget nyújtotta.
39MCsaba
39M_15_NEW

A virtuális modell nyitott búvónyílással.
39M_15_NEW
39M_16_NEW

A virtuális modell elfordított toronnyal.
39M_16_NEW
39M_22

A virtuális modell rendszámmal és hadijellel.
39M_22
39MCsaba

A kinyomtatott modell. Viszonyítás miatt egy Bolt Action által kiadott félig festett partizán figurával fotózva.
39MCsaba
39MCsaba_proto

A kinyomtatott modell ragasztás nélkül összeállítva. Jól megfigyelhetőek a rétegvonalak.
39MCsaba_proto
39MCsaba1

A festett jármű bal oldala.
39MCsaba1
39MCsaba2

A jármű jobb oldala.
39MCsaba2
39MCsaba3

A modell két német figurával fotózva. A figurákat a Bolt Action és a Black Tree cég gyártotta.
39MCsaba3
39m_csaba_with_new_mark_s

Ennek a játműnek a festését vettem alapul.
39m_csaba_with_new_m…
CSABA2
CSABA2
2013.11.06.
Bogesz
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
bringa
2013.11.07. 21:33:19
Azt meg lehet kérdezni, miért 1:56-os méretarányban készítetted?
Bogesz
2013.11.07. 22:16:49
Igen. Azért, mert az asztali hadijátékoknál ez az egyik legelterjedtebb méretarány. De ezt írtam is a cikkben.
mate5200
2013.12.28. 19:04:18
Szép makett jo látni hogy magyar makettett építetél. Tegyük fel hogy én is belevágnék egy ilyen építésbe akkor milyen programal kell megtervezni és lehetséges e a kivitelezés 3D nyomtato cégekell?
Bogesz
2013.12.28. 21:03:00
Bármilyen 3D tervezőprogram jó, amivel tudsz szilárdtestet tervezni. Nyilván nem fogod megvenni 1,5 millió Ft-ért az Inventort, a ProE-t, vagy a SolidWorks-ot, ezért javaslom az ingyenes Sketch Up-ot: http://www.sketchup.com/

A 3D nyomtatás már nagyobb probléma lehet. Hivatalosan baromi drága még a technológia (a jó minőség persze, mert gagyit viszonylag olcsóbban is lehet már készíttetni). Ismeretség kell hozzá főleg. Még pár év és szerintem elfogadható szintre süllyed a 3D nyomtatás ára, és addigra valószínűleg tele lesz a net a letölthető 3D-s testmodellekkel. Kicsit ha meglódul a fantáziám, akkor azt is el tudom képzelni, hogy a makettgyártók idővel tönkremennek, mert egyszerűbb (és lehet, hogy olcsóbb is) lesz letölteni a maketteket és otthon kinyomtatni. Remélem nem így lesz majd azért. :)
mate5200
2013.12.29. 18:52:09
köszönöm az információt csak azért vetetem fell mert én is szeretnék egy magyar vonatkozású makettet egyszer megépíteni csak a piacon ritka talán a bronco gyárt Zrinyi romatarckot csak borsos az ára:)
Bogesz
2013.12.29. 20:58:50
1/35-ben nagyon drágák (1/72-ben sem sokkal olcsóbbak). De a Bronco valóban gyárt Zrínyit: http://www.tankmodelshop.com/Katonai_modell_keszletek/1_35_m%C3%A9retar%C3%A1ny%C3%BA_katonai_modell_szettek/zrinyi_ii_4043m_105mm_rohamloveg_1003
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció