A csehszlovák "csúcsvadász"

Avia B-135

1:72, RS models No.92025
A mostani dobozbontásom alanya ismerős lehet a 30-on túli makettezőkollégáknak, hiszen az elődjét az Avia B-35-öt a KP előadásában szerintem mindegyikünk megépítette.

A gép története röviden

A már említett Avia B-35 először 1938-ban repült, ebből 3 prototípus készült. A gép együléses vadásznak készült, még fix futóművel, ami ekkor már nem volt túl modern megoldás. A prototípusok két 7,7 mm-es Mk.30 típusú géppuskával épültek, a harmadik proto pedig egy db 20 mm Oerlikon gépágyúval rendelkezett. A gépet egy 860 lőerős, 12 hengeres motor hajtotta, ez helyben készült Hispano-Suiza licenc alapján.
Gyakorlatilag a harmadik prototípust már átnevezték, ez megkapta a B-135 jelölést. A futóművek már behúzható kivitelben készültek, és a szárnyakon is történtek változtatások. A gép paraméterei megfeleltek a kor követelményeinek, a végsebesség 535 km/h, a csúcsmagasság 8500 m, a hatótáv 550 km volt.
Ezt az idilli állapotot törte ketté a német megszállás, az elkészült 12 példány + a prototípusok is a hadizsákmány részét képezték.
A kalandos sorsú példányok Bulgáriába kerültek, ahol még 1944-ben is intenzíven repülték őket, sőt légi győzelmeket is arattak az addigra már elavultnak tekinthető géppel.

Műszaki adatok:

Hossz: 10,85 m
Fesztáv: 8,50 m
Magasság: 2,60 m
Üres tömeg: 1905 kg
Starttömeg: 2417 kg
Max. sebesség: 535 km/h
Szolgálati csúcsmagasság: 8500 m
Hatótáv: 550 km

A makett:

A gépet a cseh illetőségű RS models öntötte műanyagba, szerintem erős közepes szinten. A makett 23 világosszürke alkatrészből áll, az öntés a nagyobb alkatrészek esetében jó, a kisebb alkotóelemek kissé elnagyoltak. A műanyag mellé kapunk egy maratott lapot is, 17 alkatrésszel, ezekkel főleg a kabint varázsolhatjuk élethűbbe, de jut a futóművekhez is belőlük. A kabintető egyrészes, hagyományos, fröccsöntött kivitelű. A matricák segítségével egy német és egy bolgár gépet tudunk elkészíteni.
A cég több változatban is kiadta a makettet, megvásárolhatjuk cseh és német matricával, valamint kapható a 2. prototípus is.
Az RS models termékei talán nem annyira közismertek mifelénk, de katalógusukban sok érdekes készlet fellelhető. Itthon a beszerzésük az óvári börzén a legegyszerűbb. Eddig egy KI-27-et raktam össze tőlük, minden különösebb probléma nélkül.
Dobozfedél
Dobozfedél
Doboz hátoldal
Doboz hátoldal
összeállítási rajz
összeállítási…
összeállítási rajz 2
összeállítási…
műanyag alkatrészek
műanyag alkatré…
matrica
matrica
fém alkatrészek, kabintető
fém alkatrészek,…
2013.09.24.
badboy, Pápa
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Zoli
2013.09.28. 15:02:33
Szia,
Részemről kösz a cikket! Egyszerű, de remek makettnek tűnik elsőre, jó a tömör ismertető és a bemutatás is. A szürke öntőkeretet képei lehetnének jobbak, mert nagyítva szinte csak az elemek körvonala látszik, de amúgy tényleg tetszik a cikk. És ráadásul nem egy közismert, unalomig boncolgatott típus a téma, hanem valami kevéssé ismert, érdekesebb gép.
z
KossuthLajos
2013.09.30. 13:41:08
"A mostani dobozbontásom alanya ismerős lehet a 30-on túli makettezőkollégáknak, hiszen az elődjét az Avia B-35-öt a KP előadásában szerintem mindegyikünk megépítette."
Hajaj, meg volt! :D:D
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció