A Kölyökpárduc - Dobozbontás

VK1602 Leopard (Dobozbontás)

1:35, Hobby Boss No.82460 (2010)
Pintér György - Múzeumi krimik Nos,nem szokásom dobozbontásokról írni,azonban a makettépítésben a fő profilom a kísérleti páncélosok,amelyeket csak kevés gyártó készít,így nem is nagyon ismertek.A cikkemmel szeretnék azoknak segíteni,akik ezen a maketten gondolkodnak,és simán csak ismertetni is szeretném Veletek,mert gondolom ez egy nem túl ismert készlete a HobbyBoss-nak.

A VK1602 tervei 1941-42 környékén készültek el,a Pz.II ausf.J-ből fejlesztették ki,könnyű felderítőpáncélosnak készült,1942 közepére el is készült a prototípusa,de végül a programot törölték,mivel a prototípus túl nagysúlyú lett.A Leopard nagyban a Párduc mintájára készült,csak kisebben,a tornya pedig ismert lehet az Sd.Kfz 234/2 Puma-ról.
(Itt most lehet,szakmailag nem túl pontos ez a leírás,én csak leírtam azt,ami a dobozon ismertető volt)

HobbyBoss-makettel még nem volt dolgom,de összességében a makett jóminőségű,nincs ellene kifogásom,az alkatrészek jóminőségűek,jól illeszkednek.Amit észrevettem,hogy helyenként nagyon túlbonyolítják az alkatrészeket,azt,ahol pl. a Dragon 1 alkatrésszel megoldja,itt 4db-ból kell összerakni (itt most a felfüggesztésre gondolok).A makettben az összes búvónyílás belső oldala ki van dolgozva,illetve az 5centis löveg is szépen ki van dolgozva,így bátran készíthetjük el nyitott búvónyílásokkal.Amit dicsérni tudok,az a lövegcső,ami egy darabból van,nem két darabból mint pl.a Trumpinál,a csőszájféket pedig külön kell összerakni,pontosan úgy,ahogy a maratott csőszájfékeket szokás,csak ez itt műanyagból van.Ami nem tetszik,az a lövegpajzs:míg a dobozgrafikán még szépen kijön az öntött felület,addig a makettben az teljesen sima felületű.
Nagyjából a makettról ennyit,aránylag könnyen építhető,csak egy igazán húzós rész van,méghozzá a lánctalp.Na ez az,amiért majdnem otthagytam a boltban ezt a készletet.Nem,nincs sok baj vele,szép,korrekt szemenkénti lánctalp -a probléma ott van,hogy ezt összesen 12db kereten kapjuk meg,mindegyik lánctalpra külön rá kell ragasztani a két darab \"tüskét\" (bocs erre nem tudok szakszót),összesen 132db láncszemre,azaz összesen 264 db \"tüskét\" kell beragasztani,ráadásul mindegyik láncszemen a \"tüskékkel\" együtt 6 helyen kell sorját eltávolítani,azaz a teljes lánctalpat pontosan 792(!) helyen kell sorjátlanítani,ráadásul a tüskéket még pozicionálni is kell,hogy ne dőljenek el jobbra vagy balra,illetve ha nincs pillanatragasztónk,akkor egy fél percig még szobrozni is lehet vele,amíg a ragasztó el nem kezd kötni,szóval a lánctalp építése rengeteg időt vesz igénybe (remélem építés alatt nem fogom falhoz vágni),és elég sok türelmet is igényel,így ezt mindenképpen csak a mazochistáknak ajánlom!
Összességében kb.6000 Ft-ért egy egyedi,ritka páncélost kapunk,szép kidolgozottsággal,és ha túljutunk rajta,a lánctalp is nagyban dob az összképen,ezen az áron egy készlet fotómaratással és szemenkénti lánccal igen korrekt.

Ezzel a cikkel főleg azoknak szeretnék segíteni,akik fontolgatják a kitet,remélem jó hasznát veszik a cikkemnek,és ha itt tartasz,köszönöm,hogy végigolvastad a kisregényemet!
Természetesen,amint befejezem az építését,lesz cikk a kész makettról is!
Doboz
Doboz
Összerakási+Festési útmutató
Összerakási+Festé…
A doboz tartalma
A doboz tartalma
Test
Test
A_Keret (3db)
A_Keret (3db
B_Keret (2db)
B_Keret (2db
C_Keret
C_Keret
D_Keret
D_Keret
Lánctalp (12db)

Figyelem!Csak erős idegzetűeknek ajánlott!
Lánctalp (12db
Fotomaratás

Bocs a minőségért,de visszaveri a fényt így elég macerás fotózni.
Fotomaratás
Kis doboz

A doboz számomra meglepően kicsi volt,először azt hittem,egy 48-as makett doboza-viszonyításul melléraktam egy "átlagos" méretű dobozt.
Kis doboz
2011.03.26.
Utolsó módosítás: 2012.06.12.
Szabó Kristóf (Gruandag), Budapest
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Juhasz.Adam
2011.03.26. 20:35:34
Woaaaww szép makett, én is szeretem a kísérleti páncélosokat, na de a lánctalppal meg gyűlhet az ember baja!
A HobbyBoss VK4502(P)-jénél is hasonzsőrű a probléma, csak ott a láncszemeket 2 darabból kell összerakni az alja ami sima és a teteje amin van a 2db tüske!
Sok sikert hozzá!
Üdv:Ádám
Juhasz.Adam
2011.03.26. 20:37:07
Bocs a "helyesírás" hibákért gyorsan kommenteltem!
mark
2011.09.06. 09:09:59
A lánctalp a makett igencsak sarkalatos pontja. Első 1/35-ös makettemnél ami egy Academy volt a lánctalp egy teljesen egyben lévő műanyag (gumi) "csík" volt. Föltettem ugyan a mekettre, de azt mondtam ez borzasztó. Így került föl helyette egy szemnkénti fém lánctalp. Azóta is csak friul szemenkénti fém lánctalpat használok, egyetlen kivétel ezalól a FAMO vontató volt, ahol a készlethez adott szemenkénti műanyagot használtam fel. Amit írtál meg ami a képen is látszódik ez tényleg katasztrófa. Nem is értem mi értelme van ennek a felesleges alkatrészbontásnak, még jó, hogy a "tüskéket" nem bontották két részre:) És bár az alját nem fényképezted le, de nem lennék meglepve ha a kilökötüske helyeit még tömíteni is kellene a szemeken.
Hornet102
2011.09.06. 10:05:10
Pofás kis macsek! Így elnézegetve, kicsit elgondolkodok rajta, hogy mi lett volna ha....
Lehet hogy felderítőnek szánták, de nagyon modernek tűnik és nagyobb mennyiségben gyártják ki tudja mi lett volna...
Dionak készíted majd el?
mark
2011.09.06. 11:11:02
Szia!

ha megnézed a tank specifikációit, akkor láthatod, hogy komoly befolyása nem lett volna a háborúra, 1942-ben már tényleg csak felderítő feladatokra lett volna alkalmas.
Hornet102
2011.09.06. 11:29:03
Lehet,hogy igazad van. De a Hetzer is sikeres páncélvadász volt a háború végéig, igaz az páncélvadász volt, nem tornyos harckocsi. Amit találtam a neten adatot, az nagyjából 22 tonna körülire teszi a súlyát, a Hetzer könnyebb volt ennél. Kicsi és könnyű, így nagyobb számban is előállítható lett volna. A döntött páncélzat előnyeit nem kell részletezni és ha rövid csővel is, de ha sikerül a Párduc ágyúját berakni a toronyba, akkor ütős kis páncélos lehetett volna. Városi harcra ideális! S ha elbírta volna - mindenféle teljesítmény vesztés nélkül - akkor még köténypáncélzat növelhette volna a védelmet. Szerintem ígéretes lett volna! Ej ez a sok feltételes mód!
cooper
2011.09.06. 14:57:55
elhiszem hogy van létjogosultsága egy ilyen kisérleti gépnek,de hát könyörgöm,nincs a piacon egy normális T72 vagy URAL esetleg shilka stb stb azért még tudnának válogatni a nagy cégek
Gruandag
2011.09.06. 15:59:37
Nos az alsó fele a lánctalpnak szép ott nincs rajta hiba. Diorámában fog elkészülni egy panzerturmmal együtt,most épp festem a makettot.Lánctalpat végül félretettem és egy roncs Dragon Panther-ről szedtem le hozzá a lánctalpat.Amint kész,felrakom ide.
Mellesleg a Leopardot felderítőnek szánták azonban a súlya túl nagynak bizonyult ami rontotta a sebességét és manőverezhetőségét a korabeli felderítő harckocsikkal szemben,ez volt a fő ok,ami miatt nem került sorozatgyártásra.
EdE the Brain
2011.09.09. 07:42:44
Szia,

Tök jó hogy írtál róla mert nekem már tervben van a készlet beszerzése a többi hobbyboss vk-val együtt és így legalább tudom előre majd mire kell megoldást találnom!
Illetve jó hallani hogy más is a kísérleti cuccokra van ráállva.Mert nekem is már itthon sorakozik a teljes E széria bár még a flak verziók hiányoznak még de nem sokáig :).
hobbista
2011.09.27. 12:45:42
Nem tudom, miért vagytok kiakadva a lánctalpon? Ez a hobbi a türelemről szól (és ahogy látom abból nektek kevés van). Van egy ajánlatom, Gruandag: bele se kezdjél. Szerintem a gyári alkatrész(túl)bontásnál sokkal idegesítőbb, ha én magam rontok el valamit, és azt kell többször javítani. Türelem és koncentráció!
Gruandag
2011.09.29. 22:18:46
Türelem az van bőven :D lehet kicsit (nagyon) lehúztam a lánctalpat de idegőrlő amikor a félrerakott lánctalpat előszedem,és azt látom hogy az összes tüske bedőlt pedig ki vannak támasztva...csak annyit mondok,itt nem is a türelem a nehéz,inkább az hogy jól rakd össze a láncot
De megoldottam,szedtem hozzá magictrack-ot,az alaplánctalp meg megy tartalékba még jól jöhet
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció