A mostohatestvér

Tupoljev Tu-22 Blinder

1:72, Italeri No.1245 (2004)
Pintér György - Múzeumi krimik Egy újabb - ha így megy tovább, a maga nemében utolsó - szószerinti nagyság építése foglalta le néhány hetemet.
Az Italeri jó másfél évtizede kiadott, 1245 katalógusszámú szépsége. Miután a nyáron elkészítettem az "M" változatot - ami, ha az elnevezését nézzük, nagy kamu, hiszen a Tu-22M paraméterei köszönő viszonyban sincsenek az alap Tu-22-vel. De anno a leszerelési tárgyalásoknál így kívánta a szovjet fél kivonni az akkor vadiúj bombázóit a korlátozás hatálya alól - állítva, hogy nincs itt semmi látnivaló, a Tu-22M Backfire csak egy ráncfelvarrt Tu-22 Blinder. Pedig nagyon nem!

Nos, az alapgép a mai témánk, a Tu-22, amit a 60-as években gyártottak a Szovjetunióban a Tu-16 felváltására. A prototípus 1959-ben repült először. 62-től szerepelt a szovjet hadrendben. Nagyon népszerű volt, sokoldalúan használták: felderítő, elektronikai zavaró, robotrepülőgép-hordozó. Összesen 311 darab készült. Jutott a szovjetbarát arab államok közül a legradikálisabb Irakba és Líbiába is. Az Öböl-háborúk során pusztultak el az iraki szolgálatban állók.

A líbiaiak 1978-79-ben a tanzániai-ugandai háborúban vetették be Amin rendszerének védelmében. Itt előforult, hogy a szovjet gyártmányú Tu-22-k ellen a tanzániai légierő szintén szovjet gyártmányú MiG-21MF-jeit vetették be. A Líbiából átvezényelt Tu-22-ket (kettőről, más forrás szerint négyről lehet tudni) az 1022-es század üzemeltette. Bázisul a Nakasongola légibázist használták.
Nos, az itt használt Tu-k egyikének próbáltam meg elkészíteni az 1:72-es makettjét az Italeri készletéből. Elképzelhető, hogy a régi Esci készlet újragondolása?

Maga a doboz jókora, ami nem meglepő, ha a végeredményt nézzük. A dobozban négy szürke és egy átlátszó alkatrészeket tartalmazó öntőkeretet találunk, plusz egy matricalapot, amint szovjet, iraki és kétféle líbiai jelzéssort találunk. A részletezést nem vitték túlzásba. Számozás csak az egyik szovjet és egy iraki géphez van, üzemeltetési, vagy egyéb stencilfeliratok nincsenek. Vannak viszont műszerfal-matricák. Ilyen téren nem tudom, mi a helyzet a Modelsvit és a Trumpi e típust tartalmazó dobozaiban.

Beszívódást csak egy alkatrészen tapasztaltam, sorja nagyon kevés volt. Szép, emberes darabokból állt össze a törzs és a szárny is. Az összeállítási útmutató nem hívja fel a figyelmet arra, hogy ha jót akarunk, alaposan le kell súlyozni az orr-részt, különben fenékre ül a makettünk. Gyakorlott makettezők számára ez nem váratlan, hiszen annyi mindent pakoltak fel a farokrészhez, hogy csoda volna, ha nem így lenne. Viszont a jó tágas orrkúpban van is hely a súlynak bőven.

A festésre három mintát adnak. Egy szovjet fém+fehér színűt és két terepeset a Közel-Keletről.
Összességében egy könnyen megépíthető, gyengén részletezett makett jön létre. Nagyobb gond volt számomra az elhelyezése, hiszen még 1:72-ben is szép méretes darab több, mint félméteres hosszával és hosszúvonalzót megszégyenítő, 32 centis fesztávjával.
tu_22_doboz
tu_22_doboz
tu-22_blinder5
tu-22_blinder5
tu-22_blinder6
tu-22_blinder6
mostohatestvérek2

Ugye, hogy mennyire nem azonos?
mostohatestvérek2
tu-22_blinder

A kezdetek.
tu-22_blinder
2020.11.21.
Miggyuri
Makettinfo Online Klub
Minimánia Makettépítő Kör
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
warbirds
2023.02.07. 13:40:25
Szerintem a 3 említett készlet közül az Italeri lehet a legelnagyoltabb, legalábbis a super-hobby keretfotói alapján. De legalább van

Jól néz ki egymás mellett a két "uncsitesó", de tényleg brutál helyigényük lehet.
warbirds
2023.02.07. 14:47:39
Bocsi, félbehagytam a mondatomat, megzavartak... :) Szóval legalább van a típushoz pár feljavító, mert azok a Koljeszov hajtóművek azért "megérnek egy misét", ha már így szem előtt vannak. :)
Johnie
2023.02.07. 21:25:43
Szia!
Két kérdés fogalmazódott meg bennem.
Hol tudod tárolni ezen nagy monstrumokat?
Hogyhogy csak most jelent meg a 2020 novemberében írt cikked?
Miggyuri
2023.02.07. 23:18:30
Warbirds! A feljavítókról már hallottam. Megfontolandó az ötleted, mert itt tényleg szem előtt vannak a hajtóművek. Johnie! Van egy polcom, ott állnak a behemótok. Kivéve a nemrég elkészült Tu-95V. Annak külön hely kellett. (Amúgy rövidesen egy új szépségnek állok neki. Egy Tu-16-nak. Na, az sem lesz pici.)Hogy miért érlelődött több mint két évig? Nem tudom. Én beküldtem. Végül is meg nem romlott. :)
Mekett
2023.02.09. 12:04:31
Johnie: Azért most jelent meg, mert az utóbbi években rendkívül kevés idő volt a cikkek lektorálására, és sajnos így több cikk beragadt a poolban. Ahogy van rá lehetőség, ezek is feldolgozásra kerülnek. Gyuritól pedig ezúton is elnézést, amiért ennyit kellett várnia.
Miggyuri
2023.02.09. 16:22:23
Semmi gond! Nem reklamáltam, mert tudom, hogy nem egyszerű a munkád az oldallal. Nemsokára jön a következő. Egyetlen dolog van, amit nem értettem. Mielőtt nyilvánosságra került már volt egy 30-as tetszési pont fönn. Az honnan jött vajon?
Mekett
2023.02.09. 17:30:08
A profiloldalodon elérhetők a lektorálatlan cikkek is, bizonyára ott olvasták.
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció