A félreugró repülő

British Aerospace Harrier GR Mk.7

1:144, Revell No.04017 (2005)
Pintér György - Múzeumi krimik A Brit Királyi Haditengerészet igazi büszkesége a gép,amely oroszlánrészt vállalt a a Falklandi háborúban. A Harriertől rettegtek az argentin pilóták, bár még soha nem harcoltak ellene,és a Harrier sem volt éles bevetésen. De a gépről keringő pletykák és ódák megtették a hatásukat. Álmatlan éjszakák sokaságán át törték a fejüket: hogyan lehet lelőni egy olyan repülőt, ami "félreugrik" vagy éppen egy pillanat alatt megáll...

A típusról nem szeretnék sokmindent írni, tele van a net jobbnál jobb leírásokkal. Itt egy: http://harcirepulo.hu/Harrier/index.html

A makettről

Egy sikertelen vizsga után lógó orral hazafelé bandukolva, lelkem vigasztalása végett betértem a makettboltba. Az ajtón belépve az első makett, ami a szemem elé került, ez a kis gyöngyszem volt. A polcról leemelve, és az eladóhoz lépve kértem, hogy nyissa ki. Amint elém kerültek az öntőkeretek, már nem is érdekelt az egyes vizsga...

Nagyon kellemes élmény volt látni a sok kis alkatrészt tartalmazó öntőkereteket, amikből három darab van. Két kereten a gép részei vannak, a harmadikon a plexi. Gazdag panelezés, sorja sehol, beszívódás ismeretlen.
A dobozon a 3-as kategória szerepel, ami a Revell nyelvén annyit tesz, hogy több mint 100 részből áll a készlet. Az a 100 inkább 55, de ha hozzávesszük a számos matricát, akkor száz felett vagyunk.

Az útmutató 19 lépésben írja le az összeszerelést és festést. Több variáció is lehetséges, mint például, hogy a gép a saját lábán álljon, vagy hogy milyen szögben álljanak a fúvókák. A gépet két alakulat színeibe lehet felöltöztetni. A leírás összesen kilenc színt javasol a géphez, több színt is nekünk kell kikeverni, de így is 9 festék szerepel a listán. (Kód szerint: 5; 9; 16; 45; 57; 79; 84; 91; 99)

Előnyök:
- Gazdag panelezettség
- Szép pilótafülke
- A megszokott Revell-minőség
- Nagy mozgástér a kreativitás számára
- Igazi örömmakettnek ígérkezik

Negatívumok:
- Egy-két helyen a panelvonalak túl vastagok
- pár alkatrész túlságosan is apróra sikeredett, amiket inkább a törzsre kellett volna ráönteni

Összességében azt kell, hogy mondjam, nagyon jó kis készlet ez, és 990 Ft-os vételára mellett szerintem jó vásár volt.

A makett elkészültekor kiengedett futóművekkel, lefelé irányzott fúvókákkal fog "lebegni" a fedélzet felett.

Tippeket és tanácsokat várok!
A doboz
A doboz
Öntőkeret 1
Öntőkeret 1
Öntőkeret 2 + plexi
Öntőkeret 2 + plexi
Festési variáció 1
Festési variáció 1
Festési variáció 2
Festési variáció 2
Összeszerelés
Összeszerelés
Összeszerelés
Összeszerelés
Matricák
Matricák
Ez volna a cél
Ez volna a cél
Vagy inkább ez...
Vagy inkább ez...
2010.07.17.
sipiricsi87, Martfű
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Elnar
2010.10.07. 10:15:56
A Revell úgy látszik, még mindig lusta. Ez a makett valamikor a 90-es évek közepén készült, csak akkor még sötétkék anyagból, és Sea Harrier néven gyártotta az Airfix, ha jól emlékszem. Megvolt nekem is, egyből felismertem az alkatrészbontást. Amúgy szép makett még mindig.
GR74
2010.10.07. 10:19:11
Kedves Richárd! Köszi a hasznos és részletes bemutatást.
"A makett elkészültekor kiengedett futóművekkel, lefelé irányzott fúvókákkal fog "lebegni" a fedélzet felett."
Ehhez engedj meg egy hozzászólást. A RAF Harrier GR7-esei többnyire szárazföldről üzemelnek - azért többnyire, mert időnként szoktatják a pilótákat az anyahajós üzemeléshez is (pl a Joint Force Harrier program keretein belül), így láthatunk gyakran hajófedélzeten is belőlük. Viszont a dobozból összerakható mindkét változat, akár a díszfestésű, akár az afganisztáni (Operation Herrick) nem mutatna élethűen hajófedélzet felett lebegve. Az egyébként nagyon jól hangzó lebegős tervhez jobban tudnád használni a cég egy másik dobozban kiadott amerikai és spanyol felségjelű Harrierjét. Én várom az eredményt, hajrá!
Roland
Rommel93
2010.10.07. 15:55:47
Szervusz Kolléga!
Gratulálok a cikkhez, örömmel olvastam ezt a beszámolódat is :D
A makettről:
Nekem is megvan a revell 1:144-harriere, csak AV-8B Harrier II Plus verzióban, eddig még nem volt sok kedvem nekiállni, amikor megvettem, csak megtetszett a doboz, és kíváncsi lettem a tartalmára (szÓval hirtelen felindultságból vettem-nem bántam meg!).
Sok sikert az építéshez!
(Am hogy halad a Kinizsi nevű harckocsi???)
PDavid
2010.10.07. 19:00:08
Szia!
Ha én minden sikertelen vizsga után makettet vettem volna... :)
Kíváncsian várom, mit tudsz majd kihozni az apró alkatrészekből.
Sok sikert kívánok hozzá!
Farkas_Máté
2010.10.08. 15:28:11
elnar kommentjéhez hozzátartozik az is, hogy a revellnek van egy 1:144-es Av-8B Harrier 2 plus gépe is, ami szintén majdnem ugyan ez.
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció