A fjordkirálynő

DKM Tirpitz

1:350, Tamiya
Pintér György - Múzeumi krimik Mióta hajókkal foglalkozom és információkat gyűjtögetek róluk,meggyőződtem róla,hogy igaz a mondás,miszerint a testvérhajók közül az egyik mindig felkapottabb,mint a másik.Így volt ez a Musashival,ami háttérbe szorult a nagy durranással túlvilágra távozott Yamato mögött,és ugyanígy van a Tirpitzzel,amit rövid életű testvére homályosít el egy kissé.Pedig a Tirpitz irigylésre méltó túlélési képességről tett tanúbizonyságot a fjordokban töltött ideje alatt.Bemutatom a hajóépítő tervem harmadiknak szánt,de másodikként elkészült tagját,a Tirpitzet.

Makett
A Musashihoz hasonlóan ez is egy régi készlet,szintén a 70-80-as évek fordulójáról,szintén motorizálható verzió,viszont ehhez csak néhány műanyag alkatrész jár a motorizálás elősegítéséhez,és nem kivehető a fedélzet középső része.Szükségtelen mondanom,a minőség príma,leszámítva azt az érthetetlen dolgot,hogy a repülőkhöz nem jár matrica,helyette a felségjelzések pozitív panelvonalakként vannak jelen rajtuk.Szokásosan az Eduard-maratást,RB-lövegeket,és Pontos Model fedélzetet szereztem be hozzá.

Építés/Bontás

Az építést szokásosan a hajótesttel kezdtem,nem voltak vele gondok,kicsit tömítgetni kellett a hajócsavartartó bakok illesztését,de ez gyorsan megvolt.Már az építés kezdése előtt felkészültem a tényre, hogy a makett építésének fele bontás lesz a maratások miatt.A fedélzetek helyrerakása következett,itt kellett egy kis bontást végezni,mert túl szoros volt az illesztés az orr és a középfedélzet között.Ezt nem kellett tömíteni,mivel a fafedélzet került rá,így nem látszik.A fedélzet peremét majdnem a teljes hosszban tömíteni kellett.
Ezután következett a leghosszadalmasabb folyamat,a bontások,rengeteg kisebb-nagyobb felépítményelemet kellett kibontani,köztük a katapult helyét.Mivel a kémény kivezetőjére is került maratás,ezért a kémény tetejét kivagdostam,így most ott betekintés nyerhető a hajó belsejébe.Igazából a sok maratás volt itt is a legtöbb munkaadó,főleg a hosszú korlátszegmensekkel kellett szenvednem,ezeket végül több darabra vágtam,így könyebb hajlítani.
Sajnos csak az álcaminta felfestése után raktam fel a felépítményeket,így az ott lévő maratott fém fedélzetek után keletkezett réseket már nem tudtam tömíteni.A fafedélzet különösebb gond nélkül felment,egyetlen helyen szakadt meg egy kicsit.Sok macera volt a csónakokkal is,ezeket is át kellett alakítani.A keresőreflektorokat itt is fóliával borítottam.A repülőket végül nem raktam fel.A kötélzet hosszas bíbelődés árán húzottszálból készült.A lövegzsákok elkészítése megfordult a fejemben,de végül lemondtam róla.

Festés

Ezen sokáig dilemmáztam,mivel féltem az álcamintától,főleg a felépítményeken.Végül a fórumon meggyőztek hogy túl sok macera lenne még azt is átalakítani.Sok macera volt az álcamaszkolással,főleg a felépítményeken,de a végeredménym miatt megérte. Sajnos itt is sikerült elkövetnem egy hibát,mivel az orr és a tat eredetileg fehér lett volna,de a fehér szín fújása sose ment,így ezt most is sikerült elrontanom,tönkrevágva a szépen kivitelezett álcafestést,végül ezeket a részeket egy az alapszínnél halványabb szürkére fújtam.

Végszó
Ne haragudjatok hogy ilyen rövid lett az építési leírás,de még decemberben készült el a hajó,azóta elfelejtettem pár dolgot az építésről. A képek nem lettek művésziek,de sietve kellett megcsinálni, mert a fényképező tulajdonosa nem ért rá sokáig.
Köszönöm a segítséget,amit a Csatahajó fórumban kaptam,ha nem győztek volna meg,most egy snassz szürke Tirpitzem lenne.
Most egy kis kitérő következik a hajóktól,egy grandiózus dioráma képében,a hajóépítő terv következő tagja egyébként a HMS Prince of Wales lesz,előre félek annak az álcafestésétől.
Tirpitz 1
Tirpitz 1
Tirpitz 2
Tirpitz 2
Tirpitz 3
Tirpitz 3
Tirpitz 4
Tirpitz 4
Tirpitz 5
Tirpitz 5
Tirpitz 6
Tirpitz 6
Tirpitz 7
Tirpitz 7
2014.04.21.
Utolsó módosítás: 2014.05.04.
Syb
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
atu71
2014.05.05. 16:45:50
Szep,nekem teccik gratu.
Sebi
2014.05.05. 18:37:26
Szia!

Szép lett. Ha kell segítség a Pow-hoz, gyere nyugodtan a fórumba.
Syb
2014.05.06. 16:20:56
Köszönöm,örülök hogy tetszik.
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció