A "kontyos" helikopter

Boeing AH-64 Longbow Apache

1:144, Revell (1998)
Pintér György - Múzeumi krimik A már említett hosszú szünet(és az X-szárnyú)után,ideiglenesen,amíg anyagi helyzetem megengedi az új maketteket,a már meglévők közül tovább válogattam.Ezt a gépet családomtól kaptam egyszer születésnapomra,akik tudják,hogy szerettem/szeretem a "babrálást", ahogy ők hívják.Nem hibáztatok senkit,ők csak jót akartak,és megvettek egy makettet a boltból(Nem a legsikerültebb választás volt...na,de ajándék lónak....).
Szóval.A Revell remekművét tartottam a kezemben.Méret:1/144.Típus:AH-64 Longbow Apache,a kontyos harci helikopter.Raktam már össze Italeriben egy MI-24-est,de az 1/72-es volt.Egy kicsit tartottam is a túl apró géptől.Mindegy.Ujjgyakorlatnak jó lesz.A dobozban egy zacskóban 3 öntőkeret.Ebből az egyik volt az átlátszó kabintető.Matricák nem voltak.Sokat nem vártam tőle,tekintve a kis méretet.Végül kellemesen csalódtam,ami a részletkidolgozást illette.De az öntéssel annál nagyobb bajok voltak.Nagyon sorjás volt.A méretek nem stimmeltek,sok részt kellett utánacsiszolni.Az illeszkedések pontatlanok voltak,bőven akadt dolga a tömítőpasztának.Sajnos az apró méret miatt nagyon nem mertem csiszolni sem,hogy ne szedjek le panelvonalakat.De a legnagyobb bosszúság akkor ért,amikor jobban megnéztem az öntőkereteket.Az egyik kerék a mellső futóról egyszerűen hiányzott!Végül is a tartalék bizgentyűimből két régi Mig-21-esnek az orrfutókerekeit használtam fel,ami méretileg még megfelelt.
Így aztán sikerült befejeznem ezt a kis apróságot,hála az internetnek,ahonnan képeket szedtem le,hogy pontosabban tudjam megcsinálni a festést.Mivel az összeállítási útmutató csak az alapszíneket közölte,de nem adott tájékoztatást pl:a pilóták ruhájáról,az orrban elhelyezett szenzorokról,stb.
Tudom,hogy nem lett abszolút,és várom tanácsaitokat,hogy legközelebb ilyen kis méretből hogyan tudnék többet kihozni.
Köszi mindenkinek előre is!
Ui:Tudom,hogy a rotor egy kicsit,sajnos,ferde lett,de az illesztési pont gyakorlatilag tűhegynyi volt.Kb.20 percig tartottam kézzel a helyén,és azt hittem,már megkötött végre a ragasztó.Így elégedetten tettem félre.Másnap reggelre valóban megkötött már,de addigra "eldőlt".
2013.02.20.
Lipi, Budapest
Makettinfo Online Klub
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Ceró
2013.02.27. 14:15:37
Szia!
Látom,hogy a festésed csíkos foltos lett...,mindig jól hígitsd fel inkább kettő rétegben fess.Tégelyből ne fess! A hígitásnál ha gyöngyöződik és buborékosodik (inkább vizes jellegű)akkor jó! Száradni hagy a két művelet között 24 órát! Metallic,chrome festékkel ne fess másikra mert feloldja! :-)
Jó munkát a továbbiakban!
T.: Ceró
G4beM
2013.02.28. 21:54:40
Szia!
A kabintetőnél tömíthettél volna még, és a festése is elmaradt. A lehetőségekhez képest azért nem rossz, a Revell sorjáival 1:48-ban is csak szívás van, nem hogy 1:144-ben... Festésre pedig Ceró tanácsát fogadd meg! :)
További sok sikert!
Hawk
2013.03.01. 16:28:09
Szia!
Annyit fűznék hozzá az előttem szólókhoz, hogy máskor, ha helikoffert építesz a rotorlapátokat meleg víz alatt picit hajlítgasd meg, így tudod imitálni a gravitáció hatását az álló lapátokra.
Sok sikert a továbbiakban, hajrá!
Lipi
2013.03.01. 21:33:40
Köszönöm a tippeket,a jövőben hasznukat látom már.
Ceró,le a kalappal!Aki tud az tud. :D
Bevallom,itt tényleg tégelyből festettem.Volt benne egy adag lustaság is,és abban bíztam,hogy ilyen kis méretnél nem fog ez kijönni.Tévedtem. :D
Tanulság nekem,és minden fejlődő makettező "kollégának":soha ne lazítsatok,mert a szakértő szemeket nem tudjátok becsapni!
hobbista
2013.03.04. 13:19:11
Szia!
Én meg annyit tennék hozzá, hogy Ceró kollégának is igaza van, de úgy sok festéket pazarolsz, és kétszer annyit dolgozol. Mindig kiöntögetni, hozzáhígítani...és még a mennyiséget is nehéz eltalálni. Mert inkább többet önt ki az ember, mint kevesebbet, ugye.
Ha csak kevés hígítót kell a festékhez tenni, azt én a tégelyben teszem, festés után tökéletesen visszazárható. Ha kiöntöd, felhígítod és festesz, utána mit csinálsz vele? Ablakon kidobott pénz. Persze van olyan festék, mint mondjuk a Revell feketéi, hogy szinte Danette állagú, és színültig van a tégelyben. Akkor én se tudok mit csinálni, ki kell venni a festéket. Ha a tégelyben hígítasz, csakis a festékhez tartozó gyári hígítót használd! További jó munkát!
Ceró
2013.03.04. 17:39:35
Sziasztok!
Csak hasznos jó tanács hangzik el ez a jó! Én is sok próbálkozás ,olvasás, gyakorlottak megkérdezése árán tanulok!
Ha netán nem sikerül a festés vagy nem tetszik és még nincs matrica rajta egy olcsó megoldást ajánlok!
Lefolyótisztítóban teljesen beáztatni pár napig a modelt hagy űljön benne! Vastag ecsettel letörölni,folyékony szappanos melegvízzel lemosni és ha megszáradt festheted újból!A műanyagnak és az üvegrészeknek nem árt.
T.: Ceró
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció