A konvojvédő

M923A1 Gun Truck

1:35, Italeri No.279
Az eredeti járművet nem mutatnám be, ezt már több kolléga is megtette. Én csak a "Gun Truck"-ká alakításról ejtenék pár szót.

Ezen járműveket a konvojok védelmére alkották. Adott közönként elhelyezve a csapatszállítók közé (pl. minden ötödik jármű ilyen fegyveres kísérő), tűzerőt biztosíthatnak az esetleges támadók ellen. A módszer már a vietnámi háborúban is alkalmazták, egyes teherautókra még GAU-2B Minigun géppuskákat is szereltek!

A készlet az Italeri terméke, a maga szépségeivel és hibáival. Az alkatrészek szépen, „élesen” fröccsöntöttek, az én példányomon elhanyagolható mennyiségű sorjával találkoztam. Ellenben (szokott módon) rengeteg kilökőtüskenyom díszíti az alkatrészeket, néha elég kellemetlen helyen „díszelegve”. Hagyományos hibaként róható fel a futófelületek kialakítása. Az, hogy a mintázat eltér az eredetitől még nem lenne olyan nagy baj, gond viszont, hogy a szélessége és az átmérője is látványosan kisebb!

Az illeszkedésekre nem lehet panasz, ezalól csak a fülke a kivétel. Az alaplemez és a karosszéria között miliméteres rések tátonganak! A másik „ordító” hiba a plató famintázata. A valóságban az M923-asokon fémlemez a plató alja. Szerencsére könnyen orvosolható, én egyszerűen eltömítettem az erezetet és síkba csiszoltam. Helyenként picit bemartam, így imitálva a fémlemez meghajlását (szinte minden platós járművön megfigyelhető).

Miután „készen voltam” a járművel, elkezdtem képzeletben kialakítani a páncélozást. Sok képet megnéztem, és végül úgy döntöttem, egy (képeken) nem létező járművet készítek, három dokumentált példány „átlagolásával”.

Először a legkönnyebb munkával kezdtem, leszabtam a tehertér oldalsó lemezeit. Szikével karcoltam ki őket egyes lemezből, így a vágási él melletti sorja jól utánozza a lángvágó által okozott nyomot. A méretezést saccra végeztem, mind a négy lemez azonos méretű. Ezután a vezetőfülke ajtóira való páncélzatot készítettem el, képek alapján. A szélvédő előtti lemez picit félresikerült, ezért utólag két részből állítottam össze. Nem volt kedvem összecsiszolni, ezért kapott „hegesztést”. Annyira megtetszett, hogy a sofőr oldali lemez is kapott egyet (a varrat vékony 0,5 mm-es lapból vágott csík, Revell tűs ragasztóval befolyatva és szikével érdesítve).

A géppuska állványa fémdrót és a készlethez kapott körsín összeházasítása. Magassága szintén hasracsapott, érzésem szerint alacsonyabbra sikerült a kelleténél... A géppuskát védő "box" feles lemezből készült, kb. egynapos munkával. Nem törekedtem a hajszálpontos illeszkedésre, hiszen a valóságban is amolyan ad hoc módon készültek ezek a kiegészítők. A kábelvágó feles lemez; a kipufogó betoldását öntőkeretdarabból kiviteleztem (eredeti célja, hogy a füstöt elterelje a lövésztől).

A kit kerekeivel szemezgettem egy ideig, a mintázatot fel is tudtam volna javítani, de a kis átmérőjével nem tudtam mit kezdeni. Ekkor sietett segítségemre Némó, akitől beszereztem a Revell Luchs készletéből maradt kerekeket (ezek méretüket és mintázatukat tekintve megfelelnek az M923-asokon használt Michelin-eknek). Gondoltam, egyszerű lesz, lemarom az Italeri kerekekről a futófelületet és a felnikre ráillesztem a Revell abroncsait. Mikor az egyik kerékből kifaragtam a felni, azonnal láttam, hogy rengeteget kellene hizlalni rajta, mind kereszt-, mind hosszirányban. Így a Revell felnik felhasználása mellet döntöttem; ez talán még belefér az alkotói szabadságba (és nem is mutatnak rosszul).

Néhány szó a festésről: sokat nézegettem az Irakban szolgáló M923-asok fotóit. Azt gyorsan eldöntöttem, hogy egyszínű lesz; maradt a zöld, vagy a homokszínű. Végül a homokszínűt is kizártam, mert véleményem szerint a sötét felületen jobban mutat a koszolódás.

A jármű alapszíne Bronze Green és kevés Field Green keveréke. A légcsövet és a felniket Matt Ochre és egy csepp sárga keverékéből nyertem. A fémlemezek alapszíne Revell 9 Antracit, rozsdaszínnel többször vékonyan átmosva és narancssárga pasztellkrétával porozva. A kész járművet föld és homokszínű pasztellkrétával poroztam, többször javítva rajta. Az ablaktörlő szélvédőn hagyott ívét nem jelenítettem meg, nekem sohasem tetszett és valószerűnek sem igen tartom, így a makettem szélvédőmosás előtti állapotot tükröz.

A géppuska Academy, a kiegészítők Tamiya és Plusmodel gyártmányok.
A makett doboza
A makett doboza
Koszolás előtt
Koszolás előtt
Készre festve
Készre festve
A fülke még tisztán
A fülke még tiszt…
Elölnézet
Elölnézet
Balról
Balról
Hátsó fertály
Hátsó fertály
A járgány jobb oldala
A járgány jobb…
Vezetőfülke páncélzata
Vezetőfülke pánc…
Létra
Létra
Páncélzat, pótkerék
Páncélzat, pótker…
0.50 cal. M2-es géppuska
0.50 cal. M2-es gé…
Lemez támasza
Lemez támasza
Lövész munkahelye
Lövész munkahelye
2009.09.20.
Utolsó módosítás: 2009.09.29.
Károly Bálint (CrazyCharlie), Kaposvár
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Teuton
2009.10.13. 12:13:58
Szia Charlie!
Zsír lett a gép!
Teuton
student_jgpz.
2009.10.13. 13:16:39
Hm, finom lett, tetszik :). A porozásod és a rozsdás lemezed elsőrangú.
Pár észrevétel. A létra nem lett túl robusztus? Nekem vaskosnak tűnik, bár alkotói szabadság :).
A Browingot viszont módosítanám színileg, kicsit elnagyolt a kidolgozása, illetve a rakaszon lévő matrica mintha becsillanna :( . Kritika után szabad kérdezni? Mivel rögzítetted a pasztelt, illteve milyen gyártmány?
zsugabubus2
2009.10.13. 17:58:41
Nagyon szép.grat.
CrazyCharlie
2009.10.13. 19:21:04
Köszönöm mindenkinek!

student_jgpz.:

A létrával kapcsolatban igazad van, de a mintajárgányon is ilyen van (csak azért sem találom a képét!). A géppuska színe gun metal grafitceruzával koptatva...a képen valóban nem túl szép, de ez a fényképész hibája lehet :) A pasztellkréta Ferrario márkanevű olasz gyártmány és konkrétan nincs rögzítve (próbáltam lakkal fixálni, de felszívja és olyan, mintha nem is lenne rajta semmi) A porpasztellt Zippo öngyújtóba való benzinnel szoktam "fixálni", de csak akkor válik be, ha lehelletfinoman kell valamit porolni.
cooper
2009.10.13. 20:56:35
nekem tetszik a gép ,jó kis munka a létra talán tényleg elnagyolt picit ,de akár javitható az ügy .
Bár fiatal vagy ,de voltál talán irakban ? jó pár kaposvári ját kint,további szép munkákat
CrazyCharlie
2009.10.14. 12:02:07
cooper:

Köszi! Nem voltam Irakban, netes képekből dolgoztam :)
cooper
2009.10.14. 20:39:50
aha na akkor ha érdekel ez a témakör nyugodtan a fantáziádra bizhatod magad ,mert ott nem volt két egyforma szabványos szerkentyü
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció