A Nagy Messerschmitt Összehasonlítás II (és a Nagy Doboz Evolúció)
Pintér György - Múzeumi krimik A Nagy Messerschmitt Összehasonlítás első részében a kerek szárnyvégű (F, G, K), 1:72-es léptékű Bf-109 makettek összehasonlítására tettünk kísérletet. Ám néhány kimaradt, köztük olyanok is, amelyek régi kiadások, már a gyártó sincsen meg, de makettezők rábukkanhatnak egyik-másikra kiállításokon, Interneten, és kíváncsiak, mi hozható ki belőle, különösen mivel némelyik ilyen gyűjtői makettet horrorisztikus áron kínálják.
A vizsgált öntvények között nincs nagy méretbeli különbség, a Jo-Han hosszabb egy-két milliméterrel a többinél. A legnagyobb különbségek a légcsavartollak szélességében vannak, vannak keskenyebbek és szélesek is. Egyeseknél (Frog, Jo-Han) a légcsavar és a kúp egybe öntött alkatrészt képez, de többnyire a csavar és a kúp külön van. (Annyira részletes bontás nem akadt a Frog, Jo-Han, Tamiya, Zvezda, Fine Molds, A-Model és Encore-Heller között, mint az Italerié, amelynél a három tollat külön kell beragasztani egy tárcsára.) A Jo-Han úgy hirdeti magát a doboztetőn, hogy az F és a G változat is elkészíthető belőle, de a keréktárcsa csak az F változathoz jó, a kipufogók fölött viszont ott díszelegnek a gyertyahűtés légbeömlői. Egyszerűbb az F változat irányába indulni, mert csak lecsiszoljuk a gyertyahűtőket, és kész. Ha van megfelelő kerekünk a G-hez, akkor fölragasztjuk még a dudorokat a motorburkolat fölé. A képeken nem szereplő dolgokat egy táblázatba foglaljuk:

Pilótafigura: Zvezda, Frog, Jo-Han, Fine Molds, A-Model
Póttartály: Tamiya, Encore, Jo-Han, Fine Molds
Bomba: Jo-Han, Frog
Szárnygéppuska: Fine Molds, Encore, A-Model
Motor: Fine Molds
Rakétavető: Jo-Han
Csűrőellensúly: Tamiya, Fine Molds, Encore
Nyitott kabin: Tamiya, Jo-Han
Pozitív panel: Frog
Állvány: Frog, Jo-Han

A felsoroltakon kívül az A-Model még több más változathoz tartalmaz alkatrészeket, például a felderítőhöz.
Természetes, hogy az illeszkedés, egyes alkatrészek egymáshoz képesti aránya csak építés közben derülhet ki. Alkatrész-gazdagságban egy Frog nem mérhető a mai öntvényekhez, de az eredetire hasonlító makett abból is építhető. Aki nem egy-egy területre összpontosító gyűjtő, de belebotlik egy olyan régebbi makettbe, mint a Frog vagy az Encore, ne dobja el; makett építhető belőle (az Encore jelentése visszajátszás, vagy jutalomjáték, utalva arra, hogy nem saját gyártmányokat dobozolnak, hanem másokét.)

A Nagy Doboz Evolúció a nyitóképen is követhető; a cigarettásdoboz méretű Frog-csomagolásban ugyanolyan méretű repülőgép rejtőzik, mint a Tamiyáéban. (A Frog szó angolul békát jelent, de ennek a Frognak semmi köze ahhoz: az alapítók már az 1930-as években röpképes modelleket építettek, és tetszett nekik, hogy egy ilyen modell Flies right off the ground, azaz egyenesen felszáll a földről, és innen a Frog rövidítés).
A dobozok növekedése nemcsak a műanyagfröccsöntő technológiával együtt fejlődő alkatrész-gazdagság miatt zajlik, hanem azért is, mert a maketteket már nem(csak) az apjuk nagyapjuk térdén ülve háborús történeteket hallgató iskolások veszik, 30 pennyt áldozva a zsebpénzükből, majd összeragacsolva felakasztanak egy szál damilra az íróasztaluk fölé, hanem a hobbi komoly nemzetközi iparággá fejlődött, és a részletgazdagság alapkövetelmény. Ugyanilyen növekedést látunk a kezdeti Heller/Airfix P-40-esektől a mai hatalmas, masszív kartondobozba csomagolt Special Hobby P-40-esekig, stb. A hét makett közül csak a Zvezdáé és az Encore-é a végén nyíló doboz, amit a makettezők szívből utálnak (de ez a gyártókat nem hatja meg), a többi a sokkal előnyösebb tálcás-fedeles megoldás. Köszönet Pesti Mihály (Pmheros) hobbitársunknak a Fine Molds és a Tamiya kitek rendelkezésre bocsátásért.
Jó makettezést!
A pótselejtező mezőnye rajthoz áll
A pótselejtező mezőnye rajthoz áll
A fődarabok
A fődarabok
Matricák és egyebek
Matricák és egyebek
Matricák és egyebek 2
Matricák és egyebek 2
A fődarabok 2
A fődarabok 2
2021.05.16.
Utolsó módosítás: 2021.05.17.
vrauko
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
pmheros
2021.05.16. 22:16:53
Jo-Han, Frog, Encore, igazi különlegességek!

Hiánypotló témaválasztás, különleges megközelítés. Én mint az egyszemélyes 109FunClub nem józan önjelölt tisztségviselője, a Messzer-rend lovagjává avatlak! Legyen a neved mostantól "Kreuzritter vrauko", viseld büszkén, légy rá mindenkor méltó, és vidd tovább az eszmeiséget.

Üdv.: pmheros
pmheros
2021.05.23. 08:45:06
A képeden meglepően hasonló megoldásokat, és ugyanolyan hibákat látok a Frog és Jo-Han esetében. Rákerestem: http://fighters.forumactif.com/t52827-bf-109-frog-f-vs-jo-han-f-g
Ez alapján a 1973 -es Jo-Han egy feljavított 1968 -as Frog.


Üdv.: pmheros
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció