A festékekről
A "Segítség" és a "festés" topikokban rendre jelennek meg olyan kérdések, amelyekből az a következtetés vonható le, hogy sajnos a festékek és ezek hígításának alapismerete a kezdő makettezőknél teljesen hiányzik. Nem az ő "bűnük", hiszen honnan is ismerhetnék a témát, mivel ennyire a kezdetek kezdetével foglalkozó nyomtatott szakirodalom - a tudomásom szerint - jelenleg nem is kapható. Ezért bátorkodtam billentyűzetet ragadni és néhány főbb pontban, ha nem is egy vegyész szakszerűsgégével, de pár évi tapasztalattal a hátam mögött elmondani néhány alapvető dolgot a festékeket illetően.

1. festéktípusok és felhasználási területük

1.a. Enamel festékek

Ezek a leginkább hozzáférhető makettfestékek, kis Hazánkban a leginkább elterjedt márkák: a Humbrol, Revell, Model Master. Ezen három márka valamelyike szinte biztosan kapható bármely makettboltban, néha játékboltokban is.

Ezek úgynevezett szintetikus oldószerrel készülnek. Mint MINDEN festéket, ezeket is hígítani kell. Ha festéshez hígítjuk, használjuk a saját gyári hígítót! Az én tapasztalatom szerint például a Model Master festékek lakkbenzinnel is hígíthatók. A szerszámaink (ecset, vagy szórópisztoly) tisztításához megfelel a sokak által emlegetett sima festékboltban pár száz forintért kapható H-100-as, vagy bármely szintetikus hígító, lakkbenzin, és szigorúan tisztításhoz az acetonmentes körömlakklemosó.

Ecsettel és szórópisztollyal is felvihető. Ecsetes festéshez inkább ez való mint az akril. Szórópisztolyhoz pedig - szerintem - inkább az akril. De ez a típus univerzálisan felhasználható.

Festéshez, mint írtam hígítani kell. Kb. 1:1 arányban, ecsettől, pisztolytól, festéktől függ, kísérletezd ki, hogy Neked mi jön be a legjobban! Ne akarj 1 rétegben festeni! Úgy ecsettel, mind pistollyal több (2-3) vékony réteget vigyél fel. Ecsetelésnél várd ki a több órás (festéktől függ) száradási időt! Attól, hogy egy festékréteg egy teljes éjszakán át száradt, még egyetlen egy makett sem lett csúnyább, viszont soha nem oldotta fel a 2. réteg festék az elsőt.

1.b. Akril festékek

Ezek az ún. vízbázisú festékek. Hazai makettboltokban leggyakrabban a Tamiya, Gunze Sangyo (már más gyártja), Revell, Model Master, gyártók termékei kaphatók. Ezeken kívül 1-2 helyen kapható Vallejo, Lifecolor, stb.

Mint írtam ezek vízzel hígítottak. Festésnél itt is javallott a gyári hígító, bár én a saját tapasztalaotm szerint ezekhez a fesékékhez ioncserélt vizet, vagy néha denaturált szeszt használok. A denaurált szesz festékboltokban kapható, pár száz forint literje. Ha tisztán denaturált szesszel hígítod a festéket, számíts rá, hogy gyorsan megszárad, ez azonban nem feltétlenül előny, ugyanis a festett felületed enyhén érdes, szöszös is lehet (főleg a Tamiyánál), ezért inkább én az ioncserélt vizet részesítem előnyben. Az eszközeink tisztításához denaturált szesz és acetonmentes körömlakk lemosó is használható. A víz ugyan a feséket hígítja, de a szerszámokból NEM oldja ki maradéktalanul a festéket, ezért mosáshoz ne használjuk!

Az akrilok szórópisztollyal vihetők fel szépen. A Vallejo kimondottan ecsethez gyártott akrilján kívül - tudtommal - más márka nem fog szép eredményt adni. Festésnél itt is az 1:1 arányú hígításból induljunk ki. Szintén több vékony rétegben vigyük fel.

1.c. olajfestékek

Ezek az úgynevezett művész olajok, a festőművészek használják, és persze a makettezők. Művész- és hobbbi boltokban kaphatók.

Felhasználási területe makettezésben főleg a koszolásra, panelezésre szorítkozik, de ecsettel figurafestésre is kitűnő, ez utóbbi már annyira haladó technika, hogy én ilyet soha nem csináltam, erre vonatkozó tapsztalatom nincs.

Hígítása tepentinnel, lakkbenzinnel, szintetikus hígítóval megoldott. A terpentin nálam kevésbé vált be, a felület kicsit oljaosan fényes maradt utána.

Mivel panelek befuttatásához, filerezéshez, stb. haladó technikákhoz használja a mezei makettező, ezért akár az 1:9 arányú hígítás sem ritka. Soha ne legyen túl sűrű az oldatunk!

2. A különböző festéktípusok egymáshoz fűződő viszonyáról

A némileg filozófikus alcím egy roppant lényeges kérdést boncolgat, milyen feséket milyen festékkel kombinálhatunk. Kombinálás alatt azt értem, hogy milyen rétgre milyen réteg következzen. Az alapszíneink keverése más kérdés. Kezdjük ez utóbbival.

Ha korlátozottak a lehetőségeink, és/vagy nem látjuk célszerűnek egy adott szín beszerzését, akár ki is keverhetjk magunknak. Alapszabály, hogy az eltérő oldószerű festékeink NEM keverhetők össze! Csak enamel enamellel, stb. Ha keverünk, lehetőleg azonos gyártó termékeit keverjük, de ez már nem kőbevésett szabály, pl.: Revell és Humbrol enamelek keverhetők egymással, ugyanígy Gunze és Tamiya akrilok is. Azért lehetőleg kerüljük.

Vissza rétegekhez. Koszolásnál panelek befuttatásánál - a saját tapaszalataim szerint - úgy célszerű eljárni, ha akril felületre futtatunk enamel vagy olaj festéket. Az akrilok nem terülnek olyan szépen, nem futnak olyan intenzíven a panelekben, mint az olaj festékek. Átmosásra, filterezésre az akrilok használhatatlanok (saját vélemény).

Lehet persze trükközni is, enamellel lefested a makettet, lakkozod, matricázod, lakkozod ez utóbbit akrillal és így erre az utolsó akril rétegre már futtathatsz akár olajfestéket is a panelekbe, nem fogja bántani az álcázófestés színeit, mert a felső réteg akril lakk megvédi.


3. A festendő felületről

Festés előtt zsírtalanítsuk a felületet. Vagy mosogatószeres vízzel mosogassuk el makettünket egy kis darab szivacs segítségével, vagy nem szöszölő denaturált szeszes ronggyal töröljük át. A festékünk csak sima és zsírtalan felületen fog szépen tapadni és mutatni. Fémszínek felvitelénél elengedhetetlen a tökéletesaen sima felület előkészítése, mivel minden apró hibát előhoz.

4. A festékek eltávolítása

Megesik, hogy radikális változtatást akarunk eszközölni kész, vagy félkész makettünk színén és szeretnénk eltávolítani a korábbi festékrétegeket. Az egyszerű oldószeres mosogatás,törölgetés nem vezet kellő eredményre. Én saját tapasztalatom szerint erre a tömény, háztartási, halálfejes hypot ajánlom. Pár napra be kell áztatni makettünket a hypofürdőbe és végül egy már nem használt fogkefével le kell sikálni jó alaposan. VIGYÁZAT! A hypo méreg, szaga kellemetlen, és minden színezett felületen (ruhád, fal, függöny, stb.) foltot hagy. Tehát óvatosan, megfelelő helyen kezdjünk csak neki. Mások véleménye szerint erre a feladatra a Sziti nevű kristályos, vízben oldódó, vagy a készre kevert T.Gazdaságos lefolyótisztító a legjobb. Némi áztatás után lejön a festék. VIGYÁZAT! Erősen maró hatású lúgokról van szó (amint arra Kalóz igen helyesen rámutatott!!!), védő gumi kesztyű és szemüveg nem nélkülözhető.

5. Környezetvédelem

Festékeink környezetkárosító hatásúak (lehetnek). Ezért nem célszerű a felesleget, szennyezett oldószert, stb. a csapba, WC-be önteni. Erre a célra rendszeresítsünk befőttes üveget, abba öntsük a maradék trutyit. Amikor megtelt, ha valaki meg tudja oldani, vigye speciális szelektív hulladéktárolóba. (Tudtommal ilyen az utcán nincs, de pl. autófényezők elvileg kötelesek a saját ilyen jellegű hulladékukat így tárolni és leadni, ha van ilyen ismerős, talán ő segít.) Egyébként inkább a teli üveget tegyük a háztartási szemétbe, mert így is kisebb a valószínűsége, hogy a festékeink maradéka a vízbe kerül.

Röviden ennyi. Ez a cikk nem a különböző festési technikákról (panelezés, filterezés, átmosás, stb.) szól, azt meghagyom nálamnál tehetségesebb makettezőknek, de azt mindnenképp megtudhatod ebből, hogy milyen festékhez milyen hígítót vegyél és mit mire használj.

Jó maketezést mindenkinek!

Ui.: remélem, hogy a cikk és az utána várható konstruktív észrevételek, tapasztalatok mindannyiunk épülésére szolgálnak!
festékek
festékek
szintetikus festékek
szintetikus festé…
akril festékek

A LIFECOLORos dobozban lakk van.
akril festékek
oldószerek
oldószerek
2009.01.18.
Utolsó módosítás: 2009.02.01.
tankos_srac
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Gébics
2009.01.27. 08:54:19
Szia!

Nagyon jó a cikk, én már mindháromféle festéket használtam, ill. használom, de még én is találtam újdonságot a cikkben. ;)

Az általad elmondottakhoz csak két megjegyzést fűznék (nem kritikaként :) ).
Nr.1. Én fújásra a Gunzét használom, nagyon meg vagyok vele elégedve. Viszont szerintem az 1:1-es higítási arány túl híg. Én 2:3 arányban higítom a festék javára, és eddig mindig bevált (én is több rétegben fújok). Egy gond van vele, hogy a pisztolytakarítás értelemszerűen hosszabb ideig tart, mert a sűrűbb festék hamarabb beszárad. Ezért óvatosnak kell lenni!

Nr.2. Senkinek nem javaslom, hogy festéket kiöntsön. Én inkább üres tégelyekbe összeöntöm a maradékot és elteszem, hátha jó lesz valamire. Takarékoskodjunk, mert a festék drága mulatság!

Gábor

Ui.: Jó lenne, ha kibővítenéd a cikket a lakkok használatával is.
Roadblock
2009.01.27. 09:09:59
Szia!

Jó lett a cikk, annyi hozzáfűznivalóm lenne, hogy enamel festéket nem ajánl sok légecset gyártó, mert a higító megzabálja a tömítéseket és lehet kukázni a légecsetet.
Akril festék higításához én vagy tiszta (70%os) alkoholt vagy deszt viz-alkohol 1:1 arányú keverékét használom, minél több az alkohol, annál hamarabb szárad. Az általad leírt szemcsés felület is azért jelentkezik, mert a festék már szinte porszárazon kerül fel a felületre és ilyenkor szemcsés lesz.
Akril festék légecsetből történő eltávolítására szintén tökéletes a tiszta szesz, a vizzel csak a még meg nem száradt folyadék távolítható el, mert bár az akril festék vizbázísú, de nem oldható "vissza" vizzel.

Külön elismerés, hogy a festékek környezetre gyakorolt hatásáról is ejtettél pár szót, de azért ha lehet, akkor kerüljön a szelektívbe. :))
vlevi
2009.01.27. 09:32:03
Akril és Alkohol. Az örök probléma. Gunze, Tamiya biztos higithatú ezzel, de a Humbrol nem. Nemrég jártam úgy, hogy Humbrol 65-öt csak akrilban kaptam. Mivel ez az első ilyen akril festékem, nem boldogulok vele. Ha vizzel higtom, akkor gömbökben megáll a felületen, az alkoholtól vissza összetúrósodik. Próbáltam retardert tenni bele, de látványos javulást nem értem el vele. Biztos én vagyok a béna, de vajon hol lehet a hiba? Mennyi retardert érdemes használni Humbrol akril festékek vizzel higitásához?
Egyébként erre a festékre nem igaz az 1:1 higitás, mert olyan sűrű, mint a méz.
tankos_srac
2009.01.27. 12:28:36
Köszi a hozzászólást Mindnekinek! Épp ezt szerettem volna, ha mások is megosztják a tapasztalatikat más gyártók festékeiről is. Egy nagyon lényeges dolog összegzésként kimaradt. Egyre inkább meggyőződésem, hogy a végeredmény nem csak a festék márkájától, típusától, hígításától, hanem magától az eszköztől is függ, amivel felvisszük a felületre. Fórumból, mások hozzászólásaiból azt szűrtem le, hogy azonos festéket, más típusú szórópisztoly egészen másképpen kezel pl.: hígítás, száradás gyorsasága, stb. Szóval jótanács: mindenki csinálja, úgy ahogy neki jó... :-)
csabbee
2009.01.27. 17:47:29
Gratulálok,nagyon frappáns kis cikk!Jómagam is csak annyit fűznék hozzá saját tapasztalataimból kiindulva hogy a szintetikus festékekhez nálam a házt.LB higító az abszolút favorit.Egy teli flakon szerintem jópár makettre+légecset tisztításra elég.Nyugodtan használható mind akril,mind szint. felületekre, lehet az átmosás,koszolás,stb.Egy a lényeg:a felület teljesen száraz legyen.
Talán ahol óvatosabban bánjunk vele az egyedül a metál festékek felülete,mert azokat hosszabb száradás után is kegyetlenül feloldja.Legalábbis a Testors fémjeinél tapasztaltam ezt a jelenséget.
Üdv:Csaba.
sziklakks
2009.01.27. 18:13:19
Grat a cikkhez!Ha már ennyien közzéteszik,leírom én is;)
Eddig legtöbbször enamelt használtam,ezért erről tudok beszámolni.
Nekem az vált be,ha ecsetes festésnél: 2F./1H. arányban kevertem a festéket.Ennél az aránynál egy megfelelő méretű lapos ecsetet használva 80%-ban elég egy réteg.Ha fújom ugyanezt a festéket,akkor az arány fordított :1F./2H.
itt már kell a több réteg,viszont az egyszerre felvihető,tehát szintén csak egyszer kell festenünk.
Még soha nem vettem gyári hígítót ezekhez.mindig lakkbenzint használok.
üdv:Szikla
proo0
2009.01.28. 16:25:04
Szia nagyon jó cikk,lenne egy kérdésem ha készre van festve a makett le lehet fújni matt áttetsző akril lakkal(nem retussal sprével:) mert ha véletlen rosszul fogom meg azonnal ott az ujjlenyomat.Én revell olajat használok ,de most tényleg 1:1 arányba kell higítani annyi higító amennyi festék????Én ezt nem tudtam és sokkal kevesebbel higítottam ja és azt sem hogy az olaj jobban terül mint az akrill.Úgyhogy ma is tanultam valamit thx
proo0
2009.01.28. 16:38:12
Ja és akkor keverjem be 1:1-be amikor megveszem és az egészet v csak amit használok?Most tényleg nem vágom mivan lehet hogy azért mondták a makett boltba hogy csak nagyon kicsit higítsam hogy több festéket vegyek?:)
flagon
2009.01.28. 17:12:55
Halihó!
Hiánypótló ez a cikk, örülök hogy ebben a cikkben az alapokról van szó. Esetleg ha valaki jobban vágja ezt a témát engem érdekelne a lakkok használata, fajtái...stb.
Gébics
2009.01.29. 09:12:44
Szia proo0!

A lakkot is csak használatkor kell higítani, és akkor is csak annyit, amennyit éppen használsz.

Üdv:
Gábor
proo0
2009.01.29. 18:13:03
cső gébics én azt kérdeztem h az olajat is csak annyit keverjek be amennyit elhasználok+én a sprés lakkra gondoltam nem retusozok,+most akkor jó a sima lb higító festéshez vagy nem?De am kösz hogy legalább te írsz!
vlevi
2009.01.29. 20:03:53
Csak annyit szabad bekeverni, hígítani, amennyit fel is használsz. Egy külön tégelyben csináld a hígítást, és onnan fess, ha mást nem írószerben lehet kapni festéshez ilyen dolgokat, kis festőtégelyt, satöbbit. Ha az összes festéket felhígítod, akkor az be fog dögleni, pár hét-hónap múlva már használhtatlan lesz. Hígítatlanul viszont eláll évekig. Nekem van olyan festékem, amit szerintem több, mint 10 éve vettem, de még jó.
ChevyG
2009.01.29. 23:04:10
Én hiánypótlónak érzem ezt a cikket, gratulálok a "kivitelezéshez"!
Hasznára válhat kezdőnek és haladónak egyaránt!

üdv!
proo0
2009.01.30. 16:57:58
köszi vlevi értem,a többi kérdésembe nem tudsz segíteni?bb
tankos_srac
2009.01.30. 20:02:26
prooO!
Nyugodtan ráfújhatod az akrill lakkot az enamel festékre, mert nem fogja feloldani. Az ujjlenyomatoktól félek, hogy a lakk sem véd meg, a festett makettekhez csak tiszta kézzel, óvatosan szabad nyúlni. Valóban csak annyi festéket keverj be, amennyit elhasználsz. Nem tudom, hogy a Revell festék + Lb hígító kombinációjából mi lesz. Próbáld ki, de egy biztos, a maradékot ne öntsd vissza a tégelybe, becsomósodhat. Mint írtam a gyári hígító javallott. Az 1:1 hígítási aránytól el lehet térni, kísérletezz! Úgy csináld, ahogy Neked bejön.

üdv: ts
Kalóz
2009.01.31. 20:25:21
Csak annyi észrevételem lenne, hogy sem a Hypo, sem a SziTi nem SAV! Hanem mindkettő igen erős lúg (nátrium hypoklorid, ill. nátriumhidroxid = marónátron), ezért is oldják le a festéket. Persze ettől függetlenül nagyon óvatosan kell velük bánni, mert egyrészt oldódáskor erősen felmelegszenek, és kiforrhatnak az edényből, ami forrázást okozhat, másrészt igen erősen maró hatásúak, Bőrre, szembe kerülve komoly egészségkárosodást okoznának. És a gőzük belélegzése sem szerencsés, ugyanezen okból. Viszont ha elsősegélyre kerül sor, akkor fontos, hogy nem savról, hanem lúgról van szó, mert nem mindegy, mivel közömbösítik, ill. látják el. Igaz, az orvosok a szer nevéből is tudják, miről van szó. (mellesleg a SziTi fő alkotórészét a nátronlúgot sokáig nem is engedélyezték kereskedelmi forgalomba kerülni).
Üdv, és gratula a cikkhez!
Kalóz
tankos_srac
2009.02.01. 15:19:04
Köszi Kalóz! Javítotam, mert tényleg totál igazad van!

ts
Z63
2009.02.04. 20:59:13
Sziasztok!
Tényleg hiánypótló a cikk, remélem az emberek végre el is olvassák!
Amit viszont még mindig nem értek, hogy mindenki pontosan belőtt hígítási arányokat próbál alkalmazni! Itt nem lehet kerülgetni a témát,meg a "nagy makettezők nagy titkairól" levelezgetni heteken keresztül, ezt egyszerűen meg kell tanulni! Némi gyakorlás után pedig már tökéletesen érezhető-látható egy hígitott festékről, hogy alkalmas-e az adott festési munkára, vagy nem. Ha netán nem lenne tökéletes, akkor bátran lehet-e hígítót, vagy inkább még két ecsetmártásnyi festéket a pisztolytartályba önteni.
Továbbra is azt vallom, hogy nincs olyan makettfesték, amiből akár két doboz-üveg-flakon-zacsko-tubus egyforma állagú lenne! Ezért aztán mitől lehetne pl. egy 1/1-es arányt mondani egy 10éve a fiókban álló mézzé sűrüsödött festékre?
Itt jön a gyakorlati rész, amit mindenkinek meg kell tanulni és ezt egész egyszerűen NEM LEHET megspórolni!
Köszönet a cikkért tankosnak és a többieknek is a segítő hozzászólásokért!
Jó munkát!
Z63
vlevi
2009.02.10. 15:27:31
"Ezért aztán mitől lehetne pl. egy 1/1-es arányt mondani egy 10éve a fiókban álló mézzé sűrüsödött festékre?"
Nagyonigaz!
Én kábé azt vettem észre, hogy Humbrol enamel festék addíg hígítható, amíg kevergetés közben el nem kezd buborékosodni, habzani. Vagyis pont fordítva, mert először a hígítót öntöm az edénybe, és utána hozzá a festéket. Amikor annyira sikerült feldúsítanom, hogy éppen elkezd buborékosodni, akkor szerintem fújáshoz pont jó. Mostanában ehhez a vezérfonalhoz tartom magam. Ecseteléshez, illetve akril festékekhez ez a módszer természetesen nem vált be, ott még gondolkodom :)
Pecó
2009.02.15. 22:41:42
Sziasztok!
Én még nagyon új vagyok a makettezők között, eddig csak 1 makettet csináltam, azt is gyerekként. Most elhatároztam, hogy belevágok újult erővel, és rögtön nagy problémákba ütköztem. Ebben szeretném kérni tanácsotokat. Egy FERRARI 250 GTO-t szeretnék összerakni, de megakadtam a festésben. Kell-e alapozni az autó karosszériáját festés előtt? Akkora felületet tudok-e csík és foltmentesen festeni ecsettel, vagy hozzá se kezdjek az ecseteléshez? (enamel festéket szeretnék használni)
vlevi
2009.02.16. 09:02:27
Alapozni érdemes, mert azon kívül, hogy az alapozóhoz jobban tapad a festék, alapozás után meglátod azokat a felületi hibákat is, amit a nyers műanyagon nem látnál meg. Gondolok itt az összecsiszolt felületekre, ezt alapozás után látod meg csak, hogy mennyire lett sima. Az alapozó színével viszont vigyázni kell. Piros (ha már Ferrari) alá nem szabad szürkével alapozni, mert átüt rajta. Mattfehér, jobbhíján matt piros. Vagy mindkettő :) Ha gyárilag piros műanyag a kasztni, akkor főleg alapozd le, mert a piros műanyagon nem fogod látni, hogy mit festettél már le, és mi az ami még natúr műanyag. Csak amikor már megszáradt.
Én nem mernék hozzákezdeni ecsettel egy kasztninak. Túl nagy felület, nagyon ügyesnek kell hozzá lenni. Vegyél elő egy tejfölös, vagy margarinos dobozt, ha azt le tudod festeni csíkozás nélkül, akkor mehet a makettre.
Inkább viszont a spray-s festékeket ajánlanám. Akár a Tamiya Sprayt, vagy a barkács, festékboltokban kapható spray festékeket. Mindenképpen fontos, hogy ezeket a sprayeket próbáld ki, mielőtt a makettre fújnád. Szintén tejfölös, margarinos doboz a jó erre. Ha azt a műanyagot megkezdi a festék, akkor gond van, mert valószínű, hogy a makettben is kárt tesz. Ha nem bántja, akkor már csak azt kell kitapasztalni, hogy milyen távolságból, hogyan fújj, hogy a felület szép legyen. Túl közelről fújva meg fog folyni a festék. Másik "alapszabály" fújásnál, hogy amikor oldalirányba mozgatod a sprayt, még azelőtt kezdj el fújni vele, mielőtt a makett fölé érnél, és csak a makettet elhagyva hagyd abba a fújást.
Pecó
2009.02.16. 09:09:31
Köszönöm vlevi!
Akkor ha elméleti síkon már sikerült lealapoznom fehér alapozóval a kasztnit és az meg is száradt, csiszoljam át nagyon finom csiszolóval? Esetleg ha több rétegben festeném, akkor a rétegek között is szükséges csiszolni? Na és a lakk. Ha fényes festékkel fújom, ha nem , lakkozzak? Nagyon pöpecre szeretném csinálni a gépet.
Pecó
2009.02.16. 09:12:20
Ja és ha sikerült lealapoznom, mit csináljak az esetleges hibákkal?
A másik, ha olvasod ezt VLEVI, látom, hogy Nyíregyházán laksz, ami ugye nincs messze Kisvárdától. Azt szeretném kérdezni, hogy Nyíregyházán van-e makett-bolt, ahol beszerezhetőek a festékek, alapozók...? Mert itt nálunk mindent csak megrendelni tudnak.
vlevi
2009.02.16. 10:11:56
Nyíregyházán három helyet tudok, ahol festék beszerezhető.
Az egyik a Nyírfa utca elején. Játékbolt, de egész elfogadthatóan fel vannak szerelve Humbrol, Revell, Modelmaster festékekkel, makettekkel és pár aprósággal. Ragasztó, ecset, satöbbi. Én 90%-ban ide járok, mert 50m-re van a melóhelyemtől. http://tinyurl.com/couv38
A másik Modell és Hobby bolt, a búzatéren. Pár makett és pár Modelmaster festék. Olyan érzésem van itt, mintha valami maradék lenne. Ők inkább modelleznek.
A harmadik ahol láttam pár makettet, szintén játékbolt, a Bercsényi utcán.
proo0
2009.02.21. 09:43:49
heló .Azt találtam ki hogy mivel nem használok retust megcsinálom az alapszínt ecsettel utána meg a terepmintát felfújom tamiya sprével szerintetek ez megvalósítható?Lehet ezekre a sprékre olyan szűkítőt rakni hogy precízen lehessen velük álcát fújni,van belőlük olyan álcázó színek ami kell egy 2wh-s makettezőnek,vagy ez baromság?:)
bikerboy9
2010.02.24. 20:00:32
Szia tankos srác a cikk tényleg király én még annyit fűznék ide hogy a festék maratására a (nekem legjobban bevált) fékolaj is jó, bár kicsit drágább mint a lefolyótisztító. A festékek higításához meg annyit hogy én az enamelt inkább észter higítóval higítom ha szép fényes felületet szeretnék mert a lakkbenzin kicsit lehúzza a fényét, de egy biztos nitróhigítóval soha senki ne higítson festéket mert roncsolja a pigmenteket, és nagyon lemattul.
Csongor
2011.01.20. 22:29:47
Szia nézd meg a roncstelepes diomat azon is angol gép van egy AMC matador kiváncsi vagyok a véleményedre.
csehszko
2011.10.10. 15:17:31
Sziasztok!
Kezdő makettes vagyok, a kérdésem az lenne ,hogy miért kell higítani a festéket és 2x felvinni a festéket? 1x miért nem jó higítás nélkül?
tankos_srac
2011.10.11. 11:47:26
Hali Csehszko!
Röviden:
1. Mert a tapasztaltabbak ezt mondják. :-D
2. Mert ronda lesz a festés.
Bővebben:
Ha túl sűrű a festéked és ecsettel festesz, akkor jól látható ecsetnyomok maradnak, amivel nem tudsz mit kezdeni. Festékszóró pisztolynál egészen egyszerűen eltömíti a dűznit és ki sem jön. Emiatt kell hígítani. Mivel felhígítottad valószínűleg nem is fog egy rétegben takarni, ezért kell(enek) a további réteg(ek). Azért többes számban, mert a világos festékek kevésbé takarnak. Ha a híg festékkel 1 rétegben akarnál festeni, akkor megfolyna.

Üdv:ts
gforce9
2011.12.14. 20:26:41
Mint fullkezdő kérdezném, ha nekem nincs airbrush, illetve nincs túl nagy anyagi keretem a festékek beszerzésére, olcsón tűrhető minőségű matt, illetve fényes felületeket hogyan érhetek el. Gondolom csiszolás, alapozás. Valami alapozó sprayt még meg is tudok venni modellboltban, bár ha lenne ennél gazdaságosabb módszer az is jó lenne (festékbolt). Utána színt viszont csak ecsettel tudom felhordani, mert másra nem tellik. LÁtom több réteg a nyerő eddig oké, de pl egy autómodellnél még ez talán javítható valamilyen lakkal. Tudom kapható modellboltban is lakk, de valahol olvastam, hogy festékboltból is beszerezhető értelmes minőséget adó lakk. Tudom kicsit kusza lett, megpróbálom pontokba szedni a kérdéseket :)

1. Alapozásnak milyen festéket-sprayt vegyek? (a szinekeket revell festékkel festem ecsettel ezután)
2. Csiszolnom kell e az ecsettel történt szín felfestés után?
3. milyen lakkal tehetném egységesebbé a kész festést?

Nem célom közel sem a tökéletes minőség, csak most lefestettem egy chevy 1970-es Monte carlo-t simán narancssárgára ecsettel és hát nme sikerült a legjobbra :) Ezen a technikán szeretnék némileg javítani, de minimális anyagi ráfordítással amennyiben lehetséges. Bocsi a hosszú post-ért :)
DrJoci
2011.12.15. 22:50:24
Szia !
gforce
Műanyag festéséhez nem kell alapozó csak ha piros színű műanyagot fehérre akarsz festeni. felületet át csiszolni felesleges és akár apróbb részletet is eltüntethet ..... ha ecsettel festesz akkor is több rétegben vékonyan én a revell festékeit szoktam használni és sokáig elég egy kis tégely

ha jól hígítod akkor sima lesz a festett felület

youtubon vannak videók pl: http://www.youtube.com/watch?v=P7VrmNM9A9Y&feature=related
japánul van de a módszer látszik :)

festéket eltudsz távolítani Nátrium hidroxiddal (lefolyótisztító szokott tartalmazni) ez után alapos mosás kell ,mert az új festék is lejön
gforce9
2011.12.16. 13:12:53
Üdv!

Köszi az infót. Remélem még erre néz valaki és a lakkozásról feltett kérdésemben is segít :)
Littleringwood
2012.01.12. 14:20:35
Üdv! Jómagam a festékek (eddig csak enamel-t használtam) adagolásához és hígításához eldobható injekciós fecskendőt használok. Precízen fel lehet vele szippantani a kívánt mennyiségeket, és egy kis plusz levegő felszippantása után, rázással tökéletes elegyet lehet kikeverni.
sharpeti
2013.03.08. 11:16:04
sziasztok! na még 1x kezdőknek (az vagyok én)
1. enamel Revell festékhez gyári Revell higító megfelel gondolom. mivel tudom helyettesíteni? Itt valaki írta a lakkbenzint?
2. alapozónak mit ajánlanátok 1:35 tank festéshez? (csak ecsettel)
3. mivel mossam le az ecseteket? nitró higító?
köszi a választ!
sharpeti
2013.03.08. 11:16:12
ja szuper a cikk!
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció