A Spruance hajóosztály

USS Cushing DDG-985

1:350, Dragon, Veteran Model No.1020
Nagy várakozások közepette rendeltem meg a netről a makettet 2007-ben. Számomra ez a típus volt "a korszerű romboló", az 1993-ban kiadott Korszerű hadihajók című könyv megvásárlása óta. A 90-es években még nem volt Arleigh Burke osztályról semmi adat, fotó, pláne makett, így boldog tudatlanságban éltem. Azóta már beköszöntött hozzánk minden, mi szem-szájnak és pénztárcának ingere, így tudom,hogy a Spruance osztály sokminden, csak nem korszerű. Viszont csodaszép, klasszikus formávilága és szép nagy parancsnoki hídja miatt nekem nagyon "bejön".

A technikai adatokkal nem terhelem a kedves olvasót,a "Jane's 2006" nevű képen rajta van minden,ami fontos.

És a lényeg

A gyártó az osztály több egységét is kiadta 1/350 méretarányban, hiszen a hajótörzset használja a Spruance osztály 31 egysége meg a Kidd osztály 6 egysége, valamint a Ticonderoga osztály 27 egysége erős átalakítással. Ez utóbbiak azonban már rakétás cirkálók (CG) meg a felépítményük szerintem randa is, úgyhogy vissza a Cushinghoz!

A Dragontól megszokott és (elvárt) minőségű fóliázott paneleket találunk a dobozban, sorja az én példányomon gyakorlatilag nincs (11 db műanyag panel meg réz korlátok meg alumínium forgácsolt kémények).
Az alkatrészbontás logikusnak tűnik, az építési sorrendtől nagyon eltérni nem fogok, leszámítva a talpazat rögzítésére szolgáló furatok környékét. Ide praktikusabnak tartom egy fém menetes hüvely beépítését.

A készletből gyakorlatilag megépíthető az osztály névadója (DDG963) és a USS Cushing, mivel a különbségek az összeállítási útmutató minden oldalán látványosan fel van tüntetve. A matricaíven megtalálható még az osztály többi 29 egységének jelölései, de az apró különbségeket az egyes egységek között jótékony homály fedi...

A kit oldalán külön fel van tüntetve az "újdonságok",amelyek a vásárlásra csábítanak: ilyen a RAM légvédelmi rakétarendszer a taton (új szerszám), a felépítmény módosításai a Phalanx CIWS rendszer környékén, egy új radar az orrfedélzeten, és a már említett réz és alu kiegészítők. Az összeálítási rajzon található még egy új alkatrész: a hangár bal oldalára egy teljesen új nagyméretű oldallapot kell ragasztani (R1).

A http://www.modelwarships.com-on látottak alapján erősen motíválva éreztem magam egy-két kiegészítő beszerzésére. Ezek azonban,sajnos,nem olcsó dolgok, így a beszerzésük és különösen a kifizetésük némileg hátráltatja az építkezést. Várhatóan beépítésre kerül a Veteran Model-től 4 készlet: Phalanx rendszer, parancsnoki csónakok, Harpoon rakétaindító, 127 mm-es fedélzeti löveg. Ezek már megvannak. Beszerzésük a LuckyModel-től történt, mivel új árunak számít náluk egy ideig még,ezért a légiszállítás dijtalan. A képeken jól látszik a műgyanta alkatrészek minősége, minden dobozban két hajóhoz való alkatrészt találunk.

Be kell még hozzá szereznem a WEM maratását és a GMM matricáit is. Amennyiben haladok az építkezéssel úgy igyekszem majd tájékoztatni a kedves kollégákat!
USS Cushing
USS Cushing
Veteran Models műgyanták
Veteran Models mű…
Matrica+réz
Matrica+réz
Harpoon indítók 

Eredeti indítók és a műgyanták
Harpoon indítók
A csónakok

Veteran Models műgyantái
A csónakok
Phalanx CIWS

Veteran Models műgyantái
Phalanx CIWS
Fedélzeti lövegek

Az eredeti és a Veteran Models műgyantái
Fedélzeti lövegek
Veteran Models löveg
Veteran Models lö…
Panel 1
Panel 1
Panel 2
Panel 2
Panel 3
Panel 3
Panel 4
Panel 4
Panel 5
Panel 5
Panel 6
Panel 6
Panel 7
Panel 7
Jane

Jane
Jane
2009.08.14.
Utolsó módosítás: 2009.08.22.
Pálfi Balázs (Gonzo), Kecskemét
Kiskunfélegyházi Makett Szakkör
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
kocsosz
2009.09.10. 21:45:05
Jó építést és várjuk a fejleményeket. Üdv Kocsosz
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció