A németek nyila (Do-335 B)

Dornier Do-335 B-2 Pfeil

1:72, Dragon
Pintér György - Múzeumi krimik A II. világháborús német repülőgépek a kedvenceim közé tartoznak. Elsősorban a technikai újítások és fejlettség miatt.
Utólag a haditechnika igazolta az ötletek létjogosultságának egy részét. (Persze zsákutcák azért itt is akadtak...)
Az egyik ilyen gép a Do-335. Különlegessége a két motor,és az ennek megfelelő vonó- és tolólégcsavar. Mindezek mellett a gép nagyon elegáns és méretei miatt meggyőző megjelenésű is.
Harci bevetése ugyan nem nevezhető jelentősnek, de ha nagyobb számban és korábban jelenik meg, valószínűleg elhangzott volna a: "Németek nyilaitól ments meg uram minket!" ima is. Igaz, azonban, hogy ekkor már derengett a sugárhajtású repülőgépek hajnala, ezzel együtt a légcsavaros gépek dícséretes példányával állunk szemben.

A makett a Dragon terméke és az "Imperial series"-ből való. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy kapunk hozzá egy gyufásdoboz mérető fotómaratást is, mely a létrát, a hűtőkiömlők zsaluját, a motor gyujtáskábeleit, valamint a bombák vezérsíkjait tartalmazza.
Figyelemre méltó, hogy a készlet tartalmaz két nagyon szép motort is, így látványossá tehető a makett.
Én csak a hátsó motorteret mertem felnyitni, melynek az oka egyrészt a lustaság, másrészt a gyakorlatlanság és a félelem volt. Persze egyszerűbb volna azt mondani, hogy ekkor a farnehéz gépet nem lehet lesúlyozni, mely utólag kiderült valóban így van. (Gyakorlatilag az orrmotor helyére teljes egészében ólom került, hogy ne a hátsó vezérsíkon álljon a gép).
A pilótafülke a készletben is elég szépen kidolgozásra került,és zárt pilótafülkével én ezt megfelelőnek ítéltem meg, tehát teljesen a készletből lett építve.
Az alkatrészek felületi kidolgozása szép és precíz, viszont az alkatrészek illeszkedése nem tökéletes így tömítésre bizony szükség volt. Ezt leszámítva viszont az építés során komolyabb probléma nem merült fel. Nagyon szép a gépágyú csöve, valamint a futókerekek kidolgozása.

A festés a megszokott német szabvány szerinti, melyet Gunze festékek felhasználásával valósítottam meg.
Az építés történetéhez hozzátartozik, hogy a makett több, mint tíz évig pihent a dobozában várva a festés befejezését. Ennek legnagyobb kárát a kabintető látta. Én ugyanis cellux és folyékony maszkoló segítségével szoktam a kitakarást végezni. Utóbbival nem is volt semmi probléma (a futóaknákból sikerült tökéletesen eltávolítani), viszont a cellux jelentős kémiai változásokon ment keresztül és a ragasztó jelentős része megszilárdult formában a műanyagon maradt. Ezt sajnos nem is sikerült maradéktalanul eltávolítani.
A készlet matricáit is megrágcsálta az idő vasfoga, konkrétan teljesen megrepedezett. Ezt azonban sikerült a Microscale decal fix anyagával orvosolni. Sajnos a matrica elég vastag, és ezt nem is tudtam a kész maketten eltüntetni, ez látszik a képeken is. A makett nem tartalmazta az önkényuralmi jelképeket, ezt másik készletből pótoltam. Ennek az oka természetesen nem ideológia, hanem a történelmi hűségre való törekvés volt.

A főfutók tartói elég törékenynek tűnnek (főleg a fél kiló ólomhoz képest), de mégis stabilan tartják a makettet.

Ez a gép jelenleg a "TOP10" makettet tartalmazó vitrinben pihen az egyedisége miatt.
Dobozgrafika
Dobozgrafika
Felülnézet
Felülnézet
Alulnézet
Alulnézet
A hátsó motor jobboldalról
A hátsó motor…
A hátsó motor baloldalról
A hátsó motor…
Az orr, mely a nehezéket rejti és a gépágyú
Az orr, mely a nehez…
2010.12.15.
jakoa
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
jerry82
2011.01.19. 08:29:42
Hello jakoa
Nagyon szép lett nyilad végre egy különleges makett sok messer és foka után nekem is meg van csak enyém a revell do 335 A1 változata (ex dragon) nálam is kiemelt helyen van a polcon további jó makettezést
Gotha
2011.01.19. 13:27:18
Hű de szép lett! Nagyon jó ahogy ki van nyitva az oldala! Jár a 10 pont!!!
Farkas_Máté
2011.01.19. 17:02:04
Nagyon szépk makett! Nekem is megvan a dragon készlete, csak nekem a golden wing series-es és azt hiszem A-1 es változatú.
hobbista
2011.01.24. 12:48:49
Ez a készlet a testvéremnek is megvan régóta. Nem tudom, valami isteni ihletre vár, hogy belekezdjen.
Már régóta fontolgatom, hogy elhappolom előle. E cikk után meg pláne. Nagyon tetszik a festés!
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció